Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Janvāris beidzas. Vai apņemšanās arī?

Kā veicas ar jaunas dzīves sākšanu? Aptaujājām pārstāvjus no nozarēm, ar kurām visbiežāk saistās Jaungada solījumi.

Šāgada pirmais mēnesis tūliņ būs aizvadīts. Nu jau varam sev atskaitīties, cik no Jaungada solījumiem tikuši īstenoti, cik palikušu vēlmju līmenī, jo pietrūcis gribasspēka, laika, finanšu utt., lai labo apņemšanos piepildītu. Varbūt, ka Vērša gada ieskaņā cilvēki demonstrējuši lielāku uzņēmību? Pētījumi rāda, ka, sākoties jaunam gadam, cilvēki visbiežāk apņemtas tikt galā ar lieko svaru, sākt sportot, iemācīties ko jaunu. Kā viņiem veicas?

Tievēšanas vilnis

Pagājušā gada nogalē par darbības pārtraukšanu Latvijas tirgū paziņoja Svara vērotāji. Tomēr janvārī pakāpeniski darbu sāk klubs Figūras draugi - organizācija, kura darbības princips būs līdzīgs - organizētās grupās panākt vēlamā svara atgūšanu. Inga Pūce, bijusī Svara vērotāju kustības vadītāja Latvijā, kura nu pārstāv Figūras draugus, atzīst, ka labi saprotams, kāpēc gada pirmās nedēļas daudziem liekā svara īpašniekiem šķiet piemērotas "jaunas dzīves" sākšanā. Gada nogales svētki tradicionāli saistās ar ēšanas pārmērībām, pēc kurām gribas ievērot atslodzi. Turklāt ir pietiekami ilgs laiks, lai līdz gaidāmajai pludmales sezonai varētu pagūt - bez ekstremālu metožu izmantošanas - šķirties no liekajiem kilogramiem.

Tomēr Inga Pūce brīdina, ka Jaungada apņemšanās parasti ir emocionāls, nevis racionāls lēmums. Par to viņa pārliecinājusies savā darba pieredzē. Jau agrāk I.Pūce Dienai stāstīja, ka Svara vērotāji Jaungada apņemšanās vilnim pat pielāgojuši savas reklāmas kampaņas. Organizācija gadā plānoja trīs kampaņas - pēc Jaungada, pēc Lieldienām un rudens sākumā pēc vasaras atvaļinājumiem. I.Pūce: "Katra no šīm kampaņām veicināja cilvēku pieplūdumu. Taču mēs arī prognozējām, cik ilgi jaunpienācēji noturēsies grupās. Rēķināmies ar t.s. atpakaļatgriešanās koeficientu - laiku, pēc kura jaunie pazudīs no grupām. Pasaulē tās vidēji ir 12 nedēļas, Latvijā deviņas."

Tagad I.Pūce saka: "Sievietes 90% gadījumu lēmumus pieņem emocionāli, taču emocijas mēdz būt mainīgas, tāpēc labās apņemšanās tik ātri izplēn. Pēc laika nepieciešams jauns atskaites punkts, kas palīdzētu saņemties un atsākt darboties izvēlētajā virzienā." Šim atskaites punktam nevajadzētu būt negatīvam (vīra vai draudzeņu kritika par izskatu, veselības pasliktināšanās). Gribasspēku stiprina pozitīvas pārmaiņas, piemēram, pārliecināšanās, ka svars pakāpeniski krīt. Lai labie nodomi neizkūpētu vējā, gribasspēkam jāpievieno vēl disciplīna.

Sportotāju pieplūdums

Kļūt fiziski aktīvākiem, nomainīt mazkustīgo, sēdošo dzīvesveidu, atlicināt laiku sporta nodarbībām - šī apņemšanās noteikti ir labo nodomu topa augšgalā. Anna Krievkalne, sporta centra Georgs 5 pārstāve, atklāj, ka, par spīti valstī izsludinātajam taupības režīmam, sporta centrs janvārī piedzīvojis apmeklētāju pieplūdumu. Gan grupu nodarbībās, gan individuālajos treniņos parādījušies jauni klienti, kuri līdz šim sporta centrus uzlūkojuši tikai no ārpuses. Šis sporta klubs darbojas kopš 1997.gada, un A.Krievkalne teic, ka katru gadu janvārī jaunu klientu pieplūdums noteikti esot izteiktāks nekā citos mēnešos. Pagaidām arī nemana, ka sportot gribētāju skaits pēc pirmajām nodarbībām būtu jūtami sarucis, lai gan ar laiku zināms klientu atbirums vienmēr vērojams. Biežākais iemesls - nevis nevēlēšanās fiziski piepūlēties, bet gan neprasme izplānot savu dienu. Laika trūkuma dēļ citas it kā svarīgākas darīšanas liek atcelt nodarbības sporta centrā.

Svešvalodu mācīšanās

Apgūt jaunu svešvalodu, papildināt esošās valodu zināšanas - arī šāda veida apņemšanās nav retums. Pamudinājums pieteikties valodu kursos varētu būt arī daudzviet izsludinātās Ziemassvētku atlaides, kuras vēl spēkā līdz pat janvāra nogalei. Valodu centra IH Rīga pārstāve Tatjana Jeremejeva atzīst, ka ekonomiskā krīze ir ietekmējusi valodu kursu apmeklētāju skaitu - neskatoties uz solītajām atlaidēm, pieteikumu skaits uz angļu valodas apguvi ir mazinājies par ceturtdaļu. Viņa uzskata, ka lēmums papildināt valodu zināšanas netiek pieņemts vieglprātīgi, jo klienti rēķinās, ka būs jāmācās. Tāpēc tie, kas samaksājuši par kursiem, parasti tos turpina apmeklēt. Viens no klientu noturēšanas jautājumiem esot kursu kvalitāte - ja cilvēks jūt, ka mācību līmenis neatbilst izvirzītajām prasībām, tad, iespējams, klients izvēlas mācības neturpināt.

Attiecībā uz tādu moderno svešvalodu apguvi kā franču, spāņu, itāļu u.c. intereses kritums nav vērojams. Viens no iemesliem - pieaug to cilvēku skaits, kuri gatavojas izbraukt no Latvijas un strādāt vai apmesties uz pastāvīgu dzīvi valstīs, kur ar angļu valodu vien nepietiek.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko