Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Brokastis ar Bilu Geitsu

Mūsu modernajā un dinamiskajā laikmetā cilvēki arī maltīšu laiku izmanto lietišķām sarunām, faktiski strādā. Tādas ir sarunu brokastis, biznesa pusdienas, darījumu vakariņas un pieņemšana. Droši vien runa nav tikai par laika taupīšanu vien. Kopīgas ēšanas rituāls droši vien jau kopš alu laikmeta simbolizēja abpusēju uzticēšanos.

To, ka svarīgākais ir saruna, apliecina rakstīti un nerakstīti uzvedības principi. Piemēram, no Vitas Matīsas es iemācījos tajā, ka lietišķajās ēdienreizēs nedrīkst izvēlēties ēdienus, kuru apstrāde uz šķīvja un mutē, pieklājīgi izsakoties, neļauj koncentrēties uz sarunu un tās dalībniekiem. Piemēram, karpa jeb vista. Vēl viena šādu ēdienreižu funkcija ir arī cieņas demonstrācija no iniciatora puses. Un komunikācijas stiprināšana starp partneriem. Arī visaugstākajā - starpvalstu un starptautiskajā - līmenī.

Pagājušajā mēnesī man bija tas gods un iespēja brokastot ar Bilu Geitsu. Brokastīm piemita iepriekš minētie aspekti. Tas notika korporācijas Microsoft rīkotajā Eiropas valdību līderu forumā Berlīnē.Tajā piedalījos ar pārskatu par nacionālās digitālās bibliotēkas (pieminot arī Bila un Melindas Geitsu fonda piešķīrumu) projektu. Visiem maltītes dalībniekiem bija jau "uzklātas" vienādas porcijas. Vienkārši un sasmalcini ēdieni - siera, servelādes, laša, šķiņķa šķēlītes, jogurts, kā arī vīnogas, fi(s)zāļi, melones un pitaijas gabaliņi. Protams, kafija, ūdens un apelsīnu sula (nebūt ne svaigi spiesta), parasta bulciņa un sviests. Kā redzat, nekas tāāds!!! Kā jau minēju, viss liecināja par lietišķumu un galveno uzmanību sarunām.

Tos, kuri šādā pasākumā piedalījās pirmo reizi, saprotams, interesēja tuvplānā pasaules bagātākais cilvēks. Atšķirībā no daža laba vieglā svara miljonāra izskats, žesti un uzvedība neliecināja pilnīgi neko, ko mēs uztveram kā "ārišķīgu". Starp citu, uz mani lielu iespaidu atstāja īsa saruna pirms brokastīm ar korporācijas viceprezidenti sabiedriskā sektora jomā Geriju Eliotu. Viņa minēja, ka viņiem pietrūks Bila (Geits pilnībā nodosies darbībai savā fondā). Acs kaktiņā parādījās tāda kā asara, un smaids nebija no "pārdošanas" arsenāla.

Brokastu formātu veidoja klātesošo jautājumi un Bila Geitsa atbildes. Stundas laikā tika uzdoti kādi 15 jautājumi. Geitss atbildēja ļoti pamatīgi un aizrautīgi. Saruna nebija tik daudz par tehnoloģijām, bet par to, kā tās var palīdzēt valsts pārvaldē, izglītībā un veselības aizsardzībā. Man vislabāk patika Melnkalnes premjera jautājums, pareizāk sakot, atbilde uz šo jautājumu. Tika jautāts - kā novērst iespēju edemokrātijai pārvērsties par eautokrātiju? 2007.gadā līdzīgs forums notika Skotijā, Edinburgā. Tajā galveno uzrunu viņš sāka ar 19.-20.gadsimtu mijā bagātākā cilvēka, skota tērauda karaļa Endrjū Kārnegi pieminēšanu. Bet Kārnegi, dibinot savu fondu, finansēja visu lielāko tā laika ASV publisko bibliotēku tempļa ēku būvniecību. 2008.gadā Geitss Melnkalnes premjeram atbildēja - bibliotēkas nodrošinās edemokrātiju! Ticiet man, neesmu angažēts slavināt arī daudzus pārmetumus saņēmušo korporāciju, tomēr uzskatu, ka Bils Geits pats ir izcila, harismātiska un arī par pasauli atbildīga persona.

Beidzot sleju, kuras tēma tomēr ir ēšana, gribu pateikt, ka mēs visi uzmanīgi klausījāmies un nemanāmi ēdām un dzērām to, kas bija likts priekšā, Bils Geitss savai porcijai tā arī nepieskārās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko