Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Izšķirošas pirmās četras stundas

Insulta vienība, kas februāra nogalē tika atklāta Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, ir ārstu un aprūpes personāla komanda, kuras rīcībā ir īpaši aprīkotas slimnieku gultas un modernas diagnostiskās iekārtas. Kāpēc bija nepieciešama šāda vienība, un kādas ir jaunākās insulta ārstēšanas iespējas, vaicājām slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājam profesoram Andrejam Milleram.

Insultu tautā mēdz saukt par asinsizplūdumu smadzenēs, vai tā arī ir?

Insults jeb cerebrāls infarkts ir pēkšņs smadzeņu asinsrites traucējums, kas parasti saistīts ar smadzeņu bojājumiem. Visbiežākais insulta veids ir išēmisks smadzeņu infarkts - pēkšņs smadzeņu asinspiegādes traucējums, ko izraisījis asinsvada nosprostojums. Otrs insulta veids ir asinsvada plīsums ar tam sekojošu asinsizplūdumu smadzenēs.

Insulta pazīmes dažreiz izpaužas īslaicīgi - asinsapgāde un smadzeņu funkcijas atjaunojas dažu minūšu, stundu vai diennakts laikā. Šādas lēkmes vai mikroinsulti ne vienmēr tiek adekvāti novērtēti un netiek atbilstoši izmeklēti, bet nākotnē var novest pie atkārtotiem nopietniem asinsrites traucējumiem galvas smadzenēs.

Vai par insultu var liecināt stipras galvassāpes, līdzīgas migrēnas lēkmēm?

Ja vērojama kāda no raksturīgākajām insulta pazīmēm - vienas ķermeņa puses rokas, kājas un sejas muskuļu nespēks, kustību ierobežojumi, nejutība vai tirpums vienā ķermeņa pusē, redzes un valodas traucējumi, apgrūtināta rīšana, nekavējoties jāsauc ātrā palīdzība. Ārsti pieņems lēmumu, kā pareizāk rīkoties. Cerebrāla infarkta ārstēšanā izšķiroša nozīme ir tam, lai pacients laikus tiktu nogādāts slimnīcā, kur varētu sniegt palīdzību smadzeņu asinsapgādes atjaunošanai. Jaunākajos pētījumos jau tiek minētas četrarpus stundas, kurās vēl iespējams glābt slimnieku, lai novērstu neatgriezeniskas sekas vai pat nāves iestāšanos. Tāpēc saslimušā tuviniekiem būtu īpaši jāpiefiksē laiks, kad sākušās sūdzības.

Retāka insulta izpausme ir pēkšņas stipras galvassāpes, apziņas traucējumi.

Stacionējot pacientu Insulta vienībā, specializējušos ārstu komanda - neirologi, radiologi, neiroķirurgi - pieņems lēmumu, kā rīkoties. Iespējams, ka tiks veikta trombolīze - procedūra, kuras laikā šķīdinās asins recekli jeb trombu, kas izraisījis asinsvada nosprostojumu. Nepieciešamības gadījumā tiks veikta endovaskulārā ārstēšanas metode, kas dod iespēju atbrīvot asinsvadu no tromba nosprostojuma gadījumā.

Vai Insulta vienība spēj palīdzēt visiem insulta slimniekiem?

Pirmā Insulta vienība tika izveidota Gaiļezera klīnikā, tāda ir arī Rīgas 1.slimnīcā, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā un Ventspilī. Šāds Insulta vienību tīkls paredzēts, lai nodrošinātu insulta pacienta nogādāšanu viņa dzīvesvietai tuvākajā slimnīcā.

Tomēr ne katra insulta gadījumā pacientu nogādās Insulta vienībā. Tomēr, ja ir aizdomas par insultu, jāsauc vietējā ātrā palīdzība, kas vedīs uz dzīvesvietai tuvāko slimnīcu. Vai nogādāt pacientu tuvākajā Insulta vienībā, tas jāizlemj vietējam ārstam.

Kādi ir insulta rašanās riska faktori? Vai, piemēram, paaugstināta stresa apstākļos insults var būt biežāk?

Riska grupā ietilpst arī ar cukura diabētu un sirds un asinsvadu slimībām sirgstošie, īpaši, ja ir neritmiska sirdsdarbība - aritmija, sirds vārstuļu kaites, iepriekš pārciests sirds infarkts u.c. sirds saslimšanas.

Insulta rašanās iespējamība paaugstinās pēc 55 gadu vecuma, īpaši vīriešiem. Novērots arī iedzimtības risks - galvas asinsvadu veselībai jāpievērš pastiprināta uzmanība, ja tuvākās pakāpes radinieks pārcietis insultu.

Pastāvot kādam no riska faktoriem, ar ģimenes ārstu vajadzētu izlemt, vai nepieciešams veikt galvas asinsvadu izmeklējumus.

Lasītāju jautājumi: kādai jābūt tuvinieku rīcībai līdz ātrās palīdzības atbraukšanai?

Nevajadzētu krist panikā, bet parūpēties, lai insulta pacients, kuram bieži vien parādās simptomi ar funkcionāliem traucējumiem, tiktu pasargāts no sevis savainošanas, radot papildu komplikācijas. Nekavējoties jāizsauc ātrā medicīniskā palīdzība. Asinsspiedienu pazeminošus, kā arī citus medikamentus nevajadzētu lietot pirms ārsta ierašanās.

Vai iespējams pieteikties uz Insulta vienības konsultāciju?

Insulta vienība konsultācijas nesniedz, tā aprūpē akūtus insulta pacientus.

***

Dodiet savam dakterim brīvdienu - jautājiet mums

Pacientu tiesības

Kopš pagājušā gada beigām Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS) darbojas Pacientu ombuds jeb nevalstiska pacientu tiesību aizsardzības organizācija. Šobrīd tā sniedz pakalpojumus RAKUS pacientiem, nākotnē plānots konsultēt arī citu ārstniecības iestāžu pacientus Rīgā un Latvijā.

Jautājumus Pacientu ombuda valdes priekšsēdētājai Lienei Šulcei sūtiet:

[email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga LV 1004

Interviju ar Lieni Šulci lasiet sestdien 14.marta Dienā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko