Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Itālijas pavasaris

Pats jau esmu Latvijā, bet domas vēl kavējas citviet. Šādi varētu teikt par izjūtām, ko atstājis gandrīz divu nedēļu ilgais ceļojums uz Veneto reģionu Itālijā. Ar Itālijas Tirdzniecības kameras atbalstu piedalījos vairākos profesionālos pasākumos.

17th International Wine Competition — VINITALY 2009 bija pirmais. Konkursā startēja vīni no 34 valstīm. Visi vīni tika degustēti, neko nezinot par to ražotājiem un vīnogu šķirni. Ceļojuma pēdējās divas dienas tika veltītas VINITALY 2009. Ar diviem tur degustētajiem un arī Latvijā iegūstamajiem vīniem iepazīstināšu arī jūs.

2007 Feudi di San Gregorio, Albente. Viens no nedaudzajiem Kampēnijas reģiona augstākās raudzes vīna darītājiem, kas ir pazīstami arī ārpus Itālijas robežām. Starptautisku atpazīstamību Kampēnijas vīni guvuši pēdējo 10—15 gados. Tas noticis, pateicoties dažiem censoņiem, tai skaitā Feudi di San Gregorio, kas savus centienus veltījuši kvalitātes pieaugumam, neaizmirstot vietējo vīnogu šķirņu autentiskumu. Arī šodien mums ir darīšana ar izteikti "kampāniskām" vīnogām.

Pārsteidzošs, pat uzbrūkoši aromātisks vīns. Jau atverot pudeli un paostot korķi (ja nu tomēr vīns nav sagaidījis mani un pabojājies), jūt bagātīgu ziedu un augļu aromātu pārpilnību. Viegls un tajā pašā laikā pilnīgs. Jūtams dienvidu saules radītais pikantums, piparainums uz mēles. Necentieties pildīt pilnas glāzes, jo samērā ātri no tām pagaist aromātu bagātība. Labāk mazāk, bet biežāk. Kamēr uzrakstīju pēdējos divus teikumus, tas jau izzudis.

Domāju, ka vasarā, kas tuvojas, šis vīns varētu plūkt jūsu uzmanības laurus.

Lielisks asistents saulainā pēcpusdienā.

2007 Tua Rita, Rosso dei Notri. Savā neilgajā vēsturē vīndarītava Tua Rita, kuras nosaukums veidojas no īpašnieces vārda un uzvārda — Rita Tua, tikai samainīts vietām, paspējusi izdarīt pārsteidzoši daudz. Divdesmit piecos savas darbības gados vīndarītavas vīni ir strauji ielauzušies Toskānas vīnu elitē. Šeit tiek radīti vīni, kurus pagrūti identificēt ar Itāliju, bet noteikti tie ir augsta līmeņa. Starp citu, starptautiski atzītais vīna kritiķis Roberts Pārkers atzinis Tua Rita par vienu no 100 pasaules izcilākajām vīndarītavām.

Vīndarītavas vīnu līderis Redigaffi, kas gatavots no 100% Merlot vīnogām, ir atzīts par šī stila pasaules etalonu līdzās labākajiem Pomerol vīniem.

Pagājušā gadsimta nogalē un šī gadsimta sākumā vīnu stilu, kuru piedāvā arī Tua Rita, sāka dēvēt par supertoskāniešiem. Vienojošais moments šiem vīniem ir akcents uz starptautisko vīnogu šķirņu Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah izmantošanu un vīnu izturēšanu mazās ozolkoka mucās. Rezultātā tiek iegūti koncentrēti, spilgti vīni — solisti.

Lai arī Rosso dei Notri ir vīndarītavas pieticīgākais vīns, tas ir spilgts un pārliecinošs sava stila paraugs. Aromāts ir izteiksmīgs, bet ne uzmācīgs, jūtama tumšo ogu dominante. Pirmais malks samērā intensīvs, bet pēc brīža jau kļūst maigi samtains. Nākamajā dienā nepabeigtais vīns arī demonstrē noturību un nav zaudējis mugurkaulu.

***

Albente


Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Pietiekami autentisks un interesants. Labs noslēgums darba dienai

Cena veikalā; Ls 6,99

Valsts; Itālija

Apgabals; Kampēnija

Vīna darītava; Feudi di San Gregorio

Vīnogas; Falanghina, Coda di Volpe

Ar ko iet kopā?; Ļaujiet vaļu izdomai. Bez nekā, ar pavasarīgiem dārzeņu salātiem, ar zivi, kura nav pārcepta

Alkohola īpatsvars; 12,5%

Pasniegšanas t; 10—12oC

***

Rosso dei Notri

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Moderna vīnu stila paraugs

Cena veikalā; Ls 15,90

Valsts; Itālija

Apgabals; Toskāna

Vīna darītava; Tua Rita

Vīnogas; Sangiovese, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon

Ar ko iet kopā?; Veiksmīgi būs meklējumi žāvētu un kaltētu gaļas izstrādājumu virzienā, pastas ar intensīvākām gaļas un tomātu mērcēm, nobrieduši puscietie un cietie sieri

Alkohola īpatsvars;
13,5%

Pasniegšanas t; ap 18oC

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko