Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

FOTO: Ziemeļbriedim Lācim nokrīt ragi

Parasti Ziemassvētkos un gadumijā ierasts runāt par dāvanām un laba vēlējumiem. Diemžēl zoodārzā nu jau vairākus gadus šajā laikā jārunā arī par nopietniem, bet par laimi - atgriezeniskiem, zaudējumiem... Jo decembra beigās ziemeļbriežu tēvam Lācim nokrīt ragi! Tad skumji viņš raugās uz Ziemassvētku kartiņām ar Salaveča slavenā un ragainā ziemeļbrieža Rūdolfa attēlu un neizpratnē šūpo bezragaino galvu - kā gan viņam izdodas savu galvas rotu saglabāt tik ilgi?...

Lai nu kā, bet 28.decembra rītā ziemeļbriežu aplokā zem priedes tika atrasts lielisku ragu pāris un pats to nesenais nēsātājs - sešus gadus vecais briedis Lācis kaunīgi slapstījās pa aploka tālākajiem nostūriem, bailēs, ka viņa trīs, vēl joprojām ragainās briedenes vai trīs šīgada un pērnā gada briedēni (arī jau ragaini!) varētu atcerēties visus ragainā "ģimenes galvas" pārinodarījumus... Tā nu tas ziemeļbriežu dzīvē iekārtots, ka ziemeļbriežu mātēm ragi saglabājas līdz pat pavasarim, kad piedzimst mazuļi.

Starp citu - ziemeļbrieži ir vienīgie brieži, kuriem ragi ir gan tēviem, gan arī mātēm. Arī jaunajiem briedēniem ragi sāk augt briežiem neierasti agrā vecumā - jau pirmajā dzīves gadā.

Kopumā 8,5 kilogramus smago (vienam ragam deviņi, otram 10 žuburi) ragu pāri ziemeļbriedis Lācis audzēja gandrīz gadu. Ar prieku jāatzīst, ka šie, cerams, nav zoodārza ziemeļbriežu ģimenes vadoņa mūža dižākie ragi un nākošgad viņam izdosies izaudzēt vēl varenāku galvas rotu, jo šīs sugas briežiem vislielākie ragi parasti ir aptuveni 10 -12 gadu vecumā. Vēlākos gados tie sākt augt mazāk diži.

Šogad nomestie ragi, līdz ar iepriekšējo gadu Lāča "galvas rotām" tiks izmantoti, lai izveidotu īpašu, salīdzinošu informatīvo stendu pie ziemeļbriežu ekspozīcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ziemeļbrieži

Šobrīd Rīgas zoodārza meža ziemeļbriežu saimē ir septiņi ziemeļbrieži - tēvs Lācis, trīs pieaugušas briežu mātes, viena pērnā gada briežu jaunkundze un divi šogad dzimuši briedēni (puisis un meitene).

Eiropas ziemeļos sastopamais meža ziemeļbriedis ir viena no skaita ziņā nelielākajām un apdraudētākajām ziemeļbriežu pasugām. Savvaļā ir tikai divas nelielas populācijas Somijā un populācija Karēlijā, līdz ar to šīs sugas vairošana nebrīvē tiek rūpīgi kontrolēta un dati par nebrīves populāciju reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko