Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kā tikt vaļā no nevajadzīgām un sliktām dāvanām?

Brokastu olu turētājs falla formā ar uzrakstu "Manām oliņām" bija rokās viesim Agrim, kurš, pasniedzot dāvanu, smieklos gārdza: "Kā kaut ko tādu var izgatavot!" Jau gadu neveiksmīgi cenšos no šīs stulbās lietas atbrīvoties. Iznīcināt nespēju, jo iedomājos par ražošanā ieguldīto enerģiju. Izmest nebūtu ekoloģiski.

Foto ar pāris sliktajām dāvanām ievietoju albumā draugiem.lv, jo kādā ballītē dzirdēju stāstu, ka pēc fenšui katra lieta ir derīga un atrod saimnieku. Sliktās dāvanas vajagot droši laist pa apli. No divām tiku vaļā, no divām nē: dekoratīvās pudeles ar augļiem un olu turētāja. Bildi pamanīja paši dāvinātāji, un izcēlās skarba vārdu pārmaiņa: tas taču bijis no sirds, es esot izlepusi. Neapšaubu, ka no sirds, bet nemāku nospēlēt prieku par dāvanu, kas nepatīk. Kur nu vēl to lietot. Cik priecīga biju, kad tā paša Agra dāvātā krūze ar suni un uzrakstu 2006 saplīsa! Priecājos arī, kad Agris šogad labojās un uzdāvināja arbūzu. Bet kā lai tiek vaļā no olu turētāja? Kā vispār rodas sliktās dāvanas?

Nevar nedāvināt

"Tas, kurā brīdī dāvana kļūst slikta, atkarīgs no cilvēku savstarpējām attiecībām," vērte sociālantopologs Klāvs Sedlenieks, kurš pētījis vairākas apdāvināšanās teorijas. Sliktas dāvanas rodas, ja apdāvināmo nepazīst. Patiesi tuvi cilvēki parasti trāpa desmitniekā. Tomēr arī draņķis šķitīs laba dāvana, ja to būs dāvājis tuvs un nozīmīgs cilvēks. "Uzlūkojot to olu turētāju, tu pasmejies - tas bija tik forši, ka viņš uzdāvināja to stulbo dāvanu," smaida K.Sedlenieks. Varbūt labāk atteikties no tās uzreiz? Draugs sapratīs! "Tas ir neiespējami, jo tiks tulkots kā - negribu tevi." Dāvanas uzdevums ir apliecināt sociālo sakaru. Iespējamo cieņu un pateicību. "Šie pienākumi ir iestrādāti dziļi zemapziņā un kultūrā. Mēs nemaz nevaram nedāvināt! Tad sabiedrība nepastāvētu." Pēc franču sociologa Marsela Mosa dāvanu teorijas, katrā cilvēkā ir iekodēti trīs pienākumi - dāvināt, pieņemt dāvanu un dot pretdāvanu. Ja nedāvināsi pats, tevi apdāvinās citi un tu tik un tā būsi spiests dāvināt, lai nebūtu antisociāls. Tā ir nebeidzama dāvanu apmaiņa, jo jebkura dāvana prasa pretdāvanu. Cilvēks nekad nevar būt pārliecināts, vai ir gana atmaksājis par saņemto dāvanu, jo uz tās nav cenas. Līdz ar to nekad nezina, vai ar savu dāvanu ir izlīdzinājis starpību. Tieši tāpēc nauda kā dāvana ir slikta, jo tai ir zināma vērtība, tā nav personiska - citi pieci lati ir tādi paši kā šie. Savukārt dāvanu kartes ir viltīgs mēģinājums iesmērēt naudu kā dāvanu - naudu, ko var izmantot tikai vienā veidā. Dāvanu arī nevajadzētu pārdot, lai iegūtu naudu. K.Sedlenieks atceras, ka nesen Amerikā izcēlusies skarba diskusija, ka pēc Ziemassvētkiem portālā ebay palielinājies adītu džemperu piedāvājums. Ar briedīti, ar zvaigznīti. Tas tika tulkots kā mazdēlu un znotu necieņa pret vecāku cilvēku sirsnību.

Sudraba pistole

Kā labāk atbrīvoties no dāvanas? Pirmais veids - nenonākt līdz tai. Pirms dāvināšanas pateikt, ko nedāvināt. Kāzās ir reglamentētās dāvanas, kas situāciju atvieglo. Savs reglaments ir arī dakteriem: labi ir dāvināt konjaku un šokolādi. "Puķes nē, jo dakters jau nav govs un neēd tās." K.Sedlenieks esot pasācis dāvāt patērējamas dāvanas, piemēram, milzu sveces. Otrais veids. Izmest pēc iespējas drīzāk, lai neizveidojas pieradums. Izmest būs grūti, jo dāvana nes līdzi daļu dāvinātāja un to emocionālo nozīmi, ko tai piešķir saņēmējs. "Cilvēki lietām piešķir dzīvu būtņu īpašības - kā citādi skaidrot to, ja atsitot kāju pret galdu, tam tiek sperts pretī?" Jocīgi, bet arī no attāla cilvēka saņemto nepatīkamo dāvanu izmest būs grūti. Varbūt pat vēl grūtāk. Trešais - dāvājot to tālāk. Tas gan nav labs veids, jo dāvana var nonākt atpakaļ pie dāvinātāja, turklāt riņķojot tā radīs daudz sliktu emociju. Ceturtais un labākais - krāmēt kastē. Dāvana nav izmesta, bet arī acīs nerēgojas. K.Sedlenieks atceras - kāds amerikāņu profesors stāstījis par savu pagrabu, kurā ir vairākas kastes ar dāvinātāju vārdiem. Kad viņi nāk ciemos, dāvanas no konkrētajām kastēm tiek izkārtotas uz kamīna dzegas. "Mums visiem ir cilvēki, kuri ciemos nāk reizi gadā un dāvina sliktas dāvanas. Mums ar viņiem negribas tusēties, bet darām to. Jo tā pieņemts. Ir ļoti daudz to lietu, kuras mēs darām tāpēc, ka darām." Kādā raidījumā K.Sedlenieks redzējis, ka amerikāņiem piedāvā sakārtošanai kursus, kad māja kļuvusi par noliktavu. "Pasniedzēja, lobējot savu biznesu, teica, ka mantas ir jāpatur, taču jāsakārto. Ārā mešanu salīdzināja ar bulīmiju - patērē un izsvied. Neko nepirkt arī slikti - anoreksija." Piektais. Mainīties ar dāvanām, jo tad neviena no pusēm nepaliek tukšā un sociālā saite nepārtrūkst. Ārzemēs ir vairāki saiti, kur notiek apmaiņa, Portugālē ir viena diena mēnesī, kad uz ielām notiek liela andele. Nesen arī Andrejostā bija Brīvo mantu tirdziņš. Sestais. Ar filozofisku pieeju. Citēt viesiem angļu antorpoloģi Mēriju Duglasu: "Netīrība ir lieta, kas ir ārpus sev paredzētās vietas." Tā vieta, kas nav nolikta pareizajā vietā kļūst par netīrumu. Smiltis jūrmalā ir smukas, uz paklāja - netīrums. Sakiet viesiem, ka jūsu mājā der tikai tas, kas ir savā vietā. Un absudrabotajai antīkajai pistolei, kas pildīta ar alkoholu pēc izlietošanas ir vieta atkritumos.

***

Kā atbrīvoties no nevajadzīgajām dāvanām?

Ieva Zībārte, arhitekte: Jāizmet. Esmu to izdarījusi trīs reizes, jo dāvanas bija formālas un dāvinātāji man neko nenozīmēja. Ja draugs ir īsts, tad neuzdāvinās neko nejēdzīgu. Atbrīvoties var arī, mantas iedodot bērniem, viņi novazās, un tad būs jāmet ārā. Nejēdzīgas dāvanas ir kalendāri un suvenīri. Kāpēc vajag papīra kalendāru, ja tas pieejams datorā un telefonā. Un, ja grib, lai lieta noveco, pietiek uz tās uzlikt gadaskaitli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko