Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Dari pats: Gaismas un krāsu spēles

­Gadumijas svinību sprints pēc finiša galu galā var pamest dāvanu gaidītājus ar dīvaina tukšuma sajūtu, ja paši neesam ieguldījuši pietiekami daudz pūļu, lai svētku sajūtas kalnā kāptu pa solim un Ziemassvētku vai Vecgada vakarā sasniegtu virsotni ar smaržīgām svecēm, zvaigžņotām debesīm, paukšķīgu salūtu, piparkūku kulēm un ap egli izmētātiem dāvanu papīriem.

Koki un gaismas


Zaļš koks kā mūžīgās dzīvības simbols pie privātmājas var būt ne tikai īpaši iestādīta egle, bet arī tūja, priedīte vai kadiķis. Dzīvokļu īpašnieki var iegādāties eglīti podā. Ja vēlaties to iestādīt savās vai draugu lauku mājās, jau pērkot pārbaudiet, vai tai ir atzīme par pareizu novietojumu pret debespusēm. Var izgreznot arī kuplu mirti, araukāriju vai citu skujotu poda iemītnieci no dienvidiem.

Gada tumšākajā laikā katra lampiņu virtene ap mājas kontūru klīdina depresiju. Šīs dekorācijas veikalos pieejamas dažādās krāsās un garumā, tāpēc svarīgi ievērot gaumes robežas - kritiski apsveriet, vai zaļsārtā virtene derēs pie dzeltenbaltajām adventes svečturu, logu un pagalma gaismām. Mirgojošas gaismas var nokaitināt mājiniekus, piespiežot svētku sajūtu izslēgt pavisam.

Rotājošās gaismu vītnes gan neaizstās ierasto apgaismojumu, tā ir tikai romantiski simboliska piedeva ceļā caur gada tumšāko mēnesi uz gaismas nesējiem Ziemassvētkiem. Ar visām svētku gaismām jāievēro piesardzība - gan elektroierīces, gan sveces jāpieskata. Šīs gadumijas krāsu mode ir tumši piesātināts ķirškrāsas, purpura un tumšzilais tonis kopā ar zeltu un sudrabu.

Pašu rokām


Iecavas novada Zālītes speciālās skolas audzēkņu draugi un radi šogad saņems oriģinālas dāvanas, kas darinātas pašu rokām ar vienkāršiem, atjautīgiem līdzekļiem. Mājturības skolotāja Sigita Lazberga par bērnu veidoto svētku izstādi 5min stāsta ar patiesu gandarījumu: "Tā ir spēle ar faktūru un krāsu."

Laucinieciski raupjais dāvanu maisiņš no īsta kartupeļu maisa vēl saglabājis pagraba aromātu. Tas apstrādāts salvešu tehnikā: maisa gabalu noklāj ar līmi, uzlīmē salvetes dekoratīvo kārtu ar zīmējumu, pārklāj to ar līmi un nogludina. Līdzīgi var greznot galddrānas, zīda šalles un aizkarus, jo šādi apstrādātu audumu var mazgāt 40 grādu temperatūrā. Sigita visraibākās salvetes savāc no svētku galdiem, daudz atnes paši bērni.

Krūze ar odziņu


Bērniem ļoti patīk apgleznot stikla un keramikas traukus - tukša vīna vai Rīgas melnā balzama pudele pārtop oriģinālā puķu vai sauso ziedu turētājā. Mazie stikla svečturi apzīmējot pārvēršas neatkārtojamā dāvanā, jaunu svečtura vai matsprādžu glabātāja dzīvi šādi rod no saplīsušas servīzes atlikusi apakštase. Sigita pēc pašas pieredzes par labāko atzīst šādu darba gaitu: vispirms ar Marabu zelta kontūrzīmuli vai korektoru uzvelk zīmējumu kontūras un ar mīkstu akvareļa otu, ar tā paša nosaukuma krāsām noklāj laukumus. Ja trauku izmantos pārtikai, to pēc krāsošanas liek aukstā cepeškrāsnī, 170 grādos apdedzina 30 minūtes un ļauj tam atdzist, pēc tam izņem aukstu - tad krāsa nenolups.

Līdzīgi, tikai bez cepšanas, uz tumšzila kartona ar tekstila krāsu tapusi romantiska Ziemassvētku glezniņa. Šādi var veidot arī nelielas vitrāžas, ko iekārt logā. Darbos izmantotas Marabu krāsas, dekorlaka un līme, kas nopērkama floristikas veikalos. Šīs krāsas tapušas uz ūdens bāzes, tāpēc bērniem ir nekaitīgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko