Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dzemdēt vai ne?

Pēc Ritas Rudušas raksta Brīvprātīgi bez bērniem (Diena, 5.jūnijs) publicēšanas www.diena.lv sākusies ļoti aktīva lasītāju diskusija. R.Ruduša no Londonas rakstīja, ka Rietumos pārtikušas sievietes arvien biežāk apzināti izvēlas dzīvi bez bērniem.

Radiators. Atrunas tam, ka nevēlas bērnus, jau var izdomāt visvisādas. Bet galvenais tomēr ir, kā šīs sievietes pašas jutušās bērnībā. Pamatojoties uz psihologu pētījumiem — parasti slikti, kas arī ir īstais iemesls bērnu negribēšanai. Sterilizēt sevi 25 gados — tur jābūt īpašām bailēm no bērniem. Un īpaši sliktai bērnībai.

anne. Ir sievietes, kuras vienkārši nejūt vajadzību pēc bērna, kurās nav tās mātes mīlestības. Tāda esmu arī es. Nekad mani nav sajūsminājuši mazi bērni, sunīši, pūkainas rotaļlietas. Un bērnība man ir bijusi ļoti laba. Un tagad varat sākt man uzbrukt!

tete. Galvenais, lai cilvēks ir godīgs pret sevi. Gribu bērnu — dzemdēju, negribu — nav ko mocīt sevi. Ekonomiskā situācija un visa pārējā muldēšana ir vienkārši atrunas.

Nost ar bērniem. Paldies par rakstu! Tas tiešām bija vajadzīgs mūsu sabiedrībai. Nešaubīgi latviešu izmiršana ir pārāk lēna. Sievietes vajag iedrošināt rūpēties tikai par sevi. Līdz šim šo svētīgo attīrīšanās darbu Latvijā centās popularizēt tikai Mozaīkas Freimane ar savām draudzenēm, nu iesaistījusies arī Diena — paldies! Ja ar pārliecināšanu lāgā neveicas, tad varētu uzlikt kvotas kā Ķīnā. Lai neņerkst te visiem pa kājām!

Liene. Man ir bail no dzemdībām, bail no tā, ka zaudēšu savu augumu, tamdēļ bērna dzemdēšanu esmu atlikusi uz ilgāku laiku, bet noteikti kādreiz man būs bērns.

mariannelunda. Vai bērnu dzemdēšana ir kāds obligātais pienākums, par kuru esam parakstījušas līgumu? Tas atkarīgs tikai no sievietes (un viņas partnera, bet galvenokārt tomēr sievietes) personiskās izvēles! Kāpēc spaidu kārtā jādzemdē, jāaudzina negribēts bērns? Diemžēl sabiedrība ļoti neiecietīgi izturas pret labprātīgu bezbērnību. Darbā — atvaļinājuma sakarā no kolēģēm ar bērniem — nievīgi komentāri. No radiniekiem — netaktiski jautājumi un pieņēmumi. Ļoti ceru, ka Latvijā veidosies kaut kas līdzīgs Rietumu childfree kustībai, kurā apvienojas labprātīgi bezbērnu indivīdi un pāri, lai cits citu atbalstītu savos lēmumos un cīņā pret sabiedrības stereotipiem. Man ir 31, bioloģiskā pulksteņa tikšķus neesmu saklausījusi nekad mūžā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko