Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Cena vai kvalitāte?

Var jautāt arī savādāk - kvalitāte vai cena? Dilemma, kuras priekšā atkarībā no mūsu izvēles mēs nosacīti iegūstam vai zaudējam. Kam par labu šodienas apstākļos esam gatavi piekāpties vai atteikties, baudot vīnu? Iespējams, ka labi ir būt maksimālistam un nepieļaut kompromisu - izvēlēties abas vērtības. Un tomēr, nonākot dilemmas priekšā, atliek vien katram pašam izvēlēties, ko darīt, lai iegūtu sev vēlamo. Esmu priecīgs, ka manas vēlmes šoreiz ir sakritušas ar manām iespējām, apceļojot divas vecās pasaules vīnu darītavas, - pērles, kuras iepazinu, lai neaizmirstu.

Moscato d"Asti, I Vignaioli di Santo Stefano, Piedmont , Itālija - viegli dzirkstošs baltais vīns (Alk. 5,5 tilp.%), cena ap Ls 7.

Pjemontas reģions Itālijas ziemeļrietumos ar savu vīnu daudzveidību reti kuru atstās vienaldzīgu. Slavenie un izsmalcinātie Barolo, Barbaresco no dižciltīgām Nebbilo vīnogām, Gavi, Reoro Arneis no Cortese un Arneis augstvērtīgajām vīnogu šķirnēm, un tik ļoti populārie - arī pie mums Latvijā - dzirkstošie Moscato d"Asti veidoti no aromātiskajām Moscato Bianco. Tieši pēdējais no iepriekšminētajiem sagādāja neviltotu pārsteigumu brāļu Ceretto, Sergio Santi un brāļu Scavino izpildījumā, kuri 1976.gadā nolēma restaurēt vīna slavu un reputāciju, izveidojot kopīgu uzņēmumu I Vignaioli di Santo Stefano. Un jāsaka, tas ir lieliski izdevies.

Vīndaru radītais Moscato d"Asti pārsteidz ar gaišu un mirdzošu, zaļgani zeltaino krāsas toni. Savaldīga un reizē rosinoša, aromātiska ābolu, pļavu ziedu smarža ar mazliet eksotisku augļu pieskaņu, nedaudz bikls, gaisīgi dzirkstošs, tas spēj apburt ar savu smalko ķermeni, zemo alkohola līmeni un nedaudz saldeno raksturu. Paveiktais patiešām rada svaigu, lieliski sabalansētu, delikātu iespaidu.

2006 Vi de Gel GewŅrztraminer, Gramona S.A., Penedes, Spānija - baltais vīns (Alk. 9,5 tilp.%), cena ap Ls 12.

Penedes apgabala vīndari un vīna dārzu audzētāji Katalonijā jau ilgu laiku tiek uzskatīti par celmlaužiem un novatorisku jauninājumu ieviesējiem nozarē. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados viņi vieni no pirmajiem Spānijā vīnrūpniecībā sāka tālaika knowhow nerūsējošā tērauda iekārtu izmantošanu apvienojumā ar auksto fermentāciju. Līdz ar to vietējie ražotāji ieguvuši nedalītu atzinību vīnmīļu aprindās, kā teicamu un laikam atbilstošu vīnu radītāji, izmantojot vietējo vīnogu unikālās īpašības apvienojumā ar franču šķirņu daudzveidību. Izņēmums nav arī Gramonu ģimenes uzņēmums, kura sākumi datēti ar deviņpadsmitā gadsimta otro pusi. Atzinību un slavu iegūstot pagājušā gadsimta divdesmitajos gados ar savu leģendāro Champ?n de Cava, uzņēmums ieņem nozīmīgu vietu ekskluzīvu dzirkstošo vīnu ražotāju aprindās līdz pat mūsu dienām. Pēdējos gados iespaidīgas sekmes gūtas arī neburbuļojošo vīnu kategorijā. Kā pierādījums tam - unikāls un netipisks produkts Spānijas Vidusjūras piekrastes vīna reģionam - Vi de Gel GewŅrztraminer. Dēvēts par ledus vīnu no Penedes, tā izveidei iedvesmu vīndaris pārņēmis no atzinību guvušajiem Vācijas un Kanādas ledus vīniem, kuru rašanos veicina dabas klimatiskie apstākļi, ļaujot vīnogām sasalt dārzā pirms ražas novākšanas. Lai gan Spānijas ziemeļos Pireneju kalnos šogad jau sagaidīts pirmais sniegs, salu Vidusjūras piekrastē dienvidos Gramona vīndariem gan nāktos importēt. Līdz ar šo trūkumu vīna iegūšanai tiek pielietoti īpaši raugi un tehnoloģijas, kas ļauj vīnogām atbrīvoties no liekā ūdens satura, kontrolētā ražošanas procesa laikā izveidojot apstākļus, kā rezultātā tiek iegūts ļoti koncentrēts, salds un dzēlīgs vīns. Veidots no 100% GewŅrztraminer šķirnes vīnogām, tam piemīt gaiši dzeltena krāsa ar zaļganu nokrāsu. Tradicionālie šķirnes aromāti - eksotiski augļi, smalki ziedu valsts toņi, rožu ziedlapiņu, marcipāna un fenheļa salikums, izstaro elegantu nianšu sajaukumu. Garšā piesātināti salds, tomēr harmonisks un lieliski sabalansēts, vīns nogatavināts deviņus mēnešus pirms laists apgrozībā. Pēc konsistences atgādinošs glicerīnu ar nelielo alkohola saturu, vīns neliks vilties šķirnes cienītājiem.

***

Moscato d"Asti

Itālija - viegli dzirkstošs baltais vīns (Alk. 5,5 tilp.%), cena veikalā ap Ls 7

Vi de Gel GewŅrztraminer

Spānija - baltais vīns (Alk. 9,5 tilp.%), cena veikalā ap Ls 12

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko