Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +4 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Jāņos jāēd viegli un garšīgi

Mārtiņš Rītiņš teic — vasaras saulgrieži ir laiks, kad daba dod visu uzturam nepieciešamo Joprojām būdams Latvijas patriots, pavārmākslas guru Mārtiņš Rītiņš aicina arī Jāņu dienā atbalstīt Latvijas ražotājus. Tagad saimnieces var celt galdā gan zemenes, gan puķkāpostus, gan gurķus un tomātus, gan vēl daudz ko no pašu dārzā izaudzētā vai tirgū nopirktā.

Jāņu naktī Mārtiņš visiem vēlē ēst viegli un veselīgi un aicina vairāk likt šķīvjos salātus. Tomēr, ja nevar iztikt bez tradicionālā šašlika, tad gaļu iesaka marinēt pavisam viegli, bez etiķa.**Lauku gurķu un magoņu sēklu salāti** 4 PORCIJĀM VAJADZĒS: 6 mazus lauku gurķus, 1 aso čili piparu, sauju zaļumu — koriandru, pētersīli, baziliku, piparmētru, 60 ml rīsu etiķa 125 ml saulespuķu eļļas 2—3 ēd.k. magoņu sēklu, 2 ēd.k. cukura, svaigi maltus melnos piparus un jūras sāli Ja izmanto bioloģiskā saimniecībā audzētus gurķus, tie nav jāmizo. Pārgriež gurķus gareniski slīpās šķēlēs. Samaisa izejvielas bļodā, pievieno gurķus, visu maigi sajauc



Gaļas marinādes

Šašlikam galvenais ir sagatavot labu marinādi. Mārtiņš Rītiņš iesaka divas marinādes receptes. Kad marināde gatava, gaļu sagriež gabaliņos, iemarinē uz nakti, un tā ir gatava grilēšanai.

Marinādes paredzētas aptuveni 400 g gaļas.

Marināde cūkgaļas šašlikam

VAJADZĒS:

50 g ķimeņu liķiera

25 g iesala

2 lauru lapas

5 ķiploka daivas

1 sarkano sīpolu

2 krustnagliņas

10 kadiķogu

1 tējk. ķimeņu

50 g dzīvā alus

1 citronu

1 g estragona

1 g pētersīļu

sāli, svaigi maltus piparus

Marināde medījuma gaļai

VAJADZĒS:

50 g papardes zaļo vijoļu galviņu

3 lauru lapas, svaigas 70 g olīveļļas

70 g šalotes sīpola

70 g burkānu

10 kadiķa ogu

5 g timiāna

4 g rozmarīna

sāli

svaigi maltus piparus



Jāņu dienas biešu salāti

4—6 PORCIJĀM VAJADZĒS:

1 kg biešu, 80 g saulespuķu sēklu, 90 ml kļavu sīrupa,

4 ēd.k. sarkanvīna etiķa,

4 ēd.k. olīveļļas, 2 daivas ķiploka (saspiestas), 20 g garšaugu (ieteicama kārvele),

60 g sinepju lapu, avotkresi,

1 ēd.k. ķimeņu, jūras sāli, svaigi maltus melnos piparus

Viegli apcep ķimeņu un saulespuķu sēklas. Nenomizotas bietes cep folijā cepeškrāsnī. Kamēr tās vēl siltas, sagriež nevienādos gabaliņos. Samaisa bietes ar pārējām izejvielām.



Garšaugu salāti — šašlika piedeva

4—6 PORCIJĀM VAJADZĒS:

koriandru un pētersīļu lapas, dilles, estragona lapas, baziliku, erukas lapas un jauktos jauno lapu salātus, 150 g lazdu riekstu

2 ēd.k. citrona sulas

1 ēd.k. olīveļļas,

50 g sviesta, melnos piparus un jūras sāli

Lazdu riekstus apcep sviestā, atstāj atdzist, tad sasmalcina. Maigi un uzmanīgi nomazgā salātus un garšaugus, tad nosusina tos dvielī, caurdurī vai vislabāk salātu žāvētājā. Sagatavo vinegretu — samaisa eļļu, citrona sulu un sviestu no pannas, kur cepās rieksti.

Kārto bļodā, pārkaisa ar riekstiem, pārlej vinegretu un visu viegli samaisa. Pasniedz galdā, neļaujot salātiem nostāvēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko