Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ceļa locītavu sāpes nedrīkst ignorēt

Ceļa locītavas sāpes skar vairākus tūkstošus cilvēku Latvijā, no tiem, aptuveni 3000 pacientu nepieciešama ceļa locītavas endoprotezēšana. Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrība informē, ka 2010.gada janvārī darbu sāk mājas lapa www.endoprotezes.lv. Šajā resursā izlasāma plaša informācija par ceļa locītavas sāpēm un ārstēšanas iespējām.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītājs Vitolds Jurkevičs: "Ceļa locītavas sāpes ir simptoms, kas nedrīkst palikt nepamanīts, jo liecina par kādu būtisku problēmu locītavā. Tikai pacients pats jūt, cik ļoti viņam sāp un tieši viņam ir jāsper solis pie ārsta, lai noteiktu, cik nopietns ir šo sāpju iemesls."

Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības vadītāja vietniece Marika Karlsone: "Arī reimatoīdā artrīta slimnieki pakļauti ilgstošām locītavu sāpēm un nereti slimības rezultātā ir nepieciešama endoprotezēšanas operācija. Jaunā mājas lapa apkopo ļoti plašu materiālu, kas būs noderīgs palīgs ikvienam pacientam ar ceļa locītavas problēmām vai viņu ģimenes locekļiem. Iegūtā informācija ļaus vieglāk novērtēt situāciju un runāt ar speciālistiem, uzdodot pamatotus jautājumus."

Sadarbībā ar speciālistiem ir izstrādāts sāpju un kustības spēju novērtējuma anketa - trīs pakāpju tests, ar kā palīdzību iespējams noteikt ceļa sāpju problēmas nopietnību un ieteicamos risinājumus.

Uļjana Semjonova, Latvijas sportiste, paciente ar ceļa locītavas endoprotēzi SIGMA: "Pirms man tika veikta ceļa locītavas endoprotezēšanas operācija, es meklēju papildus informāciju, jo vēlējos zināt pēc iespējas vairāk par to, kas ar mani notiek. Tajā laikā vienīgā informācija bija tā, ko izstāstīja ārsts. Šai operācijai ir vajadzīga emocionāla gatavība un plašas zināšanas par pēcoperācijas periodu. www.endoprotezes.lv ir atrodami praktiski padomi, kas īpaši svarīgi tieši pēc operācijas."

LU profesors Konstantīns Kalnbērzs, traumatologs - ortopēds, Latvijas Gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas asociācijas prezidents: "Latvijas gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas asociācija apvieno ārstus traumatologus ortopēdus un citus speciālistus Latvijā ar mērķi veicināt ortopēdijas un lielo locītavu endoprotezēšanas attīstību. Asociācijas pamatuzdevums ir sekmēt jaunāko medicīnas sasniegumu un atzinumu ātrāku ieviešanu. Pacientu izglītošana un informēšana par iespējām medicīnā ir liels atbalsts ārsta ikdienas darbā, jo tas rada augsni, lai speciālists un pacients runātu vienā valodā, rūpējoties par galveno - veselību."

Mājas lapā ir plaša informācija par ceļa locītavas sāpēm - ceļa locītavas anatomija, sāpju iespējamie cēloņi, kā arī par ceļa locītavas ārstēšanas iespējām. Pacientam būs noderīga ārstēšanas iespēju salīdzinājumu tabula - metožu iedarbība, ieguvumi, riski, atveseļošanās posms u.c., kā arī informācija par ceļa locītavas endoprotezēšanas operāciju, sagatavošanās un atveseļošanās posmu pēc operācijas.

Marika Karlsone: "Fizioterapeits, ķirurgs - ortopēds, reimatologs, ģimenes ārsts, sporta medicīnas speciālists, alternatīvās medicīnas speciālists. Kurš īstais? Bieži vien pacientam nav īsti skaidrs, pie kura ārsta vērsties. Mājas lapā ir lasāmi ieteikumi, kas palīdzēs atrast īsto speciālistu konkrētas problēmas gadījumā."



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

.

www.endoprotezes.lv izveidi atbalsta Johnson&Johnson Medical kompānija DePuy. DePuy ir medicīnas tehnoloģiju kompānija, kas izmanto inovatīvas metodes, jaunākos materiālus un risinājumus ķirurģijā, lai uzlabotu endoprotezēšanas materiālus, sniedzot iespēju pacientam atgriezties aktīvā dzīvē tik ātri cik iespējams.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko