Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Hestona Stirnas galva un tās lauku gardumi

Jūnijā, plānojot braucienu uz Londonu, nolēmām izmantot iespēju apmeklēt kādu restorānu Berkširā, par kuru pirms tam lasījām, ka tajā esot atrasts interesants līdzsvars starp moderno gaumi un veco laiku tradīcijām. Pēc aptuveni stundas ilga pārgājiena no kādas mazpilsētas stacijas (apkārt - mistiski klusi Anglijas lauki ar perfekti sakoptiem dzīvžogiem un vismaz divsimt gadu vecām mājām) beidzot nonācām Brejas ciematā, kurš nereti tiek saukts par Gardēžu ciematu.

Brejas slava ir lielā mērā saistīta ar zvaigznes statusu sasniegušā pavāra Hestona Blūmentāla restorānu The Fat Duck, kurš turpina pārsteigt ar molekulāro virtuvi. Mūsu plānos tomēr bija cita, mazāk pazīstama Blūmentāla projekta apmeklējums.

Īstenībā saukt lauku krogu The Hind"s Head (Stirnas galva) par kāda projektu ir bezgaumības kalngals. Pats gardēžu elks Hestons Blūmentāls un viņa komanda nenoliedz, ka Stirnas galva ir viens no tiem daudzajiem Anglijas kultūras pieminekļiem, kas pastāvēja ilgi, pirms Anglija kļuva par pasaules tūristu galamērķi. Ēka ir vismaz piecus gadsimtus veca. Iekšā - apburoša lauku kroga gaisotne, virs kamīna - izteiciens Viktorijas laikmeta garā. Nevaru atturēties to nocitēt: Fear knocked at the door. Faith answered - no one was in.

Mēs dabūjām galdiņu tieši pie kamīna - laikam pateicoties tam, ka tajā vakarā bijām pirmie apmeklētāji. Kaut gan interneta mājaslapā ir biedējoši pateikts, ka jebkura galdiņa rezervācija ir derīga tikai divas stundas, beigu beigās nosēdējām tur krietni ilgāk, kaut arī krodziņš drīz bija pilns. Jo šīs vietas galvenā pievilcība izrādās ģeniāls gaisotnes, ēdiena kvalitātes un lēnīgas, bet nenormāli draudzīgas apkalpošanas savienojums. Svaigas austeres no Kornvolas bija lieliskas, un truša gaļas terīne arī, bet man atmiņā iekrita vienkāršākais restorāna ēdiens - triplecooked chips. Jā, tās bija vienkārši fritētas kartupeļu šķēlītes; un ne, tas nebija tik vienkārši. Kā pastāstīja viesmīle (droši vien viņa pastāstīja ne visu), kartupeļi vispirms tiek turēti ūdenī, tad vārīti un pēc tam īsu laiku fritēti. Pirms pasniegšanas šķēlītes tiek fritētas vēlreiz. Tās patiešam garšo daudz, daudz labāk nekā parastie kartupeļu ēdieni.

Viesmīle neko nepateica par sastāvu, kas tiek izmantots kartupeļu fritēšanai, bet man ir sava teorija. Hestona Blūmentāla grāmatā Family Food (ko nopirkām turpat, restorānā) ir teikts, ka sviesta un pat eļļas vietā cepšanai ir labi izmantot pīles taukus. Tajos ir krietni mazāk holesterīna nekā sviestā, bet garša ir lieliska. Kopš mājās pamēģināju gatavot tostus un zirnīšu biezeni ar pīles taukiem, tie vairs neliekas tik garlaicīgi ēdieni. Pie triplecooked chips pati gan vēl neķēros, bet kas lai zina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko