Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Eseja par lazanju

Šovasar, dodoties ceļojumā uz Itāliju (braucienam bija dots dikti jauks nosaukums - Gardēžu tūre!), cerēju, ka beidzot tā kārtīgi saēdīšos lazanju, kas ir viens no maniem iecienītākajiem gardumiem. Taču - kas tev deva! Nevienā no patiešām mājīgajiem itāļu krodziņiem lazanju neatradām. Varbūt slikti meklējām? Starp citu, arī fantastiskais itāļu deserts - tiramisu - mums kaut kā netrāpījās, lai gan gide bija sastāstījusi pilnas ausis gan par šī saldēdiena tapšanu, gan labajām īpašībām.

Vienīgā vieta, kur pēc sirds patika varējām pamieloties ar īstu tiramisu, bija Umbrija. Pēc kārtīga pārgājiena pa kalniem ēzelīšu mugurā tika sarīkots pikniks. Starp visiem citiem gardumiem - tostarp arī fantastiskas mājās gatavotas lazanjas - tikām arī pie tiramisu.

Nekas cits neatlika, kā pēc atgriešanās Rīgā sameklēt kādu itāļu krodziņu cerībā, ka šeit tiksim pie kārotā našķa. Šis uzdevums tika izpildīts veiksmīgi: atradām patiešām garšīgu lazanju, ko, pēc viesmīles teiktā, gatavojis itāļu šefpavārs. Tiesa, porcija varēja būt lielāka, bet cena - drusku zemāka…

Tādēļ, pilnīga izmisuma mākti, abi ar draugu nolēmām lazanju gatavot paši. Spriežot pēc internetā atrastās receptes, šim procesam nevajadzēja būt sarežģītam. Ēdienam nepieciešamās mīklas plāksnītes veiksmīgi atradām veikalā Stockmann (starp citu, šā veikala kulinārijas nodaļā divreiz pilnīgi nejauši ir izdevies nopirkt patiešām garšīgu lazanju!), pārējās sastāvdaļas - turpat un netālajā tirgū. It kā visu darījām, kā receptē bija teikts: mīklas plāksnītes paturējām karstā ūdenī, gaļu ar sīpoliem un garšvielām sacepām uz pannas. Vienīgi nespējām atšifrēt, kas ir bešamela mērce un kam tā nepieciešama. Lai nu kā, vienubrīd masa bija sagatavota, veiksmīgi iedabūta cepamformā un cepeškrāsnī. Taču iznākums gan bija visai dīvains un itin nemaz negaršoja pēc tās lazanjas, ko bija gadījies nobaudīt restorānos un Itālijā. Iespējams, tādēļ, ka nezināmu iemeslu pēc liellopu gaļas vietā bijām mēģinājuši to pagatavot ar teļa gaļu?

Tāpēc tagad, kad man sakārojas panašķoties, izlīdzos ar lielveikalos nopērkamo saldēto lazanju. Zinu, zinu - tas nav stilīgi, un tomēr. Ja to pareizi pagatavo, apkaisa ar pamatīgu Parmesan siera kārtu un uzlej virsū itāliešu olīveļļu (kas atvesta no Itālijas!), tad tas viss ir tīri ēdams. Un ja vēl klāt ir glāze itāļu vīna, - kā saka pavārmeistars Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo! Un, to visu baudot, varu pasapņot, ka itin drīz atkal būšu Itālijā un tur beidzot tikšu pie kārtīgas porcijas īstas itāliešu lazanjas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko