Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Ceļam māju: Pēdējais eksāmens un sālsmaize

Pirms aicināt radus un draugus uz sālsmaizi savā jaunajā ģimenes mājā, tā jāpieņem ekspluatācijā. Šī procedūra līdzinās nevis svinīgai izlaiduma ballei, bet drīzāk pēdējam eksāmenam, kurā tiek pārbaudīta uzceltās ēkas atbilstība būvprojektam, kvalitāte un drošība, lai saimnieki to varētu apdzīvot, neapdraudot savu veselību vai pat dzīvību. Veiksmīgas pārbaudes rezultātā pilsētas vai rajona būvvalde izsniedz saimniekam būvobjekta pieņemšanas ekspluatācijā aktu.

Jāievēro

  • Lai ierosinātu mājas nodošanu ekspluatācijā, pilsētas vai rajona būvvaldē jāiesniedz apliecinājums par jaunbūves gatavību;
  • Pieņemšanas komisiju veido pilsētas vai rajona būvinspektors, pilsētas vai rajona būvvaldes arhitekts, būvfirmas pārstāvis, ja tāda ir, un pasūtītājs;
  • Būvobjekta pieņemšanas ekspluatācijā aktu pilsētas vai rajona būvvalde izsniedz 15 darba dienu laikā;
  • Par būvobjekta pieņemšanas ekspluatācijā akta izsniegšanu jāsamaksā pašvaldības noteiktā nodeva;
  • Kad māja ir pieņemta ekspluatācijā, tā kopā ar zemi jānostiprina zemesgrāmatā.

Gatava ekspluatācijai


Būvētājam pirms dzīvojamās mājas pieņemšanas ekspluatācijā Valsts zemes dienestā ir jāpasūta būves kadastrālās uzmērīšanas lieta. Iestādēs, kas izsniedza tehniskos noteikumus būvprojektēšanai, jāsaņem atzinums par būves atbilstību tehniskajiem noteikumiem. Vajadzīgs arī digitālais gruntsgabala uzmērījums, sertificētu elektriķu slēdziens, ka elektroinstalācijas mājā ir ierīkotas pareizi, kā arī jābūt aktam par dūmkanālu un ventilācijas kanālu atbilstību. No Sabiedrības veselības aģentūras jāsaņem atzinums par veselībai drošu būves un komunikāciju izbūvi. Ja māja ir pieslēgta centralizētajiem komunikāciju tīkliem, jābūt atzinumiem no iestādēm, kas tos pārrauga. Pašvaldības apbūves noteikumos var būt noteiktas vēl papildu prasības, Dienai stāsta Latvijas Būvuzraugu un būvinspektoru asociācijas prezidents Raitis Gultnieks.

Šie dokumenti kopā ar apliecinājumu, kura veidlapa ir saņemama būvvaldē, par mājas gatavību pieņemšanai ekspluatācijā jāiesniedz savas pilsētas vai rajona būvvaldē un jāsamaksā pašvaldības noteiktā nodeva par akta izsniegšanu. Pēc tam tiek sasaukta pieņemšanas komisija, ko veido pilsētas vai rajona būvinspektors, pilsētas vai rajona būvvaldes arhitekts, būvfirmas pārstāvis, ja māju cēlusi būvfirma, un pasūtītājs. Atkarībā no mājas atrašanās vietas vai konstrukciju specifikas komisijā var pieaicināt arī valsts būvinspektoru, būvprojekta autoru vai būvuzraugu. Pozitīva komisijas lēmuma gadījumā būvobjekta pieņemšanas ekspluatācijā aktu pilsētas vai rajona būvvalde izsniedz 15 darbdienu laikā. Savukārt, ja pieņemšanas komisiju neapmierina jaunbūves gatavība, tā norāda trūkumus, kas jānovērš līdz atkārtotai ēkas pieņemšanai ekspluatācijā.

Ieraksts zemesgrāmatā


Kad māja ir nodota ekspluatācijā, tā kopā ar zemi jānostiprina zemesgrāmatā. Zemesgrāmatu nodaļā jāiesniedz nostiprinājuma lūgums, atzinums par zemes tiesisku iegūšanu, atzinums par ēkas tiesisku iegūšanu, zemes robežu plāns, Valsts zemes dienesta izdots dokuments, kurā norādīts pašreizējais jaunbūves novērtējums un reģistrēti atsavināšanas aizliegumi un citi apgrūtinājumi vai norādīta to neesamība. Par pirmreizēju zemes un mājas nostiprināšanu zemesgrāmatā nav jāmaksā.

Tas ir maksas pakalpojums tikai tādā gadījumā, ja saimnieks grib māju nostiprināt zemesgrāmatā vēl pirms tās nodošanas ekspluatācijā. Lai to izdarītu, ir vajadzīga izziņa par jaunbūvi, ko var saņemt savas pilsētas vai rajona būvvaldē, iesniedzot pieprasījumu izziņas sagatavošanai, inventarizācijas lietu, ģeodēzijas uzņēmuma, piemēram, SIA Rīgas ĢeoMetrs, izsniegtu aktu par ēkas novietnes pārbaudi un objekta adresi un zemes piederības dokumentus. Būvinspekcija pieprasīto izziņu izsniedz 15 vai paātrināti - trīs darbdienu laikā. Rīgā maksa par šo pakalpojumu ir attiecīgi 15 un 75 lati.

Līņu pieredze. Stāsta Roberts Līnis

Pašreiz mums ir sakārtota nepieciešamā dokumentācija mājas nodošanai ekspluatācijā. Tie ir deviņi dažādi dokumenti, divi žurnāli, apliecinājums par būves gatavību un inventarizācijas lieta. Lai saņemtu vajadzīgos dokumentus, uz katru iestādi bija jābrauc divreiz, un katra papīra iegūšanai vajadzēja vidēji desmit dienas. Lielākā problēma, kā jau allaž, bija laika trūkums, jo ikdienā ir daudz citu pienākumu. Tomēr, ja dokumentus nenokārto intensīvi, ir jārēķinās, ka noteikumi mēdz mainīties. Tagad gaidām atgriežamies no atvaļinājuma atbildīgo personu, kas pieņems gala lēmumu.

Eksperta padoms


Raitis Gultnieks, Būvinspektoru un būvuzraugu asociācijas prezidents

Lai komisija pieņemtu māju ekspluatācijā, nedrīkst būt veikta patvaļīga būvniecība. Bieži cilvēki aizmirst uzstādīt karoga turētāju vai mastu, jo pēc dzīvojamās mājas pieņemšanas ekspluatācijā valsts karogs jālieto atbilstīgi Likumam par valsts karogu. Ēkai jāuzliek numura zīme vai nosaukums atbilstīgi pašvaldības noteiktajam paraugam. Komisija pievērš uzmanību arī tam, vai atbilstīgi projektam uzstādīts žogs un margas, kā arī nodrošināta atkritumu izvešana.

Jānis Alksnis, Modus Mood arhitekts

Ja mājas būvniecības laikā ir notikusi tehniskā uzraudzība un ir sagatavoti segto darbu akti, kuros fiksēts, kādi materiāli ir iebūvēti mājas nesošajās konstrukcijās, tad, pieņemot māju ekspluatācijā, nevajadzētu rasties sarežģījumiem. Manā pieredzē šāds gadījums vēl nav bijis. Tomēr, ņemot vērā, ka privātā būvniecība ir diezgan haotisks process, var gadīties, ka pieņemšanas komisija atklāj nepilnības ugunsdrošības prasību ievērošanā vai nesertificētus materiālus.

Viktors Puriņš, Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents

Iesaku pievērst uzmanību divām lietām: pirmkārt, vai ir saskaņoti un savākti visi vajadzīgie dokumenti, otrkārt, - veikto darbu kvalitātei, jo nav noslēpums, ka lēto strādnieku brigādes būvē, domājot tikai par peļņu. Protams, ideāli, ja celtniecību ir kontrolējis būvuzraugs, jo reizēm, sevišŽi gada beigās, būvinspektori pieņem ekspluatācijā arī vēl nepabeigtas mājas. Taēu būvētājs šādā gadījumā būs nevis ieguvējs, bet gan zaudētājs, jo cietīs kopējā ēkas kvalitāte.

Andrejs Ģelzis, Brīnišķīgo projektu birojs

Privātmāja ir vienīgais būvobjekts, par kuru būvnieks uzņemas pilnu atbildību. Viens no iemesliem, kāpēc māju nepieņem ekspluatācijā pirmajā reizē, ir nepabeigta būvniecība. Piemēram, nolīgtie celtnieki savu darbu nav izdarījuši līdz galam - nav ievilktas visas vajadzīgās komunikācijas u. tml. Vēl varētu būt šādi iemesli: nav atbilstīgas gāzes katlumājas, nav uzstādītas attīrīšanas ietaises, mājā nav pieejams tīrs dzeramais ūdens, ierīkotas nepareizas elektroinstalācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko