Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 29. oktobris
Laimis, Laimonis, Elva, Elvijs, Elvis

Kā lietot pārtiku un alkoholu, lai tie nekaitētu zāļu iedarbībai?

Ja iedzeru pretsāpju tableti, pēc cik ilga laika varu malkot glāzi vīna? - jautāju aptiekārei, iegādājoties bezrecepšu medikamentu. Viņa paraustīja plecus un teica, lai jautāju savam ārstam. Bija vakars, un traucēt ārstu ar tādu sīkumu negribēju. Neesmu taču slima. Tovakar izdarīju ko nosodāmu - atbildi meklēju internetā.

Kādā pašārstēšanās portālā bija smalki aprakstīts, kuri pārtikas produkti palīdz un kuri mazina ātro sāpju novērsēju iedarbību. Portālā uzzināju, ka pretsāpju tableti sliktāk par vīnu ietekmēs glāze greipfrūtu sulas. Par alkoholu bija teikts, ka vīns un alus savienojumā ar medikamentiem ir inde. Mazāku skādi nodarīšot stiprais alkohols. Pēc nopietna padoma vērsos pie mediķiem. Izsauc asiņošanu

Izdzirdot jautājumu, vai pretsāpju tablete un vīns ir savienojami, Viesturs Liguts, Toksikoloģijas centra speciālists, ir skarbs: "Ja kas tāds var ienākt prātā, tad vispirms jāiet pie galvas ārsta. Tās ir divas nesavienojamas lietas. Nedrīkst, un viss!" Gluži tāpat, kā meklēt ārstniecības padomus internetā. V.Liguts norāda, ka ne recepšu, ne bezrecepšu medikamentu aprakstā neesot rakstīts, ka tos drīkst lietot kopā ar alkoholu. Zāles un alkohols kairinot kuņģi, tādējādi pastāv risks izsaukt asiņošanu. Milzīgo slodzi var neizturēt arī aknas. Savā praksē ārsts pieredzējis gadī jumus, kad no zāļu un alkohola lietošanas pacients vemj asinis un no taisnās zarnas gāžas melni izkarnījumi. Bijuši arī letāli gadījumi. Arī Ivars Tolmanis, gastroenterologs, uzsver, ka nekāda veida medikamenti ar alkoholu nav savienojami, jo mijiedarbojoties alkohols mazina zāļu efektivitāti. Alkoholu nevajadzētu lietot vēl septiņas dienas pēc zāļu lietošanas.

Zane Neikena, Zāļu valsts aģentūras zāļu blakusparādību uzraudzības speciāliste, informē, ka zāles uz katru cilvēku iedarbojas citādi un alkohols var izraisīt neprognozējumas blaknes. Zālēm nonākot organismā, vielmaiņā iesaistās fermenti, kas tās sašķel un komplektā ar alkoholu var izraisīt aknu šūnu bojājumus. "Bezrecepšu zāles nav maize. Pirms katras lietošanas jāapsver, vai tiešām to vajag, un jākonsultējas ar ārstu, jāizlasa instrukcija," tā Z.Neikena. Ja jau medikamenti un alkohols ir nesavienojami, tad ar ko riskē sievietes, kuras lieto hormonālās kontracepcijas tabletes? Z.Neikena norāda, ka neesot pierādījumu par šādu mijiedarbību, taču tas nenozīmējot, ka blaknes nav iespējamas. Pasaules praksē viedokļi daloties. Un kā ar ieteikumu antibiotikas lietot kopā ar Lakto? Z.Neikena to akceptē, sakot, ka Lakto līdzīgie piena produkti palīdz organismā saglabāt labās baktērijas, jo antibiotikas izjauc to līdzsvaru.

Ēst ar mēru

Lolita Neimane, diētas ārste, izvairās nosaukt konkrētus pārtikas produktus, kuri veicina vai traucē zāļu iedarbību, jo katra cilvēka organisms reaģējot atšķirīgi. Ieteicama ir veselīga un ar cinku un olbaltumvielām bagāta pārtika, taču jāizvairās no smagas un kunģi kairinošas pārtikas. Arī alkoholu labāk nelietot. "Par to ir tik daudz versiju! Nesen lasīju, ka kāds kungs pirms protezēšanas operācijas vaicājis ķirurgam, ko darīt, ja jau sen ieplānojis braucienu uz Oktoberfest. Konkrētajam pacientam turp doties ļauts, tikai ieteikts dzert alu, kas nav dzīvais. Un ar mēru, protams."

Arī ārsts Gunārs Jaunzems norāda, ka visā jājūt mērs. "Ar vārdu "mērs" domāju 50 gramu konjaka," G.Jaunzems stāsta, ka saaukstēšanās gadījumā groks uzlabo ķermenī mikrocirkulāciju. Vai drīkst to lietot kopā ar bezrecepšu līdzekli? "To neviens nevar pateikt," ārsts uzsver, ka katra cilvēka organisms ir atšķirīgs. Nevajagot aizmirst, ka arī miega zāles ir medikamenti un nav savienojami ar alkoholu, kaut daudziem šķiet, ka "pa nakti jau nu ķermenis guļ".

Arī pārtika uz zālēm iedarbojas atšķirīgi. Ķermenis gan pats jūtot, ko vajag. Pārsvarā slimam cilvēkam ēst negribas, un tādējādi ķermenis rāda, ka nevēlas uzņemt enerģiju. Bet kā ar to pretsāpju tableti un glāzi vīna? "Izvēlieties vienu no tiem. Vislabāk - jautājiet savam ārstam. Tas nav sīkums," saka G.Jaunzems.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko