Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kā atrast stilīgu vīnu?

Nesen biju kādā degustācijā, kura mani uzvedināja uz pārdomām. Degustācijā tika piedāvāti daži labākie vīni no Domaine des Malandes vīna darītavas, kas atrodas Šablī reģionā Francijā. Tiem, kas nezina, varu paskaidrot, ka tie ir baltvīni no Chardonay vīnogām. Kā jau ierasts, iesākumā bija vienkāršāks vīns, kuram sekoja jau sarežģītāki un dārgāki. Šie vīni bija tik niansēti, ka man palika bail, ka pie mums tie neiedzīvosies, jo būs ļoti maz cilvēku, kas vispār spēs tos novērtēt. Saskumu un prātā atausa vairāk nekā 15 gadu veci notikumi.

Toreiz sākās manas vīnu mīļotāja gaitas. Pie mums tikai sāka parādīties pirmie specializētie vīna veikali. Es biju jauns un bezrūpīgs students. Kādu vakaru dodoties uz kārtējo ballīti es iegāju specializētajā vīna veikalā un nopirku vīnu no Chabli. Kaut ko konkrētāk par pašu vīnu es vairs neatceros, bet tas nebija no tiem lētākajiem. Man gribējās pašikot draugu priekšā un uzcienāt viņus ar kaut ko fantastisku. Ar kaut ko tādu, ko viņi nekad nebija dzēruši. Man likās, ka visi būs tādā pat sajūsmā kā es. Kā jau jūs noprotat - tad mani sagaidīja milzīga vilšanās. Neviens vīnu nenovērtēja. Mani draugi, lai arī to izdzēra, komentāja skaļi: "Lūk, iepriekšējās par latu divdesmit pudelē gan bija īstens vīns! Daudz labāks par šo skābo un bezgaršīgo." Kopš tā laika pagājis jau tik daudz gadu, bet to joprojām atceros šo notikumu. Esmu sapratis savu kļūdu. Mēs toreiz vienkārši bijām katrs uz sava vīna zinību attīstības pakāpiena. Tās lietas, kas manī izraisīja sajūsmu, citi vienkārši nesaprata. Šobrīd pirms atbildēt uz jautājumu: "Iesaki man kādu labu vīnu?", es cenšos izprast šī cilvēka gaumi, mīļāko vīna stilu un daudzas citas lietas. Tikko ienāca prātā salīdzināt sevi ar modes preču pārdevēju, kas katram klientam cenšas atrast kaut ko stilīgu, bet reizē tieši viņam piemērotāko. Ja sanāk, esmu bezgala priecīgs, bet ja ne... Zināšu, kas viņam nepatīk. Vienkārši nav viņa stils.

Un tātad, atgriežoties pie manis pieminētās vīna darītavas, es gribētu un iesākumam ieteikt riskēt ar Domaines des Malandes Chablis Veiilles Vignes Cuve Tour du Roy 2006, kas veikalā maksā ap Ls 12. Uzreiz brīdinu. Šis nav muskuļots un spēcīgs, bet gan viegls, elegants un garšas ziņā ļoti smalks vīns. Man to gribas salīdzināt ar smalku, kristāla glāzi uz smalkas un tievas kājiņas. Vīnam ir izteikta, spēcīga citrusaugļu un eksotisku ziedu smarža. Garšā sevi parāda minerāli un zaļi augļi. Man tie asociējas ar laimu un greipfrūtu. Ja jums šis stils patīk. Uz priekšu, mēģiniet arī citus!

Ja jau esmu iesācis runāt par vīniem, kas varbūt nav paredzēti visiem, man noteikti jāpiemin arī kāds varbūt ne visai tipisks vīns no Gewurztraminer vīnogu šķirnes. Man un droši vien arī daudziem citiem tas vispirms asociēsies ar Elzasas reģionu Francijā. Tomēr šo grūti izrunājamo vīnogu šķirni audzē arī pašos Itālijas ziemeļos - Alto Adige jeb Dienvidtirolē. Elzasas izpildījumā šis ir samērā masīvs, nedaudz smagnējs vīns, kas smaržo pēc rozēm, parfīma. Man tas atgādina atlētisku basketbolistu. Lai arī Alto Adige atrodas daudz tālāk uz dienvidiem, šeit tomēr ir Alpu kalni, no kuriem aukstais gaiss nakts stundās nonāk ielejā. Dienas karstas, bet naktis aukstas. Ideāli apstākļi baltvīnam. Ne velti Alto Adige ir viena no retajām vietām Itālijā, kur vairāk populāri ir baltvīni, nevis sarkanvīni. Colterenzio Gewurztraminer 2007, kas veikalā maksā ap Ls 8, nav ne miņas no atlētiska sportista. Drīzāk šo vīnu var salīdzināt ar baletdejotāju. Smaržā svaigi, tikko plūkti ziedi, kā arī kaut kādi sieri. Pārsteidzoši, bet sākotnējais skābums garšā pēc brīža pazūd, dodot vietu saldeniem greipfrūtiem, krustnagliņām un kanēlim.

Izvēlieties paši. Kas jums patīk labāk? Basketbols vai balets.

***

Domaines des Malandes Chablis cena veikalos ap 12 Ls

Coltrenzio Gewurztraminer cena veikalos ap 8 Ls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko