Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kā atmest smēķēšanu. Pasīvais upuris

Nekad mūžā neesmu smēķējusi, taču, pavirši lūkojoties, mani var nosaukt par staigājošu tabakas reklāmu - par spīti tam, ka man šis paradums nepiemīt, visu mūžu sirgstu ar dažādām elpošanas sistēmas kaitēm. Turpretī manas smēķējošās draudzenes ir veselas. Esmu lūgusi dakteriem šo fenomenu izskaidrot, taču viņi šo jautājumu vairāk ir uztvēruši kā joku. Vienīgi reiz man pajautāja - klau, vai tu gadījumā neesi nopīpēta?

Izrādās, ka, pēc medicīnas atzinumiem, pasīvā smēķēšana (tas ir, atrašanās blakus aktīviem smēķētājiem) ir vēl kaitīgāka, nekā pašam ievilkt plaušās šo indi. Turklāt aktīvie no šī procesa izjūtot kaut kādu kaifu (citādi tak viņi to nedarītu), bet pasīvajiem smēķētājiem no tā nekāda patika nebūt nerodas.

Atceros, kādos biezos dūmos tinās istaba, kad bērnībā tētis uztina pašaudzēto tabaku vai aizkūpināja Severu, Prīmu vai Belomorkanal. Tabakas krūmi auga dārziņā pie mājas un ziedēja dzelteniem ziediem, bērniem vajadzēja palīdzēt griezt ķepīgos stublājus, lapas smirdēdamas lipa pirkstos, bet tas šķita jautri. Par to, ka vīri varētu iet uzsmēķēt ārā, toreiz sievietes nevarēja ne iepīkstēties. Tas nekas, ka turpat blakus pa kājām pinās mazuļi. Smaka no šiem dūmiem bija drausmīga, taču tēvam runāt pretī mums nebija mācīts. Acīmredzot saslima tie, kuriem organisms bija vājāks, uzņēmīgāks pret slimībām, izdzīvoja stiprākie.

Studiju gados Maskavā es biju vienīgā nesmēķētāja. Kursa biedri centās mani pasaudzēt, taču dūmi, kā par spīti, vienmēr griezās tieši uz nesmēķētājas pusi. Tas pats bija arī Rakstnieku savienības Jauno literātu studijā. Pīpēšanas laikā parasti tika apspriestas vislabākās, visaizraujošākās lietas, tāpēc man bija žēl paiet maliņā un justies kā autsaiderei. Mēģināju uzvilkt dūmu arī pati, taču negaršoja nemaz, aizrijos ar kaut ko rūgtu un pretīgu. Pirmais dūms izrādījās arī pēdējais.

Kopš tā laika nespēju paciest blakus smēķētāju, tāpēc ar abām rokām atbalstu aizliegumu pīpēt publiskās vietās un kāpņu telpās. Pēdējās gan tas netiek nekādi ievērots. Nu kā tu ik dienas sauksi municipālo policiju, ja tavs kaimiņš smēķē kāpņu telpā? Galu galā - ar ko tas var beigties tev pašam?

Vislabāko argumentu pret smēķēšanu dzirdēju no savas meitas, kura, protams, kā jau daudzi jaunieši, ir mēģinājusi to darīt. Zobi paliekot dzelteni un neglīti! Šī pretsmēķēšanas reklāma izrādījās efektīvāka nekā brīdinājumi par plaušu vēzi. Diemžēl. Un labi vēl, ka vismaz tā.

Rakstiet: [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV1004

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko