Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kaķu kolonijas ziemas spelgonī. Kā palīdzēt?

Kad termometra stabiņš noslīd krietni vien zem -10 grādiem un sniegs ir pāri potītēm, daudzi no mums priekā berzē rokas, jo brīvdienās varēs doties baudīt ziemas priekus, tomēr ir kādas mazas dvēselītes, kurām ziemas un aukstuma iestāšanās nozīmē izdzīvošanas mākslu. Kā rūpēties par saviem mīluļiem, ir runāts un rakstīts daudz un dikti, tāpēc šoreiz vairāk par murrātājiem, kuriem nav savu cilvēku un silto māju, par bezsaimnieku kaķiem, kuriem jāpaļaujas uz cilvēku žēlsirdību un palīdzību pārdzīvot lielo aukstumu un salu.

Ja reiz esat nolēmis uzņemties rūpes un atbildību palīdzēt kādai kaķu kolonijai pārziemot, būtu jāatceras pāris pamata lietas, kuras ievērojot dzīvnieka izredzes izturēt salu un sagaidīt pavasari palielināsies.

Pirmkārt, dzīvniekam jābūt kādai norobežotai vietai (speciālai siltinātai mājiņai, nojumei, šķūnim u. c.), kurā pārlaist aukstās ziemas naktis, kaut nedaudz sasilt un patverties no vēja, sniega un sala. Ja kaķiem ir speciālas mājiņas, tad ieeja jānorobežo ar kādu auduma, plēves vai brezenta gabalu, lai tajā nepūš vējš. Ja iespējams, mājiņa jānovieto aizvējā, lai tās ieeja nebūtu pret valdošajiem vējiem. Iekšpusē labāk ieklāt salmus vai sienu, kuri, pretēji segām vai lupatām, neuzsūc mitrumu un nepiesalst. Jāatceras, ja kaķiem dota iespēja naktis pārlaist, piemēram, pagrabā vai kāpņu telpā, tas jāatļauj visā aukstuma periodā, jo dzīvnieka organisms nebūs adaptējies lielajam aukstumam. Ja pēc pāris dienām to izmetīs nakšņot uz ielas, organisma atdzišana iestāsies daudz ātrāk un dzīvnieks tādas temperatūras svārstības nepārdzīvos.

Otrkārt, ļoti svarīga ir barības un ūdens regulāra pieejamība. Tā kā aukstumā organismam nepieciešama papildu enerģija ne tikai dzīvības, bet arī siltuma uzturēšanai, barībai jābūt ļoti kvalitatīvai. Vislabāk ziemas periodā kaķus barot ar kaķēnu barību, kura ir treknāka, minerālvielām un vitamīniem bagātāka, līdz ar to nodrošinās enerģiju ilgākam laikam. Ja kaķi labprāt ēd putras, reizi dienā var piedāvāt arī tās (griķu, auzu pārslu, rīsu), ideālā variantā tās varētu būt remdenas vai pat siltas, kā olbaltumvielu avotu pievienojot subproduktus, zivis, gaļu. Tomēr putras ne visiem kaķiem iet pie sirds, tādēļ var izlīdzēties ar kvalitatīvu konservu vai svaigu gaļu, tādējādi dzīvnieks uzņems arī šķidrumu. Īpaši jāparūpējas, lai dzīvniekiem būtu pieejams ūdens. Jāatceras, ka, atstājot ūdeni trauciņā, tas ātri vien sasalst un dzīvnieks to var tikai laizīt, tāpēc svaigs ūdens būtu jāpiedāvā vairākas reizes dienā.

Visbeidzot ieteikums visiem, kuri nolēmuši palīdzēt kādam bezsaimnieku kaķim pārdzīvot šo ziemu, – dariet to regulāri, jo dzīvnieks uz jums paļaujas, uzticas un gaida, ka katru dienu viņam būs sausa guļas vieta un barība, ar ko izdzīvot līdz pavasarim. Esiet atbildīgi par tiem, kurus būsiet pieradinājuši.

Bet tiem, kuri ir kategoriski pret ielas kaķu barošanu un glābšanu, es lūdzu – atstājiet šo viedokļu cīņu uz siltāku laiku, jo neviena dzīva radība nav pelnījusi šaušalīgu nāvi nosalstot.

Ļoti svarīga lieta, kas jāatceras ziemā autovadītājiem, – kaķi mēdz sildīties zem mašīnu motora pārsegiem. Tādēļ īpaša vērība jāpievērš tiem automašīnu īpašniekiem, kuru pagalmos dzīvo kāda kaķu kolonija, jo šādos gadījumos būs lielāka iespēja, ka kaķis sildīsies tieši jūsu mašīnas motortelpā. Ja dzīvnieks ielīdis zem motora pārsega, nekādā gadījumā, lai to izbiedētu, nedrīkst mašīnu iedarbināt – tas kaķi var sakropļot vai pat nogalināt. Tā vietā var mēģināt kaķi pabiedēt vai arī pielabināt ar kādu kārumu

Top komentāri

Ri
R
Par saviem līdzekļiem pagalmā uzcēlu kaķiem siltinātu māju. Atstāju barību katru dienu un papildus maksāju kundzītei gados, kas ar lielāko prieku tos apčubina un iet pabarot katru dienu gan ziemā, gan vasarā. Kādēļ palīdzu? - tādēļ, ka mana sirds pieder dzīvniekiem. Tie nekad nepieviļ un nenodod. Ja jāizvēlas - palīdzu un ziedoju dzīvniekiem, ne cilvēkam. Un redzu, kā šo visu vēro mājas iedzīvotāji un, kā mainās viņu attieksme. Mūsu pagalma kaķi ir tīrāki un gudrāki par dažu labu cilvēku. Un gudrie komentātāji - turiet mutes, Jūs, virtuālās viduvējības, kas neko citu neprot kā stulbi ņurdēt, maskējušies aiz saviem datora ekrāniem.
čība
č
Latviesi sr līdzcietību, pēc komentāriem spriežot, neizceļas. Varētu pareflektēt, kā un kāpēc vispār tādas kaķu kolonijas veidojas. Planēta Zeme nepieder Homo Sapiens Sapiens, starp citu.
Putns
P
Kaķu žēl . Bet cilvēka atbildība, ka tie savairojušies tik daudz uz Zemes, ka tiešām daudzu mazo putnu sugu pastāvāšana apdraudēta. Putnu arī žēl. Kur viņiem glābties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko