Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kā izvēlēties bērniem piemērotāko nometni

Mammu, brauc man pakaļ. Gribu mājās! Lai nesaņemtu šādu vēsti pa telefonu no bērna jau pēc pirmās nometnē pavadītās dienas, vecākiem rūpīgi jāizvēlas nometne.
Mirandas nometnes, kas pērn bija lielākais atklāto nometņu organizētājs Latvijā, ilggadējā nometņu vadītāja Lolita Osipova iesaka lielu uzmanību pievērst nometnes dalībnieku vecumam: "Ja nometne paredzēta, piemēram, no 7 līdz 15 gadus veciem bērniem, tā ir pārāk plaša vecuma starpība, jo bērniem ļoti atšķiras intereses un uztvere. Lai kā nometnes vadītāji organizētu programmu, tik un tā nedaudz brīva laika paliek. Un tajā pašiem mazākajiem liksies, ka lielie viņus atstumj, bet lielajiem — ka mazie maisās pa kājām," saka L.Osipova.

Nometnes jāizvēlas kopā ar bērniem, iepazīstoties ar to programmām un pēc principa "kas bērnam patīk un interesē", nevis "kaut kur jānogrūž uz dažām nedēļām".

Svarīgi, lai nometne būtu droša. "Pirmkārt, jāpārbauda, vai nometne vadītājam ir Valsts jaunatnes iniciatīvu centra (VJIC) izdota apliecība. Tā ir garantija, ka viņš ir izglītots," saka VJIC darbiniece nometņu darba jautājumos Iveta Murāne.

Nometnes organizētājam jābūt arī nometnes reģistrācijas apliecībai. Vēl svarīgi ir noslēgt līgumu ar nometnes organizētāju. "Tajā jābūt rakstītam, kādi ir vecāku un kādi — nometnes organizētāju pienākumi," saka I.Murāne. Protams, visdrošāk esot uzticēties nometnēm, kas tiek rīkotas atkārtoti.

Atbilstoši likumdošanai bērnu vasaras nometnes kontrolē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un Valsts sanitārā inspekcija. Arī bērnu tiesību aizsardzības inspektors, vietējās pašvaldības bāriņtiesas vai pagasttiesas pārstāvis, arī iecirkņa inspektors var pārbaudīt nometni.

Ja vecāki raizējas par nometnē doto ēdienu, PVD mājaslapā www.pvd.gov.lv ir iespējams pārbaudīt, vai ēdnīca ir reģistrēta. Par ēdiena kvalitāti un nekaitīgumu atbildīgs ir uzņēmums, ar kuru nometnes organizators ir noslēdzis līgumu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

BĒRNU VASARAS NOMETNES (atjaunots 30.05.2008)

Dienas apkopoto bērnu vasaras nometņu sarakstu varat aplūkot šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko