Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kā ģērbties valsts svētku sarīkojumos?

Kāds pagastvecis paziņojis, ka uz Valsts prezidenta rīkoto pieņemšanu neies, jo neesot ielūgumā norādītā melnā uzvalka. Kā ģērbties valsts svētku sarīkojumos? Ielūgumi uz 18.novembra pieņemšanām, koncertiem krājas kaudzītē, taču prieku par gaidāmajiem svētkiem nereti aptumšo satraukums - ko ģērbt mugurā, kā uzvesties, lai atbilstu etiķetei un ielūgumā norādītajam dreskodam.

It sevišķi šogad, kad Latvijas 90 gadu jubilejas pasākumi notiek valsts novados, ne tikai Rīgā, uz tiem ar satraukumu pošas arī lauku cilvēki, kuri ikdienā labāk jūtas darba apģērbā. Kāds pagastvecis pat paziņoja, ka uz Valsts prezidenta rīkoto pieņemšanu nemaz neies, jo neesot melna uzvalka. Kā tad rīkoties? "Galvenais neko nepārspīlēt, labāk nepārpucēties. Ir jāievēro tikai daži noteikumi, kas nemaz nav tik sarežģīti," uzskata Dienas žurnālu izdevniecības stila un krāsu konsultante Agnese Kaupere. Tirgus prece neder

Rēzeknes rajona Nautrēnu pagasta padomes priekšsēdētāja Līvija Plavinska, gatavojoties Valda Zatlera rīkotajai pieņemšanai Rēzeknē, kas paredzēta šosvētdien, nav īpaši satraukta, taču neko jaunu iegādāties negrasās. "Man vienmēr, arī ikdienā, patīk piedomāt, lai apģērbs būtu glīts, gaumīgs un atbilstu manam statusam. Pašvaldības vadītājs ir sava pagasta seja, tāpēc arī darbdienā nevajadzētu šļūkāt džinsos un ap vēderu apstieptā džemperī. Es neesmu tik bagāta, lai katram sarīkojumam pirktu jaunu kleitu. Jau gada sākumā iegādājos dažus tērpus, kas būtu piemēroti dažādiem pasākumiem."

Viņas Vidzemes kolēģei Gulbenes rajona Staru pagasta padomes priekšsēdētājai Sandrai Duļbinskai lielākais satraukums jau aiz muguras, jo valsts svētku sarīkojums Cēsīs jau pagājis. "Pieņemšana notika nepiespiestā gaisotnē ar prezidenta tostu, draudzīgām sarunām un Mārtiņa Rītiņa apkalpošanu - smalki un vietā. Tā kā bija noteikts vīriešiem tumšs uzvalks, sievietēm tērpu ziņā diezgan plaša izvēle. Es izvēlējos gaišu kostīmiņu - atlasa ar mežģīni, garums ap ceļgalu - un jutos labi."

Sandra tomēr atzīst, ka galvenā problēma ir, ka rajonu pilsētās nav kur iegādāties kvalitatīvu apģērbu par normālu cenu. "Ja nevari atļauties apģērbam tērēt vairākus simtus, bet tirgus preci nevēlies nēsāt, tad izejamo tērpu nopirkt ir ļoti grūti. Var jau uzšūt, bet tas prasa laiku." Arī Līvija svētkiem atbilstošu tērpu parasti meklē Rīgā, nevis Rēzeknē, jo tur tādu nav iespējams atrast.

Atvērtība un smaids

Rēzeknes pilsētas domes ārējo sakaru vadītājai Sandrai Jonikānei nereti svinīgās pieņemšanas saistās ar nopietnu darbu, tāpēc viņa par piemērotu apģērbu un matu sakārtojumu domā jau laikus. "Galvenais, lai nebūtu pārāk koši, bezgaumīgi un pārāk daudz spīguļu. Ja jau cilvēks pretendē uz kaut kādu līmeni karjerā, tad tomēr viņa drēbju skapī vajadzētu atrasties pāris labiem, klasiskiem kostīmiem, kurus var ģērbt jebkurā situācijā un kuri, kārtīgi valkājot, pāris gadus neizies no modes. Tas attiecas gan uz sievietēm, gan uz vīriešiem, un tur nu nevajadzētu aizbildināties ar naudas trūkumu," uzskata Sandra. Viņai ir nācies vērot, kā ģērbšanās un uzvedības etiķeti ievēro citur pasaulē. "Protams, galvenie principi tiek ievēroti visur, bet esmu pārliecinājusies, ka etiķete nav tikai apģērbs vien, bet arī uzvedība, pieklājība, prasme uzturēt sarunu, tev jābūt smaidīgam, atvērtam, orientētam uz sadarbību."

Ko nozīmē tumšs uzvalks

Stila konsultante Agnese Kaupere atgādina, ka ielūgumā ierakstītais atgādinājums "tumšs uzvalks" jebkurā gadījumā nenozīmē, ka vīrieša uzvalkam noteikti jābūt melnam, tas var būt arī citā mierīgā, tumšā krāsā. Savukārt sievietei visatbilstošākā būs mazā melnā vakarkleita, kuras garums būtu nedaudz zem ceļgala, nekādā gadījumā ne maksi vai mini. Garā vakarkleita piemērota īpaši svinīgiem gadījumiem, kad ielūgumā vīrietim norādīts ierasties frakā. Kleita vai kostīms var būt arī citā krāsā, taču ir jāņem vērā svinību laiks un vieta, vasarā apģērbs var būt gaišāks, ziemā tumšāks. Bikškostīms sievietei ir piemērotāks pasākumos, kuri notiek pirms pieciem pēcpusdienā, vakarā piemērotāka kleita vai svārki ar greznu blūzi. Kaut arī patlaban ir modē laiviņas ar nedaudz atvērtu purngalu, stiliste labāk iesaka uz svinīgiem pasākumiem aut slēgtas kurpes ar miesas krāsas vai melnām zeķēm.

Lielākās kļūdas, ko Agnese Kaupere ir novērojusi dažādos pasākumos, vairāk saistoties ar elementāru uzvedības noteikumu neievērošanu - pārāk ciešas, spīdīgas un apspīlētas kleitas, no kurām lien ārā veļas lencītes. Komiski izskatās arī tad, kad cilvēks ir pārpucējies un visu laiku par to sasprindzis domā. "Galvenais, lai tu svētku apģērbā justos droši un ērti. Varbūt iepriekš vismaz mājās vienu dienu pastaigāt nopirktajā kleitā vai kostīmā, lai nekas nesabojātu svētku prieku," iesaka Agnese Kaupere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko