Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Elegantais puķkāposts

Pareizāk esot teikt - ziedkāposts, bet man patīk tā vienkāršāk un gleznaināk - puķkāposti. Vispār jau visi kāposti ir skaisti. Pat parastajam piemīt savs šarms, kad pa lapiņai tas tiek skrubināts, kamēr tiek līdz saldajam kacenam. Sulīgs skaistums piemīt brokoļiem. Mazie rožkāposti izskatās nedaudz smieklīgi. Brokoļi, Savojas un Briseles kāposti, kolrābji un parastie kāposti. Kurus pirkt? Ēdienkarte jādažādo! Puķkāposts starp visiem dārzeņiem izceļas ar eleganci. Balts, stingrs un garšīgs.

Ja man jāizvēlas starp puķkāpostu un kartupeli, priekšroku noteikti došu pirmajam. Varbūt tāpēc, ka agrāk puķkāposti bija tikai vasarā galdā ceļams gardums, pašu zemē auguši. Tagad puķkāposti veikalos nopērkami cauru gadu - vai ziema vai vasara, bet tos pie mums ieved no Polijas vai Holandes. Tagad tirgū gozējas vietējie skaistuļi.

Arī viesnīcas Monika Centrum Hotels restorāna Sokrāts šefpavārs Guntis Āboliņš slavē puķkāpostu. Galvenais ir to nepārvārīt, lai būtu mazliet kraukšķīgs. Guntis piedāvā puķkāpostu pusdienas. Jau ar sātīgo zupu likās, ka ir gana, kur nu vēl sacepumu.

Kā ikviens dārzenis, arī puķkāposts būtu jāēd svaigā veidā. 100 gramos kāposta ir apmēram 1,8% olbaltumvielu (neaizvietojamās aminoskābes), 5,4% ogļhidrātu, 50 mg (un vairāk) C vitamīna, B1, B2, B3, PP, K vitamīns.

Ja ir liekā svara problēmas, kāposts ir īsts atradums. Kāpostā ir optimāls minerālvielu apkopojums, ieskaitot mikroelementus. Viena no šā dārzeņa vislabākajām īpašībām - tas nav dārgs.

***

Puķkāpostu zupa

4 personām vajadzēs

3 ēd.k. olīveļļas

1 vidēju sīpolu

2 ķiploka daiviņas

600 g puķkāpostu

300 ml buljona

600 ml piena

150 ml saldā krējuma

sāli, piparus

naža galu paprikas pulvera

zaļumus

60 g auksti kūpinātas laša filejas

Sagrieztus sīpolus un ķiplokus apcep olīveļļā, līdz tie ir gatavi. Puķkāpostus patur sālsūdenī, lai no tā izlīstu iespējamie kukaiņi un tārpiņi. Ļoti saķīmiķotos puķkāpostos to noteikti nebūs. Buljonam pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus, puķkāpostu rozetes, pielej pienu un vāra, līdz puķkāposti mīksti. Sablenderē viendabīgā masā.

Zupu pasniedz ar saldā krējuma "cepurīti" un auksti kūpināta laša šķēlītēm. Savdabīgu zīmējumu var iegūt, ja uzkaisa paprikas pulveri. Tas piešķirs arī maltītei asumiņu. Ja vēlas mazāk sātīgu un kalorijām ne tik bagātu zupu, neliek saldo krējumu un zupas vārīšanai izvēlas ne tik treknu pienu. Katrs var mainīt proporcijas pēc savas gaumes.

***

Fusilli ar puķkāpostiem, spinātiem, tomātiem

4 personām vajadzēs:

225 g makaronu (fusilli ir skruļļainie makaroni, bet derēs arī jebkuri citi)

2 tējkarotes olīveļļas

600 g puķkāpostu

210 g spinātu lapu

16 ķiršu tomātiņu

2 ķiploku daiviņas

1 vidēja lieluma sarkano sīpolu

60 g parmezāna siera

sāli, piparus

½ tējk. paprikas pulvera

Atsevišķi novāra makaronus un citā katliņā - puķkāpostu, kas sadalīts ziedu rozetēs. Viegli olīveļļā apcep spinātu lapas, pievienojot ķiploku, sagrieztus sīpolus. Visas sastāvdaļas pasniedzot sajauc un pārkaisa sieru, paprikas pulveri.

***

Puķkāpostu sacepums

4 personām vajadzēs:

625 g puķkāpostu

1 ķiploka daiviņu

175 g kartupeļu

1 sarkano papriku

1 sīpolu

2 ēd.k. sviesta

Mērcei:

300 ml piena

75 g parmezāna, ementāles vai Holandes siera

½ tējk. paprikas pulvera

1 ēd.k. miltu

20 g sviesta

Puķkāpostus noblanšē karstā ūdenī. Jaunos kartupeļus novāra gatavus (atsevišķi). Sacepumam derēs arī no iepriekšējās dienas pusdienām atlikušie kartupeļi. Pagatavo piena siera mērci. Ar Holandes sieru ēdiena pašizmaksa būs lētāka. Piena treknuma pakāpi katrs izvēlas pats. Sagatavoto mērci pārlej ugunsizturīgā traukā saliktajiem kartupeļiem un puķkāpostiem. Liek cepeškrāsnī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko