Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Bizņes po latiški - zāģējam zaru, uz kura sēžam?

Tūrismā galvenā panākuma atslēga ir klientu apmierinātība. Klientu apmierinātība tālāk tiek izplatīta ar tā saucamo reklāmu no mutes mutē starpniecību, kā rezultātā tiek tālāk nodota pozitīva vai negatīva ziņa.

Diemžēl mūsu gadījumā daudzi Latvijas uzņēmēji savu biznesu veido, balstoties uz tūristu šmaukšanu ar likumīgām metodēm.

Reāli tas ir balstīts uz principu, ka klientu redz viņš pirmo reizi un noteikti arī pēdējo. No juridiskā viedokļa šiem uzņēmējiem neko pārmest nevar, nodokļus viņi maksā un strādā likumiski pareizi.

Tikai vienīgi klienti jūtas apčakarēti un uz Latviju patiešām vairs nebrauc pēc šādiem gadījumiem, kā arī saviem draugiem, darba kolēģiem, radiniekiem un paziņām pastāsta par notikušo Latvijā.

Pats galvenais, ka visa šī žults tiek izgāzta dažādos interneta forumos, kuri tagad ir ĻOTI populāri un nozīmīgi citiem lēmuma pieņēmējiem, izvēloties tūrisma galamērķus.

Galvenās nozares, kuras ir virzītas uz šo vienreizējo klientu ir:
- taksometri
- valūtas maiņas punkti
- bāri, naktsklubi

Attiecībā uz taksometriem šeit joprojām daudzos gadījumos eksistē taksometru šoferu patvaļa, par kuras upuriem kļūst ne tikai ārvalstu tūristi, bet arī vietējie iedzīvotāji.

Galvenais princips, kas jāatceras, izmantojot taksometru pakalpojumus Latvijā, ir - neticiet rakstītam, jo tarifi, kas ir norādīti uz taksometriem ārpusē, nekādā gadījumā netiek ievēroti.

Es domāju, ka jebkurš var veikt eksperimentu! Paņemiet pie Vecrīgas dežurējošu automašīnu un nobrauciet divus kilometrus. No savas personīgās pieredzes varu apgalvot, ka paredzēto 2.50 latu vietā no Jums centīsies paņemt 5 latus. Savukārt, iesēžoties mašīnā ārzemju tūristam, vadītājs ieslēdz speciālo tarifu, kasvairākkārtīgi atšķiras no pašvaldībā apstiprinātā, un tad parādās šedevri.

Piemēram, gadījums ar Somijas tūristu (sūdzība saņemta uz tūristu "Karsto tālruni"). Par maršrutu osta – Vecrīga, taksometra skaitītājs bija uzrādījis nieka 75 latus.

Jāatzīmē: ja vadītājs tiek pieķerts analogā pārkāpumā, viņš var tikt sodīts administratīvi ar veseliem 5 latiem.

Otrā joma - valūtas maiņa.

Arī šeit daudzi vietējie iedzīvotāji ir saskārušies ar tipisku ainu, ka ārpusē uz izkārtnes ar lieliem burtiem ir uzrādīts viens valūtas maiņas kurss. Savukārt, ja neesat bijis uzmanīgs un pamanījis, ka  valūtas maiņas punkta iekšpusē ar daudz mazākiem burtiem tabulās norādīti jau pilnīgi citi valūtas kursi, kas ir atkarīgi no mainītās naudas apjoma, Jūs saņemsiet vismaz par 10% mazāk naudas, nekā bijāt cerējis.

Jāatzīmē, ka tūristi šajā gadījumā ir daudz neapskaužamākā situācijā, jo pirmkārt, viņi nevar iedomāties, ka valūtas maiņas kurss varētu atšķirties. Otrkārt, viņi pat nenojauš, ka viņiem būtu jāpievērš uzmanība kaut kādai tabuliņai latviešu valodā, jo ārzemnieks ar šādu know how nekur citur nav saskāries.

Trešais virziens - klubi un bāri.

Agrāk sūdzības no ārzemju tūristiem aprobežojās ar faktiem, ka Rīgas naktsklubos par konsumācijas pakalpojumiem tiek pieprasīta Eiropas standartiem neadekvātas naudas summas.

Jāatzīst, ka arī daudzās citās pasaules valstīs eksistē meitenes, kuras naktsklubos pelnās uz tā saucamo konsumāciju, līdz ar to zemapziņā daudzi no mums šos ārzemniekus neaizstāvēja, jo nav ko staigāt pa šādiem naktsklubiem.

Ņemot vērā šo nelāgo nakts klubu slavu un tā saucamo antireklāmu, kas ir publiski pieejama internetā, gan arī publicētajā Rīgas naktsklubu melnajā sarakstā (atrodams ASV Vēstniecības mājas lapā), būtiski ir samazinājies apmeklētāju skaits šāda tipa iestādēs. Bet mūsu uzņēmēji neatpaliek, izdomā un ir spēruši jaunus unikālus soļus visas Eiropas mērogā lētticīgo ārzemnieku speciālajai apkalpošanai. Tiek izveidots bārs ar jaunu nosaukumu, visai pieticīgu dizainu, ar lielu televizora ekrānu, kur pārraida sporta sacensības, bet ar ļoti ekskluzīvu dzērienu karti......

Ārzemju tūrists, ieejot šādā bārā, neko nenojaušot, pasūtot glāzi vīna vai kādus citus dzērienus, neieskatoties dzērienu kartē, saņem rēķinu, kas ļoti bieži ir mērāms simtos latu.

Un, ja gadījumā ārzemnieks atsakās maksāt, tiek izsaukta apsardze un cilvēkam ar varu liek samaksāt.

Ir skaidrs, ka tūrists pēc šāda pārsteiguma ne tikai visiem paziņām neiesaka braukt uz Latviju, bet ar šo pieredzi dalās visos iespējamajos interneta portālos, kur, izlasot šādu ziņu, potenciālie Latvijas apmeklētāji vai nu atsakās braukt uz Latviju, vai arī brauc uz šejieni ar savām sviestmaizēm un izvairās no visa veida sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.
Minētie piemēri norāda, ka pietiek tikai pāris uzņēmējiem savu biznesu balstīt uz vienas dienas principiem, kā rezultātā cieš visa tūrisma nozare un sekas ir ļoti smagas jau ilgstošā laika periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko