Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kaļķot vai nekaļķot?

Ir vairāki iemesli, kāpēc augļu koku stumbrus februārī un martā kaļķo, taču daļa dārznieku kaļķošanu uzskata par neobligātu.

Par un pret

Jāņa Aldermaņa dārzniecības direktore Vija Rožukalne uzskata, ka kaļķis pasargā augļu kokus laikā, kad pa dienu tos apspīd silta saule, bet naktīs vēl ir ļoti auksts un temperatūras svārstības var izraisīt mizas plaisāšanu. Kaļķis pasargā stumbrus no sūnām, kas ir labvēlīga vide gan kukaiņiem, gan slimībām, kā arī no zaķiem. Īpaši ieteicams kaļķot vārīgākos importētos augļu kokus, piemēram, aprikozes, kā arī kokus, kuru stumbri ir ļoti augsti un vērsti pret dienvidiem.

Savukārt Dobeles P.Upīša dārza speciāliste Māra Skrīvele apgalvo, ka mūsdienās lielajos dārzos kaļķošanu neveic, jo tā ir dārga un mazefektīva. Kaļķis pirmajā lietū tiek noskalots un nepilda savas funkcijas. Jaunos kociņus kaļķojot, bojā var aiziet pumpuri. Māra Skrīvele uzskata, ka nav iemesla kaļķot zemos pundurkociņus un kokus, kuri neatrodas tiešā saulē. Laba alternatīva kaļķošanai ir stumbru nosegšana ar egļu zariem vai niedrēm.

Ja izvēlaties kaļķot

Kaļķo visus augļu kokus, taču ne agrāk kā 3-4 gadus pēc iestādīšanas. Kaļķu maisījumus var iegādāties specializētajos dārzu veikalos. Ir gan papildu dezinficējoši, gan īpaši noturīgi maisījumi. Var izmantot arī tīru nedzēstu, smalki saberztu kaļķi. Labs risinājums ir kaļķim pievienot 3% vara preparātu (vai izvēlēties maisījumu ar varu sastāvā). Varš dezinficē, iznīcina bakteriālo vēzi kauleņkokiem un bumbierēm. Zem parastā kaļķa maisījuma baktērijas iekonservējas un jūtas labi. Jākaļķo ne tikai stumbra lejas daļa, bet arī žākles, zaru pamatnes. Tieši tās ir bīstamākās vietas, kur sakrājas ūdens.

Pirms lietošanas gatavo kaļķa maisījumu izšķīdina nelielā silta ūdens daudzumā un papildina ar ūdeni atbilstoši instrukcijām un kaļķa svaram. Ja maisījuma sastāvā ir vara vitirols, tas ir toksisks un var radīt nevēlamu ietekmi ūdens vidē. Šāds maisījums jāsargā no bērniem, to nedrīkst izliet kanalizācijā.

Maisījums jāklāj uz augļu kokiem biezā slānī, līdz stumbrs kļūst balts. Parasti mājsaimniecībās to veic ar lielu otu, lielākos dārzos ar izsmidzinātāju. Ja koka stumbrā jau ir plaisas un brūces, tās pirms kaļķošanas jāaizsmērē ar speciālām ziedēm. Kaļķošanas laikā ieteicams izmantot aizsargapģērbu, rokās vilkt cimdus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko