Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ja ceļas pirms saules, labāk apēst zefīru, nevis putru

Saldumi daudziem asociējas ar svētkiem. Cilvēki tos nereti izvēlas arī lielas fiziskas vai garīgas slodzes brīžos, piemēram, studenti pirms eksāmeniem. Uztura zinātnieki un veselības speciālisti norāda, ka nekas nav iebilstams, ja pieaudzis, vesels cilvēks svētku reizē iekļauj ēdienkartē saldumus, nav arī noliedzams, ka apdomīgi izvēlēti saldumi nelielās devās var būt ļoti noderīgi, kad nepieciešams straujš enerģijas pieplūdums vai jāatbrīvojas no stresa.

Organiskās sintēzes institūta pētniece Ilze Stumpe-Vīksna stāsta: «Glikoze nepieciešama smadzeņu darbībai, glikogēns veicina aknu, muskuļu un sirds darbību. Daži saldumi tiek uzskatīti par nomierinošu līdzekli, kas palīdz stresa situācijās, tomēr tajos ir arī daudz kaloriju, tāpēc dietologi iesaka saldumus aizstāt ar medu un augļiem, jo cukurs, kas ir augļos, tiek absorbēts lēni, savukārt cukurs no saldumiem ātri paaugstina cukura līmeni asinīs līdz tādai pakāpei, kas veicina asinsvadu novecošanos. Turklāt, ēdot augļus, tiek uzņemti arī vitamīni, minerālvielas, balastvielas, antioksidanti,» stāsta I. Stumpe-Vīksna.

Tallinas Tehniskās universitātes doktorante Marta Panke iesaka ikvienam izveidot savu individuālo ēdienkarti, ņemot vērā vecumu, veselības stāvokli un fizisko slodzi, un kā prioritāti ēdienkartē iekļaut vitāli nepieciešamos produktus, bet saldumiem atvēlēt nelielu daļu - apmēram 5%. «No saldumiem atteikties pilnībā nevajag, bet, ja reiz ir kāre pēc kā salda, to vajag ar mēru apmierināt, ēdot nesteidzīgi un izbaudot pēc iespējas kvalitatīvāku un nosacīti veselīgāku kārumu,» atgādina M. Panke.

Stumpe-Vīksna no saldumu klāsta iesaka izvēlēties zefīru vai marmelādi, kas nesatur taukus un kuru sastāvā iekļauti pektīni. «Pektīni ir vērtīgas vielas, jo samazina holesterīna līmeni un izvada toksīnus. Vislielākais pektīnu daudzums ir ābolos, plūmēs un aprikozēs, tāpēc ieteicams izvēlēties marmelādi, kas izgatavota no šiem augļiem,» stāsta I. Stumpe-Vīksna. No šokolādēm zinātniece iesaka izvēlēties melno, jo uzskata, ka tā spēj uzlabot asinsvadu darbību. «Lai šokolādei piešķirtu zīdainumu, tiek pievienots sojas lecitīns. Tiek uzskatīts, ka tas ir noderīgs aknu un smadzeņu darbībai un nesatur ģenētisku informāciju un fitohormonus, tāpēc pat tas lecitīns, kas ražots no modificētas sojas, ir nekaitīgs. Visus šokolādes izstrādājumus, kuru sastāvā ir lecitīns, var ēst droši,» norāda I. Stumpe-Vīksna. «Bet, ja sastāvā ietilpst soja vai sojas sviests, tā vairs nav īsta šokolāde. Jābūt uzmanīgiem, arī izvēloties kārumus, uz kuriem rakstīts «bez cukura», jo tie visbiežāk satur mākslīgos saldinātājus.»

Saldumu lietošanu uzturā nereti cenšas ierobežot cilvēki, kuriem problēmas sagādā liekais svars. LLU Uztura katedras docents Viesturs Rozenbergs atgādina, ka jāatceras pēdējās desmitgades, iespējams, skandalozākā pasaules uzturzinātnes atziņa - aptaukošanās cēlonis ir nevis tauki uzturā, bet ogļhidrāti.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko