Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dzīvnieku adopcijas ABC

Arvien biežāk cilvēki vēlas palīdzēt dzīvniekiem, kuri uzturas patversmēs, kuriem nav māju, nav saimnieka. Ieteicam rūpīgi apsvērt domu par patversmes dzīvnieka pieņemšanu savā mājā, tāpēc pirms nodoma piepildīšanas vēlams iepazīties ar adoptētāja ABC.

Dzīvnieka izvēle ir ne tikai atbildīgs solis dzīvē, bet arī cerība dzīvniekam iegūt pastāvīgas mājas un cilvēku, kuru mīlēt un kuram uzticēties. Tāpēc tā nedrīkst būt mirkļa iegriba vai spontāns lēmums! Lēmumu par dzīvnieka uzņemšanu obligāti saskaņojiet ar ģimenes locekļiem u. c. līdzcilvēkiem, kas dzīvo kopā ar jums.

Ja dzīvojat īrētā dzīvoklī (mājā), nepieciešama īpašnieka atļauja dzīvnieka turēšanai.

Suni vai kaķi no patversmes var adoptēt tikai pilngadīga persona.

Kad viss ir pārdomāts un esiet stingri nolēmis tikt pie mājas mīluļa - suņa vai kaķa -, atlikuši vien daži soļi līdz lēmuma izpildei.

Nepieciešams iepriekš izvērtēt savas iespējas (ne tikai finansiālās) aprūpēt dzīvnieku, kas prasīs laiku, pacietību un uzmanību.

Dzīvnieka adopcijai vēlams izvēlēties laiku pirms brīvdienām, lai varat būt līdzās dzīvniekam un palīdzēt tam iedzīvoties jaunajos apstākļos.

Vēlams iepazīties ar dzīvnieku labturības prasībām (MK noteikumi Nr. 266 Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai), kā arī informāciju par dzīvnieka vajadzībām, uzturēšanu, aprūpi, ieteicams arī konsultēties ar kādu suņa vai kaķa īpašnieku.

Ļoti svarīgi ir sagatavoties dzīvnieka uzņemšanai mājā:

sunim jāsagādā trauki ēdināšanai, dzirdināšanai, kaklasiksna, pavadiņa atbilstoši suņa izmēram, rotaļlietas, citas lietas pēc izvēles (ķemme, aksesuāri u. c.), guļvieta turēšanas vietā iekštelpās vai ārā, to skaitā norobežots voljers, būda,

kaķim būs nepieciešami trauki ēdināšanai, dzirdināšanai, guļvieta (grozs, mīkstā guļvieta vai kaķu māja), kaķa tualetes komplekts (kaste, smiltis, lāpstiņa), konteiners kaķa pārvadāšanai, nagu asināšanai pielāgoti priekšmeti vai vieta mājā, lai pasargātu mēbeles un tapetes. Būs vajadzīgas arī rotaļlietas, aksesuāri (siksniņa, pavadiņa, ķemme), citas lietas pēc izvēles.

Dzīvnieka izvēle patversmē var prasīt vairāk laika, nekā plānots. Turpmākajā saskarsmē būs svarīga raksturu saderība un savstarpējās simpātijas. Ieteicams laikus aplūkot patversmē esošo suņu vai kaķu fotogrāfijas, aizbraukt un uz vietas apskatīt adopcijai pieejamos dzīvniekus.

Kad lolojums atrasts, būs jāaizpilda adopcijas dokumenti un dzīvnieks jāsagatavo pārvešanai - atbilstoši ceļu satiksmes drošības noteikumiem transporta līdzeklī jānodrošina, lai suns vai kaķis nepārvietojas pa salonu, nesavainojas pats un nesavaino citus, netraucē transporta līdzekļa vadīšanu.

Pārvedot dzīvnieku mājās, jārēķinās ar adaptācijas periodu. Tas var ilgt no nedēļas līdz mēnesim. Nekādā gadījumā nevajadzētu dzīvniekam radīt lieku stresu, veicot darbības, kas nav primāri nepieciešamas, piemēram, mazgāt, frizēt, griezt nagus, tīrīt zobus u. tml. Pie šīm procedūrām pieradināsiet dzīvnieku pakāpeniski, kad jaunais ģimenes loceklis jau jutīsies droši jaunajā dzīvesvietā.

Ja mājās ir citi mājdzīvnieki, jāvelta pienācīga rūpība un uzmanība, lai tos iepazīstinātu ar jaunatnācēju, palīdzētu viņiem saprasties. Tas atstās ietekmi uz turpmāko sadzīvošanu, kā arī vispārējo mieru un kārtību mājā.

Patversmē noteikti konsultējieties par dzīvnieka barošanu un kopšanu. Pirmajā nedēļā vēlams barot dzīvnieku ar barību, ko tas ēdis patversmē, ievērot arī līdzīgu ēdināšanas kārtību.

*Portāla dzivniekupolicija.lv juriste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko