Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Dzīvnieks šļūc uz dibena. Ko darīt?

Nereti mājdzīvnieku saimnieki novēro, ka mīlulis sāk izjust diskomfortu, šļūc uz dibena, laiza to (anālo apvidu), neļauj pieskarties astei, kļūst nervozs.Apskatot dzīvnieku, pie anālās atveres var redzēt perianālā apvidus tūsku, iekaisumu, bet sliktākā gadījumā, ja dziedzeris nav ticis iztukšots, var rasties abscess, kurš atveras uz āru.

Izdalījumi būs strutaini un asiņaini. Tādā gadījumā jau būs nepieciešama ķirurģiska palīdzība. Biežāk perianālo dziedzeru iekaisumu novēro suņiem, bet tas var gadīties arī kaķiem un tagad jau bieži mājas mīluļa statusā turētajām fretkām.Specifiskie dziedzeri sastopami perianālajā apvidū, kuru izvadi atveras anālajā kanālā. Tiem ir specifiska smaka. Dzīvniekam šo dziedzeru radītā smaka kalpo teritorijas iezīmēšanai, bet defekācijas (lielo darīšanu) laikā nelielā daudzumā izdalās sekrēts, kas nodrošina defekācijas procesu. Dziedzeru fizioloģiskā iztukšošanās notiek līdz ar defekāciju apkārtējo muskuļu kontrakcijas (saraušanās) laikā. Taču gadās, ka dzīvnieks, izjūtot diskomfortu, šļūc uz dibena, tādā viedā mehāniski iztukšojot dziedzerus.Dziedzeru sekrēts pēc konsistences ir no šķidras līdz biezai. Ja tas ir pārāk biezs, tas nevar izdalīties un mēdz aizsprostot izvadkanālu. Tādējādi dziedzeru sekrēts uzkrājas slēgtā vidē un tie var sākt iekaist. Perianālie dziedzeri netiek mehāniski kairināti un iztukšoti tad, ja dzīvnieks lieto nekvalitatīvu barību, tajā ir maz šķiedrvielu un defekācija bieži ir mīksta vai pat šķidra.Šādu dzīvnieku jau laikus ieteicams parādīt veterinārārstam, lai konsultētos par veselības stāvokli, pareizu, sabalansētu ēdināšanu ar noteikta daudzuma šķiedrvielām un papildbarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko