Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dārzs: Ziemas vidus pavasaris

Šogad ziema Latvijā gan ar sniegu, gan salu, šķiet, pēc statistikas paliks vēla rudens ietvaros, bet saule, ilgāk kavējoties debess jumā, jau februāra sākumā liek līksmi čivināt zvirbuļiem un izvilina pa naskam pavasara ziedam. Sinoptiķi īstu ziemu šogad vairs nesola, un dārznieki, apsverot dažus mīnusus, iesaka paļauties uz dabu - gan arī augi ar laiku pielāgosies jaunajiem apstākļiem.

Vairāk kukaiņu

"Drīz pie mums būs kā Londonā," nosmej ainavu arhitekte Ilze Rukšāne, atzīstot, ka siltās ziemas nepatīkamākās sekas būs aktīvāki grauzēji un vairāk kaitēkļu kukaiņu, kuru iznīdēšanai vajadzīgs vismaz -20 grādu sals pāris dienu. Šovasar varētu gaidīt arī lielāku augu slimību un sēnīšu uzbrukumu, jo nebūs notikusi dabiskā dezinfekcija.

Dažu dienu sals pēc agrīnās atmodas solījuma var kaitēt sīpolpuķēm, kuras jau tagad var sākt dīgt, jo miera periods bijis pietiekami ilgs. Jaunajiem pumpuriem nepatiks arī -10 grādu sals, un pēc tam puķes atkopšanās būs problemātiska. Siltāka ziema tomēr dod lielākas izdzīvošanas iespējas dažādiem ievestiem augiem - eksotiskākiem silto zemju ciemiņiem, kuru pasargāšanai no liela sala citugad bija jāpieliek nopietnas pūles.

Nepatīk svārstības

Augļu kokiem vajadzīgs trīs mēnešu dziļā miera periods, un tie priekšlaikus mostas tad, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra ir ap +5 grādiem, Dienai skaidro Kuldīgas rajona dārzkopju saimniecības Pērlavas īpašnieks Mārcis Freimanis. Šoziem laiks nebija tik silts, un janvāra sākumā sals valdīja vairākas dienas.

Tomēr gan augļu kokiem, sevišķi uz pavasara pusi, gan ogu krūmiem, sevišķi avenājiem, nepatīk krasas temperatūras svārstības, jo strauji uznācis aukstums var nosaldēt jaunos dzinumus.

Salu nesola

Februāris ir ziemas bargākais mēnesis Latvijā, tomēr pirmā nedēļa būtiskas izmaiņas laika apstākļos nesola - dominēs pelēkās krāsas, un, uzspīdot saulei, jutīsim pavasara tuvošanos. Laika apstākļus noteiks rietumu un dienvidu vēji.

Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras sinoptiķe Ludmila Ļamova Dienai stāsta, ka aukstāks laiks gaidāms februāra otrajā dekādē, kad gaisa temperatūra varētu noslīdēt līdz -5 grādiem dienā un naktīs Vidzemē - pat līdz -15. Vēsāks būšot arī marta pirmajā dekādē, tomēr sinoptiķi apšauba, vai šogad vēl sagaidīsim īstu salu un kaut pāris nedēļu noturīgu sniega segu, jo nav gaidāms daudz nokrišņu, un pat uzsnigušais, visticamāk, saules ietekmē drīz atkal nokusīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko