Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Atkritumu tvertnē atrod pāris stundu vecu kucēnu

Smalka, eleganta, neliela auguma ļoti klusu balsi - tādu Dienā pazīstam karikatūristi Ludmilu Bulikinu. Vienu laiku viņa nāca uz redakciju kopā ar Jorkšīras terjeru Mikelu. Tas ir pilnīgs savas saimnieces pretstats - vienmēr neapmierināts, tikko kas ne pa prātam - tā mazā rīklīte vaļā līdz ausīm, bet balss tāda nepatīkami griezīga. Arī zobiņi asi. Reiz vēlējos Mikelem noglāstīt galviņu, ziniet - knapi paspēju atraut roku.


Kad Ludmilas meita Jūlija apprecējās, viņa pūrā paņēma līdzi arī Mikeli. Mākslinieces māja kļuva klusa un tukša. Ludmila saka - Dievs laikam redzējis viņas skumjas, un atrisinājis problēmu sev vien izskaidrojamā veidā.

No gaisa nenokrita


Aukstā un vējainā aprīļa dienā, nākot ciemos pie mammas Pļavniekos, Jūlija lielajā atkritumu kastē it kā dzirdēja pīkstienus. Ieklausījās - nē, viss klusu. Dzīvoklī viņa mammai stāstīja, ka, iespējams, atkritumu tvertnē esot kāda dzīva radība. Abas nogājušas lejā, Ludmila ieskatījās tvertnē un ieraudzīja plastmasas maisiņu, kurā kaut kas kūņojās. Māksliniece vēl tagad par to nevar mierīgi runāt: "Saķēru maisiņu, uzsteidzāmies dzīvoklī un ieraudzījām, ka polietilēna kulītē iebērta melnzeme un tajā kūņojas mazs, varbūt tikai pāris stundu vecs kucēns. Viņam nabas saite vēl bija asinīs."

No gaisa kuslā radība nebija nokritusi. Kāds nelietis tādā veidā atbrīvojās no nevajadzīgiem kucēniem. Ludmila bija šokā - pieredzes nekādas, mājās nav ne piena, ne knupīša. Karikatūriste atviegloti nosaka: "Labi, ka tajā kulītē bija tikai viens kucēns, nevis viss metiens - četri, pieci vai seši. Es taču būtu glābusi viņus visus!"

Kopā ar Jūliju viņa nomazgāja mazuli, tad atcerējās pa ausu galam dzirdēto, ka blakus mājā cilvēkiem esot nesen dzemdējusi kuce. Ludmila iebāza jaundzimušo azotē un skrēja uz blakus māju, meklēja dzīvokli. Atrada, taču sunenes kucēni jau sen bija atdoti labās rokās, un kucei piena vairs nebija. Atradenis jau uzstājīgi prasīja ēst, un Jūlija aizskrēja uz veterināro klīniku, kur viņai ieteica iegādāties kucēnu sauso pienu, taču arī skaidroja, ka izaudzināt tik mazu radībiņu esot gandrīz neiespējami. Tas esot vēl grūtāk, nekā kopt jaundzimušu cilvēkbērnu. Ludmilas ierastā dzīve - radošais darbs, pietiekoši garās miegam atvēlētās stundas, miers un klusums - beidzās liktenīgajā aprīļa dienā. Pamperi, termofors, piens, suņzīdaiņa barošana ik pēc stundas, vēderiņa masēšana, autiņu mainīšana… Veselu mēnesi karikatūristei radošais darbs tika atbīdīts otrajā plānā, galvenās rūpes tika veltītas strauji augošajam suņukam, kuru nosauca par Greju.

Aug arī radziņi


Māksliniece nezināja, ka no nelaimes tik viegli izglābies, suņuks savu jauno dzīvi uzskatīs kā pašu par sevi saprotamu lietu. Ludmila smejas: "Man droši vien arī nekas nebūtu pretī savas dzīves pirmo stundu pavadīt miskastē, lai pēc tam visu atlikušo mūža gājumu dzīvotu karaliski." Grejs pavisam noteikti dzimis zem laimīgas zvaigznes. Divarpus mēnešus vecais kucēns - vācu aitu suņa krustojums ar kaut ko - rikšo pa istabu, un uzstājīgi pieprasa uzmanību. Ar asajiem zobiņiem viņš aizķer galdautu, un mēs pēdējā brīdī paspējam izglābt dārgās porcelāna kafijas tases. Grejs gatavojas man ieķert kājā, bet, zinot draiskuļa gājienus, esmu gatava uzbrukumam - šunelis dabū ar avīzi pa degungalu un pārsteigumā paliek muti vaļā, sak, ko tu iedrošinies! Ludmilas maigā norājiena vietā - ak, tu mans zelta gabaliņ, nomierinies! - es skaļi uzbrēcu - sēdēt, vietā! Grejs kaut ko tādu nav dzirdējis. Viņš pieglauž ausis un aizlien aiz dīvāna stūra, no attāluma mani vērojot ar baltu aci. Mājā iestājas klusums. Bilstu - atradenis izaudzināts, viņam jāmeklē labas mājas. Ludmila par to šaubās: "Kam es viņu atdošu? Ja nu tie cilvēki pieliek viņu pie ķēdes? Grejs sēdēs pusbadā, līdz vēderam dubļos? Nē, nē, mana sirds nebūs mierīga." Vēroju Greja milzīgās ķepas un saku - suns izaugs liels, kā ar viņu tiksiet galā? Ludmila ir nesatricināma: "Viņš būs mans sargs. Vedīšu Greju uz suņu skolu. Pēc tam, kad Mikele pārcēlās uz dzīvi pie Jūlijas, es zināju, ka man atkal būs suns, un Dievs man piespēlēja Greju."

Grejs nenoliedzami ir ļoti gudrs radījums. Visu manu ciemošanās laiku viņš vairs pat netaisījās darīt blēņas. Saprata, ka zelta puisēna nedarbus ne visi atzīst par ģenialitātes izpausmi. Ludmila savu dienas režīmu pakļāvusi Grejam. Kad suņu puika dodas uz vannasistabu pagulēt, viņa ķeras pie darba. Uz galda un grīdas gulst papīra loksnes, top jauni darbi. Grejam nav ļauts ne tos vērtēt, ne uzlikt autogrāfus. Sargi, Dievs, no tāda līdzautora! Šķiroties ar Ludmilu norunājam - ja pēc raksta atsauksies kāds, kas tiešām centīsies Greju iemīlēt un saprast viņa izcilību, varbūt Ludmila būs ar mieru no atradeņa šķirties. Es gan par to stipri šaubos. Izlolots un ar tādām grūtībām izaudzināts bērns - vienalga vai divkājains vai četrkājains - arvien sirdī ieņem paliekošu vietu. Taču zvaniet - tālr. 294228544

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko