Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Grupu nodarbības ir alternatīva individuālajiem treniņiem

Joprojām esmu sajūsmā. Man tā iepatikās meitene, vārdā Anna, ar ko svētdien pirmoreiz spēlēju tenisu. Ikviena punkta izspēle bija aizraujoša. Šo meiteni satiku tikai tāpēc, ka trenere mūs salika vienā grupā. Tā kā ir sporta veidi, kuros tehnika ir ļoti svarīga un kļūdas vēlāk grūti labot (teniss, slēpošana, snovbords, skvošs, sērfošana un citi, kurus bez instruktora vai trenera pašam apgūt ir diezgan grūti), nelielas grupas ir alternatīva individuālajiem treniņiem.

Mazas grupas noder arī tiem, kam individuālās nodarbības trenažieru zālē liekas vienmuļas, bet 20 cilvēku aerobika - par paviršu. Nelielā grupā katram pievērš uzmanību un attieksme ir personiskāka.

Lētāk un efektīvāk

Grupai ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, tas ir lētāk, jo korta īre un trenera izmaksas tiek sadalītas uz visiem treniņa dalībniekiem. Individuālais tenisa treniņš maksā ap 25 latiem (Ls 15 korts + Ls 10 treneris), turpretim grupu treniņš iznāk vidēji seši lati par reizi (ja treniņā piedalās trīs dalībnieki - kā manā gadījumā). Esmu izmēģinājusi arī sērfošanas un slēpošanas mācības grupā (īpaši aizraujoši, ja neesi iesācējs un instruktora parādītie knifiņi uzreiz dod rezultātu). Sērfošana Francijas piekrastes pilsētiņā Biaricā maksā ap 35 eiro par pusotru mācību stundu (iekļaujot ekipējumu), grupā ir 6-10 cilvēku. Individuālā nodarbība maksā ap 80-100 eiro, un tā ir vērā ņemama atšķirība, ja rēķini, ka mācības ilgst 5-7 dienas.

Otrkārt, lai gan grupu treniņi ir efektīvāki par pašmācību, tomēr treneris tev var veltīt mazāk uzmanības nekā individuālajā treniņā, tāpēc vēlams abus kombinēt. Tenisa trenere Astra Ansone stāsta, ka ideālais cilvēku skaits tenisa grupā ir trīs, taču treniņu var labi organizēt arī četriem cilvēkiem. Vairāk gan ir par daudz, taču tas atkarīgs no sporta veida. Kas attiecas uz sērfošanu, esmu bijusi gan sešu, gan četru cilvēku grupā, bet īpašas atšķirības nebija (daudz svarīgākas ir instruktora spējas iemācīt, nevis tikai pašam izpildīt manevrus), jo tāpat pa ūdeni jākuļas pašam un instruktors var dot norādījumus ik pēc 15-30 minūtēm krastā. Svarīgs ir arī līmenis, kādā pārvaldi sporta veidu. Jo vairāk zini, jo mazāk kļūdu, līdz ar to treneris nepieciešams mazāk (toties progress ir ātrāks). No personīgās pieredzes varu teikt - labāk sākt ar individuālajām nodarbībām, jo treneris var veltīt maksimālu uzmanību, bet vēlāk var kombinēt vai pāriet uz grupu nodarbībām, jo izturība ir lielāka, sportot gribas vairāk, bet naudas tomēr ar katru muskuļa šķiedras stipruma palielināšanos vairāk nepaliek.

Jautrāk un citādi

Treškārt, grupā var satikt jaunus draugus vai treniņu sparingpartnerus. Var izmēģināt spēli ar dažāda stila spēlētājiem. Vari salīdzināt savu līmeni ar citiem, iedvesmoties no viņiem, mācīties. Piemēram, tenisā ir tik grūti atrast kādu, ar kuru patiešām ir interesanti spēlēt, jo visi vīrieši atkrīt. Viņu sitieni - pat ja tehniski nepareizāki - ir spēcīgāki, un ja viņam visu laiku jāservē vājāk, lai tu varētu atsist, tas vairs nav interesanti. Un nedibināšu sieviešu klubu tenisistēm, lai atrastu līdzinieces. Es neesmu ne totāla iesācēja, ne profesionāle, kas piedalās turnīros un zina pārējās spēlētājas. Brīvajā laikā nesēžu kortos, vērojot citu spēli, tāpēc trenera padoms, veidojot grupu ar līdzīgu līmeni, lieti noder.

Ceturtkārt, gandrīz visi sporta veidi piedāvā grupu mācības bērniem, bet ir arī pieaugušajiem domātas. Viens no interesantākajiem ir peldēšana, kur pieaugušo mācības piedāvā gan Ķīpsalas peldbaseins, gan Olimpiskā sporta centra peldbaseins. Tā kā esmu izmēģinājusi individuālās peldēšanas mācības, kad no garlaicīgas nodarbes tā pārvērtās interesantā treniņā, tad gribētos zināt, ko var iemācīt grupā. Šis eksperiments man vēl priekšā.

Piektkārt, ja nav grupas, to var izveidot. Galvenais atrast labu treneri. Vislabāk sāc ar individuālajām nodarbībām un pajautā savam trenerim par grupu treniņiem. Ja tādu nav, pajautā, vai viņš būtu ar mieru tādu vadīt, cik tas maksā. Varbūt viņa trenējamo lokā ir vēl kāds/kāda ar tava līmeņa iemaņām konkrētajā sporta veidā. Grupa sākas no diviem trim cilvēkiem, un tev noteikti ir vismaz tik daudz draugu/paziņu vai kolēģu, ko vari pārliecināt iesaistīties, jo kopā ir JAUTRĀK!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko