Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Cēsu pusē divi jauni kamieļi un lama Musjē

"Paņem divus lielos, melnos atkritumu maisus, ieliec spilvenu un laidies," nesen dzirdēju krogā sarunājamies divas jaunkundzītes. Tā, kura uzklausīja padomu, drīz vien zvanīja draugiem un sarunāja šļūkšanu no Dzegužkalna. Jā, šogad ziema skaista, un, ja vēlaties neierastāku vizināšanos, laiks doties uz viesu māju Rakši, kura atrodas netālu no Žagarkalna.

Tur jau trešo gadu paveras īpatns skats. Aiz piesniguša Gaujas meža uz sniega deķa stalti stāv kamieļi. Otrā aplokā lamas, alpakas, gvanako un tiem pa vidu grozās arī branga latviešu aita. Vai kamieļiem nesalst?! Rakšu saimnieks Kristaps Blaus stāsta, ka kuprainajiem nav nekāda sakara ar svelmaino Ēģipti, jo viņi ir Āzijā mītošas sugas pēcteči un savā dzimtenē varot izdzīvot pat līdz -30°C. Līdzīgi ar lamām, kuras atceļojušas no Šveices un Vācijas, kur ziemas nebūt nav siltākas. Lamas labi jūtas līdz -20°C, turklāt vilna viņām ir bieza. Ja kļūst auksti, dzīvnieki ieiet kūtī. Lamām Latvijā patīk. Pat to liecina tas, ka Rakšos piedzimuši četri lamu bērni: Indriķis, Rūdolfs, Ženija un Marta. Arī kamieļiem Fatimai un Sahibam, iespējams, gaidāms pieaugums. Kristaps stāsta, ka tas īsti nav zināms tāpēc, ka mīlas rotaļa bijusi, taču pēcāk nav veikta ultrasonogrāfija. Atvest uz Cēsu pusi speciālu tam paredzētu ierīci izmaksātu ap 500 latiem. Grūtniecību varēšot noteikt uz aci, kad tā būs redzamāka.

Ap Ziemassvētkiem uz Rakšiem no Čehijas un Prāgas atceļoja deviņus mēnešus vecie kamieļi Sultāns un Ahmeds. Viens kamielis izmaksājis ap 10 000 eiro. Ar viņiem drīzumā varēšot jāt gluži kā ar Sahibu.

Toties pastaigas ar lamām pavadās iespējamas jau tagad - var mazu aplīti līdz aizsalušajai Gaujai, var garāku gabalu - tad lamām mugurā uzliek speciālus seglus, kuros viņas nes mugursomas ar piknika piederumiem līdz brīdim, kamēr gribas piestāt un uzkurt ugunskuru.

Mans pastaigu biedrs Pirāts bija mierīgs, prātīgs un ļoti skaistām, skumjām acīm. Klusi soļoja blakus. Dzirdēts, ka lamas spļauj? Saimnieks stāsta, ka lamas spļaujot tikai cita uz citu riesta laikā vai tad, kad sastrīdas par kārumu. Uz cilvēkiem ne.

Pirāts ir arī asistents lamu tēvam Musjē, kurš nesen iemanījies vilkt ratus. Saimnieks stāsta, ka Musjē vienīgais ļāvies iejūgties un uzreiz sapratis, kas jādara. Ratos, kas iegādāti Austrijā, var sēdēt divi braucēji. Musjē lielākais brauciens bijis Vecgada vakarā, kad viņš uz svinībām slēpošanas parkā Ozolkalnā aizvizinājis Rūķi. Kristaps stāsta, ka lamu tēvs skrienot teciņiem un līgani, tāpēc nesen ratos iekāpusi kāda 90 gadu veca kundze. Viņai ļoti paticis vizināties.

*

Brauciens ar lamu

Rakšu zoo Cēsu rajona Drabešu pagastā

Dodoties Žagarkalna virzienā, kreisajā pusē sekot norādei Rakši

Brauciens ar lamu maksā 5 latus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko