Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Disko pa Rūju!

Meklējot internetā iespējas labai laika pavadīšanai pavasarī, ir neiespējami pretoties Naukšēnu viesu mājas Nāras piedāvājumam. Nu kur gan vēl būtu rodama "zemūdens masāžas vanna ar 12 ūdens un sešām gaisa sprauslām, kur divatā iegult zem baldahīna ūdens virpuļos ar glāzi šampanieša, var jau arī sviedrējošas tējas krūzi"?! Smalkās viesnīcas to nodēvētu par romantiku ar uzmundrinošu vai relaksējošu tēju, bet saimnieks Aivars saka, kā ir! Bez aplinkiem.

Arī īpašais piedāvājums pārīšiem ir konkrēts: "draiskošanās burbuļvannā, pirtī un relaksējoši vētraina atpūta Raudiņā (trīs stundas - Ls 10)." Vēl vairāk par šo visu īstumu saista tikai šašliks uz plosta un vēlme noskaidrot, kādi tad ir tie Naukšēni, par kuriem Labvēlīgais tips dzied: "Hei, dīdžej, uzliec šito, lai Naukšēnos skan disko!"

Plostošana


Naukšēnu Cilvēkmuzejā Freda bilde pielikta pie sienas tā, ka var redzēt, jau pa durvīm ienākot. Muzeja darbiniece Antra pastāsta, ka dziesmas nosaukums radies, kad Labvēlīgais tips spēlējis balli un naukšēnieši neatkarīgi no dziesmas ritma maiņas dejojuši tikai disko kustībās un ritmos. Tieši dziesmas vārdi "simts krāsās spoguļbumbas griežas" precīzi ataino sajūtas, kas mani Naukšēnos neatstāj. Viņiem ir pašiem savs kvass un minerālūdens, rapšu eļļa (izcila ir ar ķiploku piedevu), biodīzeļražotne, krāšņa muiža! Ejot pa Naukšēniem, nav skumji jāapcer, kas savulaik bijis, jo var runāt par esošo. Vienu lietu gan varētu atjaunot - sieru gatavošanu. Mazie knapsieriņi savulaik karināti siernīcas bēniņos, kur tos kaltējis vējš, pūšot pa šaujamlūkām līdzīgām nišām.

Arī Naukšēnu senais spirta brūzis savu funkciju nav daudz mainījis, jo tur patlaban ir krogs, kafejnīca un viesnīca Nāras. Te arī plosta Ruhjas Donalds starts. Tāds nosaukums tāpēc, ka Rūja iztek no Igaunijas, kur tā ir Ruhja. Donalds tapis no vārda "pīle", kas figurējis kā sākotnējais nosaukums. Plostnieks ir Nāru saimnieks Aivars. Par sevi viņš teic, ka esot nesalaužams. Lai kā dzīvē gājis, liecoties spītīgi atpakaļ. Mājaslapā rakstīts, ka Aivara "aizraušanās ir ugunsdzēsības sports un krāšņu mūrēšana. Ja nevarat viņu sastapt krogā, tad droši skatieties uz augšu, gan jau kaut kur top jauns dūmvads vai tiek pielabots jumts."

Ar taures skaņām dodamies lejup pa Rūju. Vai, kā plosta motors pļerkšķ! Man labāk tīk klusa laivošana, kad var dzirdēt putnus, taču apzinos, ka citi priekšroku dos laiskai slīdēšanai uz plosta. Jo īpaši tie, kuri vēlas ar sausām kājām izkāpt no automašīnas un atkal tajā iekāpt. No malas mēs varētu izskatīties kā vētrā nojaukta māja, no kuras palikusi tikai ēdamistaba, kas strauji virzās pa upes līkumiem. Pirmais pavasara grils! Šašliks sprakšķ. Upes malās var redzēt bebru kokgriezumus un makšķerniekus, bet ne miņas no vizbulītēm. Ūdensrozes vasarā ir? "Jā. Bet plūkt nedrīkst. Taču, ja aizpeld pakaļ un zobos meitenei atnes, tā cita runa," smejas Aivars.

Pikantā vanna


Pēc plostošanas saimnieks uzstāj, ka mums jādodas uz pirti, kaut mūsu vēlme ir tikai ar acs kaktiņu apskatīt burbuļvannu ar baldahīnu. "Nē, nē, jāģērbjas nost! Es jūs ieziedīšu ar rapšu eļļu!" Aivars mudina. Mēs padodamies, jo negribam saimnieku aizvainot.

Tiem, kuri mīl smalkumu, te nav ko meklēt - pirts ir vienkārša, ar nelielu baseinu un savu laiku padzīvojušām dušām, ģērbtuvi. Toties to atsver pēršanās un burbuļvanna. Flīzes aplīmētas ar pikantām bildēm: puskailas meitenes šādā un tādā veļā, lunkanā liecienā, saules staros. Tad re, kāpēc mājaslapā tādi teksti par draiskošanos burbuļvannā! Aivars teic, ka tekstus rakstījis Naukšēnu sabiedrisko attiecību un tūrisma pārstāvis Arnis. "Burbuļvanna jāizmēģina!" Aivars turpina uzstāt. Labi, labi. Kāpju iekšā, baidīdamās, ka tik tās 12 ūdens un sešas gaisa sprauslas neierauj kāju! Viss kārtībā, izkāpju neskarta.

Pirtī saimnieks ierodas tērpties gurnautā kā Tarzāns. Vispirms per ar bērza slotām, tad pa pēdām ar priežu slotiņu. Vareni! Visvairāk Aivars per vietas, kur sakrājoties stress un sliktā enerģija. Sievietēm tas esot krūšu apvidū un roku locītavās. Viņš stāsta dažādas gudrības un beigās nosaka: "Es esmu Visuma donors pēc horoskopa, mans skaitlis ir pieci!" Ar rapšu eļļu nolemju ieziesties pati, un - nav ne vainas, smaržo labi.

Dodoties mājup, domāju par to, cik naukšēnieši ir īsti un apbrīnojami. Par to, kā vasarā viņi upē laidīs ugunis, karinās sierus ābelē, lai žāvējas, rīkos ugunsdzēsēju sacīkstes. Spēs sarīkot svētkus paši sev.

***

Plosts Ruhjas Donalds


Nāras, Naukšēnu pagasts, Valmieras rajons

2,5 stundu brauciens uz Rūjienu Ls 40 (līdz 25 cilvēkiem grupā)

40 minūšu brauciens Ls 1 no cilvēka (līdz 10 cilvēkiem grupā)

Šašliks - Ls 2 personai

Info: 29431081; 264268194 (iepriekš pieteikties)

Naukšēnu kvasa, minerālūdens un eļļas degustāciju iepriekš pieteikt pa tālr.26125209; maksa Ls 0,20 no personas.

Vairāk info: Naukšēnu TIC tālr.64268021, 29359390; www.naukseni.lv

Kur vēl iegriezties?


Koņu dzirnavas, tālr.64264260

Rūjienas saldējums, tālr.64263454

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko