Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Datorspēļu vietā ada zeķītes sīkajiem

Atrauties no datorspēles, mp3 vai sarunām ar draugiem labdarības dēļ? Izklausās lietderīgi un ļoti jauki, bet grūti iedomāties pusaudzi, kurš pirmajā brīdī par to nesarauktu pieri!

"Mums tas patiešām patika. Bija ļoti interesanti," pēc projektu nedēļas par labdarību noslēguma pasākumā saka Jūrmalas alternatīvās skolas 9.klases skolēni. Smiedamies viņi piebilst, ka, protams, viens no iemesliem, kāpēc ļoti patīk projektu nedēļa, ir iespēja tikt prom no ierastā mācību ritma. Pavadīt laiku citādi, nevis sēžot stundās no rīta līdz vēlai pēcpusdienai, kad aiz loga jau satumst.

Iniciatīva projektu nedēļā Jūrmalas alternatīvajā skolā pievērsties labdarībai nāca no skolotājiem. Viņi saplānoja desmit tēmas, sākot ar palīdzību jaundzimušajiem, vājredzīgiem bērniem un gados veciem cilvēkiem, kuri mīt pansionātā, un beidzot ar palīdzību dzīvniekiem, putniem un apkārtējai videi. Skolēni varēja izvēlēties, ar kuru tēmu strādāt. "Sākumā es gribēju tēmu par dzīvniekiem, bet tajā grupā vairs nebija vietas. Dabūju par jaundzimušajiem, bet man iepatikās! Uzzināju daudz ko jaunu," stāsta devītklasniece Guna. Ar vienu tēmu, atbilstoši katra zināšanām un spējām strādāja skolēni no 1. līdz pat 9.klasei. Skolas direktors Egils Blūms stāsta, ka bijis patīkami vērot, kā tematiskais darbs saliedē mazos skolēniņus un lielos, kā dažādu klašu skolēni iepazīst cits citu un sadraudzējas.

Meža zvēru šokolāde

Kad otrklasniecei Grietai, ar savu projekta grupu dodoties izpētes braucienā, nogura kājas un viņa pažēlojās, ka nevar vairs paiet, kāds no vecāko klašu puišiem mazo jaunkundzi nesa tālāk uz rokām. "Kamēr nesa, viņš uzzināja visu par Grietas lāčiem, zaķiem, kaķiem," sirsnīgi smej citi devītklasnieki. Projektu nedēļa mazos un lielos saliedējusi. Noslēguma pasākumā, kurā katra grupa prezentēja izpētīto un paveikto, lielie iedrošina mazos pastāstīt par projektu nedēļā notikušo. Grieta, kura ar savu grupu pētījusi, no kā pārtiek putni, kā un vai cilvēks var palīdzēt putniem un ko mēs varam darīt, lai aizsargātu vidi, lepni rāda pašdarinātu putnu būrīti. Mājās esot vēl viens. Būrīšus viņa projektu nedēļā izgatavojusi kopā ar vectēvu.

"Vai jūs zinājāt, ka sāls klucis meža zvēriem ir tikpat liels gardums kā cilvēkiem šokolāde?" draudzīgos bariņos skolas zālē satupušajiem vaicā Miks no 9.klases. Viņš pētījis meža zvēru dzīvi un cilvēku iespējas palīdzēt tiem. Uz brīdi zālē iestājas klusums. Tad vairāki bērni sauc: "Zinājām!" Mikam atliek vien noplātīt rokas. "Tad jau jūs zināt vairāk nekā mēs," viņš draudzīgi nosmej. Zinātāji izrādās tie skolēni, kuri kopā ar šo grupu pabijuši pētnieciskā ekskursijā uz Līgatnes dabas parku, gan arī piedalījušies parka sakopšanā.

Iesaista radus un draugus

Sabiedrībā daudz tiek runāts par labdarību. Taču konkrēti ieteikumi, ko katrs varam lietas labā darīt, nemaz uz katra stūra nemētājas, skolēni pārliecinājušies projektu nedēļā. Meitenes no vecākajām klasēm aizrautīgi stāsta, ka iepriekš neko daudz nav zinājušas par priekšlaikus dzimušiem mazuļiem. Bijis milzīgs pārsteigums ieraudzīt, ka daži bērniņi ir teju plaukstas lielumā. Skolēnu rokām tapa mazītiņas zeķītes, cepurītes, sedziņas. Tika adīts, tamborēts un šūts, ne mirkli neraucot degunu, ka tas jau vecmodīgi. "Tagad tiem bērniņiem slimnīcā katram ir vairāk nekā viens zeķīšu pāris!" priecājas Guna. Ideja par labdarību tiek nesta tālāk draugiem un radiem. Septītklasniece Sāra stāsta, ka arī viņas māsīcas Dobelē šuj un ada mazuļiem nepieciešamās drēbītes.

Skolēni pētījuši arī, kāda ir neredzīgo cilvēku ikdiena, kā viņi tiek galā ar redzīgajiem pašsaprotamām ikdienas situācijām. Ierunājuši stāstus un pasakas, lai viņus iepriecinātu. Viņi devušies un veco ļaužu pansionātu, pavadījuši laiku sarunās ar vecajiem cilvēkiem. Iemācījušies uzklausīt. Gatavojuši viņiem koncertu, mazas dāvaniņas un cienastu. Emīlija no 7.klases atzīst, projektu nedēļā bijusi iespēja uzzināt, cik daudz ir iespēju palīdzēt citiem, un bieži vien tam nevajag ne lielus līdzekļus, ne milzum daudz laika. Vien vēlēšanos uzklausīt un pacensties saprast, ko tieši tu šajā brīdī otram vari palīdzēt.

Projektu nedēļas noslēguma pasākumā skolēni ar ovācijām sveica vecāko klašu puišu izveidotu stilīgu filmiņu par to, kā projektu nedēļā no dabiskiem materiāliem gatavotas rotaļlietas mazākajiem kolēģiem Jūrmalas alternatīvās skolas bērnudārzā. Filmiņai sākoties, ekrānā redzams skumīgs pašdarināts lācis, kuram apkārt pamazām sarodas citi līdzīgie. "Tā arī mēs te dzīvojam. Draudzīgi," saka Toms no 9.klases. Viņam it nemaz nav bijis neērti vai "besīgi" pagatavot rotaļlietas mazākajiem. "Lai viņiem tur, bērnudārzā, priecīgāk ap sirdi!" puisis smaidot paskaidro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko