Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

DROSMĪGI: Ierobežos grūtnieču pārvietošanos; izmantos uzraudzības aproces

12. Saeimas deputāti piektdien gandrīz vienbalsīgi nonākuši pie slēdziena, ka valsts nākotnes labā grūtniecēm ir jāaizliedz ne tikai smēķēt, bet arī ēst jūras veltes un dienā pārvietoties vairāk nekā 2 km, portālam Diena.lv apstiprināja personas, kas piedalījušās Saeimas slēgtajā sēdē.

Jau vēstīts, ka tika ierosināts ar likumu aizliegt grūtniecēm smēķēt, taču nule pēc interneta enciklopēdiju pamatīgas pētniecības deputāti secinājuši, ka ar to varētu nebūt gana, jo bieži vien grūtniecēm arī iesaka neēst jūras veltes un pārlieku daudz staigāt, jo kā zināms pārpūlēšanās grūtniecības laikā var radīt problēmas gan sievietei, gan mazulim.

"Valsts vārdā būs jāupurējas," viens no galvenajiem ierosinātājiem sacīja portālam Diena.lv. Viņaprāt, brīdi, kad sieviete uzņemas atbildību radīt jaunu dzīvību (kas, kā uzskata deputāts, būtu bez ierunām jādara visām), viņa uz šo laiku savu ķermeni ziedo valstij. Tādējādi arī rūpes par mazuli kļūst par visas valsts uzdevumu. "Un kas gan ir labākais veids? Protams, ka aizliegumi!" pārliecināti norāda tautas kalps. 

Ņemot vērā, ka likumam Par grūtnieču pasargāšanu piešķirts "īpašas, īpašas steidzamības" statuss, tas izskatāms tikai vienā lasījumā un izsludināms par likumu bez prezidenta akcepta. 

Savukārt, kad deputātiem tika vaicāts par to kā notiks kontrole, vai likums tiek ievērots, portālam Diena.lv paskaidroja, ka tiks izmantotas elektroniskās uzraudzības aproces, kuras probācijas dienests izmanto, lai kontrolētu no ieslodzījuma priekšlaicīgi atbrīvotos. Tā kā šo iespēju izmanto salīdzinoši mazs skaits cietumnieku, tad valstij ir liels aproču pārpalikums, kuru izmantot, lai uzraudzītu grūtnieces.

Ap kāju apliekamās iekārtas sievietei pēc grūtniecības konstatācijas izsniegs ginekoloģe, kas šo iekārtu arī apliks ap kāju un aktivizēs. Savukārt atslēga tiks nodota jaunizveidotajā Grūtnieču uzraudzības dienestā (GUD), kuru sieviete varēs iegūt tikai, kad atnāks uz GUD un varēs uzradīt jaundzimušo. Dzimšanas apliecība nederēs, jo, kā skaidroja, GUD jaunieceltais vadītājs, "to ir pārlieku viegli viltot, bet bērns ir īsta manta!"

Aproce veiks nemitīgu uzraudzību, dati par sievietes pārvietošanos tiks ar satelīta palīdzību nodoti GUD centrālei, kas, ja sieviete noies vairāk par 2 km dienā, paziņos to likumsargiem, kas tad ieradīsies arestēt sievieti par "valsts nākotnes apdraudējumu". Pirmajā reizē sievietei par pārkāpumu pienāksies no 50 līdz 100 eiro sods, bet jau otro reizi pārkāpjot likumu, nāksies atlikušo grūtniecību pavadīt GUD uzraudzības palātā.

Uz jautājumu vai likums un soda mēri nepārkāpj Satversmi un cilvēktiesības, deputāti paraustīja plecus un teica: "Eh, būs jau labi..."

Kāds cits deputāts, dzirdot jautājumu, skaļi iekliedzās: "Latvju tauta apdraudēta!" un sāka dziedāt "Saule, Pērkons, Daugava". 

*šī ir 1. aprīļa ziņa!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tikpat talantīgs Lesijas līdzinieks

Gudri, uz cilvēku orientēti, runājoši, strādīgi un neuzbāzīgi kompanjoni – tā par gludspalvainajiem kollijiem saka Olga Duduša.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko