Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Beidzas meža ugunsnedrošais laikposms

Ar 21.septembri ir atcelts meža ugunsnedrošais laikposms visā valsts teritorijā, to nosaka Valsts meža dienesta 2009.gada 15.septembra rīkojums.*

2009.gadā Valsts meža dienests nodzēsis 455 hektārus meža.

Pēc apkopotās operatīvās informācijas 2009. gadā meža ugunsnedrošajā laikposmā, kas tika noteikts ar 27.aprīli, atklāti un nodzēsti 882 meža ugunsgrēki, kopējā uguns skartā platība bijusi 770 hektāri, tai skaitā 455 hektāri meža.

Valsts meža dienesta Ugunsapsardzības sektora vadītājs Agris Šūmanis norāda, ka tas ir par ceturtdaļu vairāk kā 2008.gadā, kad bija 706 meža ugunsgrēki un uguns skartā meža platība bija gandrīz 303 hektāri. Salīdzinājumam - 2007.gadā tika atklāti un dzēsti 425 meža ugunsgrēki ar kopējo uguns skarto meža platību 331 hektāri, bet 2006.gadā tika dzēsti 1925 meža ugunsgrēki un kopējā uguns skartā meža platība bija 3370 hektāri. Pa gadiem meža ugunsgrēku skaits ir ļoti mainīgs, pamatā tas ir atkarīgs no laika apstākļiem.

Pēc skaita 2009.gadā visvairāk meža ugunsgrēku ir bijis Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā, kur reģistrēti 396 meža ugunsgrēki, bet vidēji katrs ugunsgrēks bijis ar nelielu platību un kopējā uguns skartā meža platība ir 104,7 hektāri, bet kopējā izdegusī platība ir 168,6 hektāri. Virsmežniecība, kurā bijis nākamais lielākais meža ugunsgrēku skaits ir Dienvidlatgeles virsmežniecība, kuras teritorijā bijuši 155 meža ugunsgrēki un mežs skarts 102,5 hektāru platībā, bet kopējā izdegusī platība ir 254,0 hektāri. Liels skaits meža ugunsgrēku ir bijis arī Ziemeļkurzemes virsmežniecības teritorijā, kur šogad reģistrēti 86 meža ugunsgrēki, bet uguns skartā meža platība ir salīdzinoši neliela - 29,9 hektāri. Šajās trijās virsmežniecībās kopā bijuši 72% no visiem šosezon reģistrētajiem meža ugunsgrēkiem un uguns skārusi vairāk kā pusi no visām dzēstajām meža platībām.

Vismazāk meža ugunsgrēku ir bijis Madonas virsmežniecībā, kuras teritorijā reģistrēti 11 meža ugunsgrēki, un neliela ir arī uguns skartā kopējā meža platība - 7 hektāri, bet uz vienu ugunsgrēku izdegusī platība ir lielāka kā Rīgas reģionālajā virsmežniecībā.

Pārējās virsmežniecībās šajā sezonā reģistrētais meža ugunsgrēku skaits - Austrumlatgales virsmežniecības teritorijā bijuši 29 meža ugunsgrēki, Ziemeļvidzemes virsmežniecībā - 32, Ziemeļaustrumu virsmežniecībā - 40, Zemgales virsmežniecībā - 42, Sēlijas virsmežniecībā - 44, Dienvidkurzemes virsmežniecībā - 47 meža ugunsgrēki.

Valsts meža dienesta Ugunsapsardzības sektora speciālisti atgādina, ka, neskatoties uz meža ugunsnedrošā laikposma beigšanos, mežā ir aizliegts:

- dedzināt atkritumus,

- dedzināt ciršana atlikumus vai kurināt ugunskuru tuvāk par diviem metriem no augošiem kokiem,

- dedzināt vai kurināt ugunskuru, ja kūdras slānis ir biezāks par 0,5 metriem.

Informācijai - No 1990.gada vidēji katru gadu ir izcēlušies 850 meža ugunsgrēki. 2009.gadā meža ugunsgrēku skaits ir nedaudz lielāks kā vidējais. Vislielākais meža ugunsgrēku skaits ir bijis 2006.gadā, kad reģistrēti 1925 meža ugunsgrēki, bet vismazākais meža ugunsgrēku skaits ir bijis 1991. gadā - tikai 225.

* Saskaņā ar 17.02.2004. MK noteikumu Nr. 82 ''Ugunsdrošības noteikumi'' 29.punktu Valsts meža dienesta ģenerāldirektors ar rīkojumu nosaka un atceļ meža ugunsnedrošo laikposmu visā valsts teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko