Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Galīgais spriedums kafijas lietā

Ar hamburgeriem, cigaretēm un enerģijas dzērieniem tā kā viss būtu skaidrs - tie veselībai ir kaitīgi. Svaigi augļi, dārzeņi un fiziskas aktivitātes - par tiem mūsu organisms būs tikai pateicīgs. Taču ar kafiju nav tik vienkārši - tā tiek gan slavēta, gan pelta. Turklāt nereti vienā pētījumā. Uz šķietami vienkāršo jautājumu - kafija ir veselīga vai kaitīga - aizvien vairāk pētnieku atbild: "To noteikti nemaz nevar pasacīt".

Saulainās puses


Jau 1996.gadā Hārvardas Medicīnas skolas pētnieki noskaidroja, ka cilvēkiem, kuri dienā izdzer vismaz divas trīs tasītes kafijas, ir daudz zemāks depresijas un pašnāvības risks. Pētījuma rezultāti pārsteidza pašus tā autorus, jo liels kafijas patēriņš parasti tiek saistīts arī ar smēķēšanu, alkohola lietošanu un paaugstinātu stresu - faktoriem, kas tikai pastiprina depresīvos stāvokļus. Cits Kalifornijas zinātnieku pētījums liecina, ka četras tasītes kafijas dienā par 80 procentiem samazina risku saslimt ar aknu cirozi. Šāds efekts novērojams, jo kafija lielā mērā atsver alkohola negatīvo ietekmi uz aknām. Taču tas nenozīmē zaļo gaismu alkoholiskajiem dzērieniem. "Lai nesaslimtu ar aknu cirozi, jāsamazina alkohola patēriņš, nevis jāpalielina izdzertās kafijas daudzums," norāda pētījuma līdzautors Artūrs Klatskijs. Dažādi pēdējos gados veikti pētījumi liecina, ka kafija ievērojami samazina risku saslimt ar vairākiem vēža paveidiem un samazina iespēju iegūt zobu kariesu - vismaz žurkām.

Mazāk pārsteidzoši ir pētījumi, kas pierāda kafijas pozitīvo iedarbību uz atmiņu un koncentrēšanās spējām. Insbrukas Medicīnas universitātes zinātnieki noskaidrojuši, ka kafija ievērojami uzlabo īslaicīgo atmiņu un uzlabo reakcijas ātrumu. Ir viedoklis, ka pārāk kaislīgi kafijas baudītāji šo efektu ar laiku zaudē, jo organisms pie dzēriena pierod. Taču medicīnas žurnāls Psychopharmacology apgalvo, ka kafijas iedarbība uz prāta spējām ar gadiem tikai palielinās. Tie seniori, kas mūža laikā regulāri baudījuši karsto dzērienu, uzrāda daudz lielākas koncentrēšanās spējas nekā viņu vienaudži - "atturībnieki".

Ēnas puses


Diemžēl arī kafijas sliktā slava nav radikālo zaļās tējas dzērēju ļaunprātīga provokācija. Pārlieks kafijas patēriņš var izraisīt nemiera sajūtu un nervozitāti. Lai gan daži cilvēki pēc kafijas malkošanas iemieg vieglāk un guļ saldāk, "kofeīns trīs stundas pirms došanās pie miera vairumam cilvēku radīs grūtības iemigt", ir pārliecināts Detroitas Henrija Forda slimnīcas Miega traucējumu centra direktors Tims Rērs.

Arī tad, ja cenšaties tikt pie atvases, iespējams, vajadzētu atteikties no rīta kafijas. ASV Veselības institūts pirms divdesmit gadiem ziņoja, ka tikai viena tasīte dienā grūtniecības iespējamību samazina uz pusi. Vēlākie pētījumi gan norādīja, ka nepieciešams uzņemt vismaz 300 mg kofeīna dienā, lai tas negatīvi ietekmētu auglību. Viena tasīte kafijas, atkarībā no stipruma, satur 20 līdz 100 mg kofeīna - protams, ja neizvēlaties kafiju bez kofeīna. Taču arī tad, ja grūtniecība iestājusies, iespējams, nepieciešams pārskatīt savus kafijas dzeršanas paradumus. Šajā gadījumā skaidri redzama kafijas pretrunīgā daba, jo veselības ekspertu viedokļi ir pilnīgi atšķirīgi. Vieni apgalvo, ka mērens kafijas patēriņš ne mātei, ne auglim nekādu kaitējumu nenodara. Citi uzskata, ka kofeīns palielina spontānā aborta un priekšlaicīgu dzemdību risku. Dāņu zinātnieki secinājuši, ka kafijas lietošana var pat uz pusi palielināt risku, ka mazulis piedzims nedzīvs, vēsta biomedicine.org. Tiesa, runa šajā gadījumā ir par astoņām vai vairāk kafijas tasītēm dienā.

Ar mēru


Nevar novilkt skaidru robežu un apgalvot, ka divas līdz trīs tasītes dienā veselībai nekaitē, taču sešas izdzert nav ieteicams. Toronto universitātes Kanādas Veselības izpētes institūta asociētais profesors Ahmeds El Soemijs savos pētījumos noskaidrojis, ka infarkta risku kafijas dzeršana var gan paaugstināt, gan pazemināt. Izrādās, ka infarkta risku nosaka nevis izdzertās kafijas daudzums, bet gan ķermeņa spēja pārstrādāt kofeīnu. Tomēr tādas vienkāršas metodes, kā noteikt, cik efektīvi jūsu organisms tiek galā ar kofeīnu, nav. Tādēļ nevar arī vispārīgi noteikt atļauto tasīšu skaitu, profesors Soemijs stāsta aģentūrai Reuters. Kas vienam civēkam var izrādīties kaitīgs, uz otra veselību var neatstāt nekādu iespaidu. Tādēļ atliek vien ieklausīties savā organismā, nekrist galējībās un izbaudīt tasīti kūpošas kafijas - ja garšo, protams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko