Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Iespēja sevi pasargāt no krūts un dzemdes kakla vēža

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (turpmāk tekstā - Aģentūra) informē, ka apmeklējot profilaktiskās apskates ir iespēja pasargāt sevi no dzemdes kakla vēža un krūts vēža. Lai pasargātu sevi no saslimšanas vai laicīgi diagnosticētu slimību, būtiski savlaicīgi atklāt saslimšanu un nenovēloti uzsākt ārstēšanos.

Pēc 2009.gada 1.maija datiem uz mamogrāfijas izmeklējumiem no 31 779 uzaicinājumu saņēmušām personām, devušās tikai 2 960 sievietes. Savukārt no 62 450 sievietēm, kurām Aģentūra izsūtīja uzaicinājuma vēstules uz dzemdes kakla vēža izmeklējumu, minēto valsts apmaksāto pārbaudi veikušas tikai 3 759 sievietes.

No 2 960 izmeklētajām personām uz krūts vēzi 60 sievietēm ir aizdomas par ļaundabīgo veidojumu, bet vēža šūnas ir atklātas trīs sievietēm. Savukārt no 3 759 izmeklētajām personām uz dzemdes kakla vēzi 18 sievietēm ir atklātas aizdomas par ļaundabīgu veidojumu.

No 2009.gada Latvijā ir uzsākta valsts apmaksāta profilaktisko apskašu programma - valsts organizētā un apmaksātā krūts dziedzera un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programma, kuras laikā Aģentūra izsūta vēstules ar aicinājumu doties uz dzemdes kakla vēža un mamogrāfijas izmeklējumiem.

Uzsāktās programmas viens no galvenajiem mērķiem ir samazināt mirstību, kuras iemesls ir vēzis. Pēc esošajiem rādītājiem krūts vēzis ir viena no izplatītākajām vēža formām Latvijā, kuru savlaicīgi atklājot, iespējama pilnīga izārstēšanās. Arī dzemdes kakla vēzi iespējams pilnībā novērst, savlaicīgi atklājot un izārstējot pirmsvēža dzemdes kakla slimību.

Programmas ietvaros Aģentūra katru mēnesi pēc noteiktas shēmas izsūta uzaicinājuma vēstules sievietēm, lai reizi trijos gados katrai Latvijas sievietei vecumā no 25 - 70 gadiem, ja viņa to vēlēsies, būtu iespēja veikt dzemdes kakla vēža izmeklējumu, un reizi divos gados katrai Latvijas sievietei vecumā no 50 - 69 gadiem būtu iespēja veikt mamogrāfijas izmeklējumu.

2009. gada laikā plānots pacientēm uz viņu deklarēto dzīvesvietu izsūtīt kopumā 267 745 vēstules, tajā skaitā 89 750 - uzaicinājuma vēstules uz mamogrāfijas izmeklējumiem, bet 177 995 - uzaicinājuma vēstules uz citoloģisko izmeklējumu.

Iedzīvotāji papildus informāciju par valsts organizēto un apmaksāto krūts dziedzera un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmu var iegūt Aģentūras mājas lapā www.voava.gov.lv vai zvanot uz Aģentūras bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 darba dienās no 8.30 - 17.00 (piektdienās līdz 16.00).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko