Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Istrijas veltes

Istrija nav valsts, un tā īsti neiekļaujas nevienas valsts vēsturē un robežās. Šādā ziņā tā ir viena no eiropeiskākajām vietām Eiropā, ar bagātīgu kultūras mantojumu - senas ostas pilsētas ar šaurām viduslaiku ielām, tikpat senas kalnu pilsētas ar 13.gadsimta mūriem. Kādreiz tā bija Romas impērijas sastāvdaļa, pēc tam kalnu un piejūras pilsētas kļuva par Venēcijas kolonijām, un līdz pat Otrā pasaules kara beigām visa Istrija bija Itālijas valsts sastāvdaļa.

Mūsdienās lielākā Istrijas daļa atrodas Horvātijā, bet vietējie iedzīvotāji pārsvarā ir bilingvāli, un viņu bērni pēc skolas studē gan Horvātijā, gan arī Itālijā. Bet ne par to ir šis stāsts.

Pirms brauciena uz Brtoniglu (Verteneglio), mazu ciematu uz pakalna ar skatu uz jūru, es neko nezināju par Istrijas virtuvi. Gaidīju kaut ko jauku ar Vidusjūras piegaršu, bet noteikti negaidīju vienu no spožākajām gardēža pieredzēm savā līdzšinējā dzīvē. Tomēr tieši šādu pieredzi es dabūju, pateicoties mazas viesnīcas San Rocco personālam un vietējiem vīna un olīveļļas ražotājiem, kuru organizētās degustācijas mēs ar kolēģiem apmeklējām vakaros. Par vietējiem trifeļu medniekiem pat nerunājot.

Istrijas olīveļļa nav parasta. Tā smaržo pēc augļiem un timiāna, pēc karstām pēcpusdienām ar stiprajiem jūras vējiem un pēc dzīves, kāda tā kādreiz bijusi Vidusjūras cilvēkiem. Tālāk uz ziemeļiem olīveļļu neražo. "Ziemeļu" olīveļļa uz mēles ļauj izbaudīt savu buķeti, bet, sasniedzot kaklu, kļūst asa kā melnie pipari. Tā labi garšo ar svaigi cepto maizi un ar aitas sieru.

Istrijā es sapratu, ka delikateses pagatavot nav grūti - ja izcilas kvalitātes svaiga pārtika ir nopērkama turpat, uz vietas. Nav vērts iedziļināties astoņkāja karpačo garšas niansēs vai trifeļu saldējuma pārsteigumos (saldējums ar melnajām trifelēm tiešām ir garšīgs!) - to galvenā pievilcība ir sastāvdaļu kvalitātē. Tomēr atradu starp Istrijā baudītajiem gardumiem vienu recepti, kura īstenībā nāk no Dalmācijas, un ar kuru ir vērts paeksperimentēt mājas.

Par astoņkāju salātu noslēpuma atšifrējumu pateicos Lanai Jurko un viņas vīram Juricam.

***

astoņkāju salāti


Vajadzēs:

1 vidēji lielu astoņkāji ("baby" astoņkāji neder!)

sāli

vīna etiķi (2-3 galda karotes)

pētersīļus

ķiplokus

labu olīveļļu

melnos piparus

Astoņkājim iztīra iekšējos orgānus (var izmantot arī saldēto astoņkāji!), iemet ūdenī ar vīna etiķi un sāli un vāra, kamēr tas paliek diezgan maigs (dakšiņas tests). Vārītu astoņkāji sagriež mazos gabalos, pievieno olīveļļu, sagrieztus pētersīļus un ķiplokus, sāli un piparus (svaigi maltus) pēc garšas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko