Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dārza darbi janvārī

Janvārī dārzkopji sāk sajust pavasara tuvumu un gatavoties tam. Tāpēc janvāra dārza darbu kalendārā saraksts jau ir pietiekami garš. Jāņa Aldermaņa dārzniecības direktore Vija Rožukalne nosauc virkni darbu, kurus nedrīkst nokavēt.

Ko vajag telpaugiem?

Telpaugus janvārī jāturpina kopt, kā ierasts - atceroties, ka jebkura auga svarīgs augšanas faktors ir gaisma. Ja trūkst gaismas, auga dzīvības procesi palēninās. Tad ir jāsamazina arī pārējie augšanas faktori - siltums, mēslojums un ūdens. Ziemā telpaugi saņem tikai trešdaļu no tiem nepieciešamās gaismas. Lielākajai daļai telpaugu ziema ir miera periods un mēslošana šajā laikā nav nepieciešama, jo augi gaismas trūkuma apstākļos nespēj uzņemt barības vielas. Telpaugu mēslošana ziemā atkarīga no konkrētā auga sugas - ziedošus augus, kuriem ziema ir miera periods, šajā laikā nemēslo un laista ļoti maz. Savukārt ziemā ziedošiem augiem, kuriem vajadzīgs papildu apgaismojums, nepieciešama arī papildu mēslošana.

Laiks iepirkt sēklas

Janvāris ir arī īstais laiks, lai plānotu pavasara un vasaras dārza darbus, izlemtu, kādu kultūru stādus audzēsiet paši un kādus iegādāsieties veikalos un dārzniecībās? Ja stādus nolemts audzēt pašiem, janvārī jāsāk apmeklēt sēklu veikalus, izvēlēties sēklas jaunajai sējas sezonai. Sēklu iegādē jākonsultējas ar pārdevējiem, jāiegūst maksimāli daudz informācijas no sēklu iepakojuma, lai izvēlotos konkrētajiem apstākļiem un vēlmēm nepieciešamās sēklas. Stādu audzēšanai ieteicams izvēlēties augus, kuriem nav nepieciešams ļoti daudz gaismas, jo tagad, ziemā, to būs grūti nodrošināt.

Atsevišķus augus janvārī jau var sēt podiņos. Piemēram, jāsēj puķes un dārzeņi ar garu veģetācijas periodu. Šis ir īstais laiks, lai sētu puķes kamolbegonijas un leduspuķes, var sākt sēt arī lizantes, levkojas, pelargonijas, lauvmutītes un kobejas. Lai sāktu sēju, nepieciešamas kastītes vai speciālas kasetes. Svarīgi, lai to apakšā būtu caurumi mitruma cirkulācijai, konkrētajiem augiem piemērots substrāts. Visbiežāk tiek izmantots kūdras substrāts, kuru iespējams iegādāties arī nelielos iepakojumos. Vajadzēs arī etiķetes sējumu atzīmēšanai, rakstāmo un pašas sēklas. Jānoskaidro katra konkrētā auga stādam ieteicamie apstākļi, sēšanas dziļums un laistīšanas biežums. Iespēju robežās jāsabalansē gaisma, siltums un mitrums. Kad pirmie asni būs parādījušies, pieļaujams, ka telpa kļūst nedaudz vēsāka.

Veselīga dzīvesveida piekritēji var sākt diedzēt sēklas, kādas var iegādāties arī veikalos, piemēram, kressalātus, redīsus, lucernu un sinepes. Arī uz palodzes īsā laikā var izaudzēt lokus - lokus dzenošus sīpolus līdz pusei iemērcē traukā ar ūdeni un novieto gaišā vietā. Arī agrajai sējai paredzētas dilles var audzēt kastītēs uz palodzes.

Augļu koku kaļķošana

Janvārī nelieli darbi jāveic arī augļu dārzā. Nevajadzētu aizmirst par augļu koku kaļķošanu, jo jau februāra pirmie karstie saules stari koku stumbrus dienā sildīs, bet naktīs miza var sākt plaisāt. Tāpat augļu dārzā jāpārbauda žogi un jaunie kociņi, jānovērtē, vai tos nav apciemojuši zaķi vai stirnas. Atkušņa laikā ap augļu koku stumbriem sablīvē, nomīda sniegu, lai pasargātu koku stumbrus no pelēm. Augļu kokus un dekoratīvos krūmus sniega laikā jāatbrīvo no sniega, pēc lieliem puteņiem to zarus jānopurina, lai no lielā svara tie nenolūztu.

Sala laikā ieteicams pārbaudīt ziemas piesegumu salīgajiem augiem, īpaši rozēm.

***

Specifiska kopšana vajadzīga:

Alpu vijolītei. Parasti janvārī kupli zied, tāpēc tā regulāri jālaista un reizi nedēļā arī jāmēslo. Alpu vijolīte jālaista uzmanīgi - ūdens jālej uz šķīvīša;

Ziemassvētku kaktusam. Šis ir arī šī kaktusa ziedēšanas laiks. Arī to ieteicams regulāri laistīt ar ūdeni un reizi nedēļā ar speciālu kaktusiem paredzētu mēslojumu. Pēc ziedēšanas Ziemassvētku kaktusam sāksies miera periods. Savukārt apaļajiem un adatainajiem kaktusiem miera periods ilgst visu ziemu. Tad tie jālaista minimāli, nedrīkst tos mēslot;

Papardes nefrolēpei. Tām vispār nav izteikta miera perioda, jo tās nezied, tāpēc arī ziemas mēnešos tās var mēreni mēslot;

Ziedošajai kalanhojei. To vēlams piebarot ar sukulentiem domātu mēslojumu. Jāatceras, ka šis augs necieš pārlaistīšanu;

Ziemassvētku eglīte podiņā. Ja telpās joprojām atrodas podiņā augoša Ziemassvētku eglīte, tā jānes ārā (ja vien neuznāk tāds aukstums kā janvāra pirmajās dienās). Pods jānovieto uz zemes un jāpasedz ar sausu kūdru, zāģu skaidām vai mulču.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko