Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Karstu vasaru gaidot

Vispirms galvenais - šodien par baltvīniem. Izlasot iepriekšējo teikumu, pusei lasītāju mute piepildās ar siekalām, otra puse, klusi purpinādama domā, vai nepāršķirt nākamo lappusi. Nesteidzieties! Arī mani, tieši tāpat kā jūs, tracina visādi ieteikumi un padomi par to, kas nu kurā brīdī jādomā, kā jājūtas un jārīkojas, jo, redz, tā ir pieņemts vai tā visi dara.

Vasara, lūk, esot baltvīnu laiks. Kāpēc? Nu, tā esot pieņemts. Un, kaut arī viena no manām iecienītākajām frāzēm ir tā, ka vairākums vienmēr kļūdās, nopūties un pieņēmis spēles noteikumus, dodos uz lielveikalu ielūkot, ko tad nu tirgzinības speciālisti mums ir sarūpējuši baltvīnu plauktos. Bezspēcīgais sašutums par vienveidību un tirgotāju izdomas trūkumu jau kļūst ierasts un tāpēc nav pieminēšanas vērts. Vai arī tā pieminēšana liecina tikai par manu izdomas trūkumu?

UNDURRAGA ALIWEN Reserva Sauvignon Blanc 2006. Jau pirms kāda laika padalījos savās siltajās jūtās pret šo Čīles ražotāju, tādēļ palešu tirdzniecība mani iepriecināja ļoti. Nu, ko. Liekam groziņā, nesam mājiņā, pāris stundu "leckapī", un dzīres var sākties... Pirmais malks mani šokēja - tas likās salds. Ne deserta vīnu saldais līmīgums, bet augļaini sulīgs saldums, ar kādu piepildās mute, kādā gatavā auglī kožot. Hmm, teica aizdomīgais zemnieks un ķērās lūkot, "kas lācītim vēderā". Viegla gaiši, gaiši dzeltena dzidra skaista krāsa. Smaržā melone, caurspīdīgi gatava, cukuraina, tāda, kura, ja arī izdodas sadalīt šķēlēs, jāēd ar karotīti, jo auglis ir tik gatavs, ka šķēle īsti neturas kopā. Papildiniet šo buķeti ar akāciju un ērkšķogu smaržu gadījumam, ja, neatverot pudeli, vēlaties zināt, kā smaržo šis vīns. Intensīvie augļu aromāti slēpj tvirtu un enerģisku vīnu ar delikātām citrusu notīm. Uz mēles - kā jau Sauvignon blanc. Ērkšķogas, spirgts ābolu skābums, jūt arī alkohola saldmi. Vīns tāds "drusku nesavākts". Šķiet, ka sastāvdaļas katra dzīvo savu paralēlu dzīvi un tā arī nespēj vienoties par kopdzīvi.

Labi jāatdzesē. Tikko kļūst silts, tā skābums sāk dominēt pār augļainumu. Laikam pirmo reizi sastopu vīnu, kurš tik ļoti mainās nepilnas pusstundas laikā.

TOMMASI Vignetto LE ROSSE Pinot Grigio 2007. Brīnišķīga ļoti gaiša dzintara krāsa ar tikko manāmu gaiši zaļu toni. Bagāta bumbieru, medus, riekstu un vēl kaut kāda ļoti izteikta minerāla smarža. Paskatījos aprakstos - it kā esot šīferis. Nezinu, neesmu šīferi ne ēdis, ne ostījis, bet gan jau speciālisti saprot, ko raksta.

Spēcīgs, gribas lietot vārdu "sulīgs", ar pasmagu tekstūru, kas uz mēles atstāj garšu, kas atgādina bumbierus, meloni un sukādes. "Akmeņainais" rumpis, stingrs un nelokāms kā pumpaina padsmitnieka pārliecība par savu taisnību jebkurā jautājumā, kas skar viņa attiecības ar vecākiem un "tiem vecajiem nūģiem" kopumā. Pa mirklim uzvirmo paprikas un anīsa smarža, ko tikpat labi varētu nosaukt par fenhelim līdzīgu aromātu. Vīna malku noritinot pa mēli visā garumā, rīkles galā iestrēgst grauzdētiem riekstiem raksturīgais rūgtums. Forši. Lieliski sabalansēts vīns, kas perfekti strādās kā aperitīvs. Ja nu šo pudeli atkorķēsiet ēdienreizē, raugieties, lai tā būtu zivjaina vai zupaina maltīte.

Jāatkārto jau pirms ilgāka laika deklarētais - mana sapratne par vīnogu dzērieniem liek apgalvot, ka Pinot Grigio ir vīnogu šķirne, kuru Dievs ir radījis, par karstuma nomocītajiem domājot. Ticiet, nav nekā labāka par glāzi šāda vīna tad, kad, šķiet, spēka vairs nav nemaz, kad pasaule ir sasvīdusi un mikla, kad pat doma par darbu šķiet pretīga un sveša. Nu, kaut kā tā.

Es tikai nesaprotu vienu - kas notiek to smuko ļautiņu galvās, kuri visādās televīzijās, laika ziņas lasīdami, arvien neaizmirst piebilst, ka īsta vasara vēl neesot sākusies un visiem tagad tāda esot jāgaida. Vai tiešām "normāla" vasara iestājas tikai tad, kad paelpot nevar? Kaut kas nav kārtībā, manuprāt. Vai nu ar prātu, vai arī ar termoregulāciju.

***

ALIWEN

Čīles baltvīns no Centrālās ielejas, Rimi akcijas cena Ls 4,29

TOMMASI

Itālijas baltvīns no Veronas, Rimi Ls 6,69

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko