Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Jaungada apņemšanās. Ja uzrakstīta — jāsasniedz

Man pašai vislabāk izdodas realizēt spontāni izdomātās apņemšanās. Tādas, kuras ienāk prātā, piemēram, 22.oktobrī ap trijiem naktī. Ja tad esmu pēkšņi nolēmusi sākt skriet, tad, visticamāk, jau nākamajā minūtē vilkšu kājās botas un skriešu. Tas nekas, ka nakts. Nekas, ka līst lietus. Ja vajag, tad kā ēst. Taču vienmēr esmu apbrīnojusi cilvēkus, kuri spēj uzstādīt plānu - tādu skaistu, punktiņos sadalītu - un to arī metodiski īstenot.

Mana bijusī kursa biedrene Linda jau otro gadu portālā draugiem.lv publisko savas Jaunā gada apņemšanās. "Publiskojot to sarakstu, es izaicinu pati sevi un ļauju draugiem kļūt par tiesnešiem un lieciniekiem tam, ka es varu, ja gribu!" man raksta Linda. Sarakstā apņemšanās ir gan lielas, gan mazas. Plaši un šauri definētas. Apprecēšos, uzrakstīšu bakalaura darbu, nopirkšu mašīnu, dzeršu mazāk kafijas, vairāk ceļošu. Likšu vīram izremonēt māju - mans mīļākais punkts. Pavisam punktu ir desmit. Katru gadu. Turklāt tiek rakstītas arī pusgada un gada atskaites. Tikpat metodiski un publiski. Tas palīdzot objektīvāk novērtēt jau sasniegto un to, cik daudz pūļu jāpieliek, lai arī pārējais tiktu sasniegts. Ja kaut kas tomēr nesanāk? Viens ir nepiepildīt savu kluso pie sevis nočukstēto apņemšanos, bet pavisam cita lieta ir nesasniegt plaši izreklamētos mērķus. "Plašāku dzīves vietu gribētos. Nu, vismaz iekustināt šo lietu," bija Lindas pagājušā gada 7.apņemšanās. Pirms pāris dienām publicētajā gada atskatē blakus šim punktam ierakstīts īss teikums - nekas nekust no vietas. Kas notiks ar šo apņemšanos? "Tā pāries uz jauno sarakstu, jo, ja reiz apņemšanās ir uzrakstīta, tad tā jāsasniedz!" Linda ir pārliecināta, ka apņemšanos uzstādīšana janvāra sākumā un tos publiskošana palīdz. "Es māku atzīt savas kļūdas. Tas, ka tik daudzi cilvēki zina, ko vēlos, ir lielāks stimuls, lai to sasniegtu."

Arī šogad topot jauns apņemšanos saraksts. Linda pašlaik ir aizņemta ar tā formulēšanu. Atkal gaidāmi desmit punkti - gana ambiciozi un vienlaikus sasniedzami. "Reizēm gan es pasmejos par saviem plāniem gada sākumā, un tikai tad, kad pārsteidzošā kārtā viss sāk izdoties, es jūtos pārsteigta. Ir bijušas apņemšanās, kuru īstenošanai es gada sākumā nedotu ne piecus procentus, ka tas izdosies, bet tā ir uzrakstīta, tādēļ jārealizē".

Varbūt man arī kaut ko apņemties? Jauns gads, jauns sākums. Es varētu mazāk dzert kafiju, bet ļoti garšo. Es varētu atmest smēķēšanu, bet to jau nācās izdarīt pagājušajā gadā - šī gada cigaretes jūtos pelnījusi. Varētu vairāk sportot. Jā, to varētu.

***

Notievēšu. Sākšu vingrot. Nekliegšu uz bērniem/vīru/sievu. Vairāk laika veltīšu draugiem/vecākiem. Iemācīšos franču/vācu valodu.

Iespējams, šādus un līdzīgus solījumus, sākoties jaunam gadam, jūs dodat sev ne pirmo gadu. Taču, ja Jaungada apņemšanās izgāžas, cilvēks sāk justies kā bezcerīgs neveiksminieks. Bet varbūt jūs sev dotos solījumus līdz šim esat izpildījuši un šogad esat gatavi apņemties jaunas lietas? Pastāstiet par savu pieredzi!

Raksti savu viedokli [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV-1004 ar norādi Privātā dzīve

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko