Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Kartahena pasludināta par vienu no iekārojamākajiem ceļojumu galamērķiem

Kaut arī nupat Rīgā debitējusī filma Mīlestība holeras laikā, kas tapusi pēc Gabriela Garsijas Markesa romāna ar tādu pašu nosaukumu, jau izpelnījusies kritikas nopēlumu, sava pēcgarša tai tomēr ir. Tiesa, šoreiz ne tik daudz saistīta ar kino, bet gan ar tūrismu.

Pirmizrādes gaidās daudzi stila žurnāli pasaulē par vienu no šā gada iekārojamākajiem ceļumu galamērķiem pasteidzās izsludināt šarmanto Kolumbijas ostas pilsētu Kartahenu, kurā atrodas gan Markesa māja, gan arī uzņemta daļa filmas epizožu. Kartahena kalpojusi arī par romāna fonu.

Nesen Venecuēlā gadījās satikt kādu kolumbiešu ģimeni, un, kā jau tas bieži dzīvē mēdz notikt — tā izrādījās no Kartahenas. Venecuēlā dzīvojot tādēļ, ka tur vieglāk atrast darbu, taču par Kartahenu stāstīja ar fantastisku siltumu. Par vecpilsētas koloniālo arhitektūru, šauro, bruģēto ieliņu labirintiem, garšu un krāsu buķeti. Par zilos, oranžos, bēšos, rozā un pasteļtoņos izkrāsotajām ēkām ar garāmgājēja acij noslēptiem iekšējiem pagalmiem un masīvām koka durvīm, kurās iecirsto misiņa kniežu skaits liecinot par īpašnieku turīgumu. Par nesteidzīgo, bezrūpīgo Karību jūras piekrastes pilsētām raksturīgo dzīvi, kas vakaros burtiski tiek iznesta uz ielas. Par kaimiņieņu sarunām, katrai stāvot uz sava balkona, un par spontānu salsu kādā no pilsētas skvēriem. Par vīru, kurš Bolivara laukumā spodrina kurpes, kokosriekstu pārdevēju, kurš dienu no dienas izpilda to pašu kustību — ar mačeti nocērt kokosrieksta galu un iemet tā sulā salmiņu, jo Karību svelmē nav nekā veldzējošāka. Starp citu, arī ar rumu tas garšo lieliski. Par ikdienu, kas šķiet kā iesprūdusi laikā. Slinka, nesteidzīga, saules nogurdināta. Par XVII gs. klosteri, kas tagad pārvērsts viesnīcā Santa Clara. Par Zelta muzeju, jo kolonijas laikā Kartahena bija stratēģiskais punkts, no kura inkiem un citām Andu senajām civilizācijām nolaupītās bagātības aizceļoja uz Eiropu. Tās iekārojuši arī franču un britu pirāti, un, lai nosargātu savu laupījumu, spāņi ap pilsētu uzbūvēja sienu. To cēluši afrikāņu vergi, un darbi ilguši vairāk nekā 100 gadu — 12 m augstais, 17 m platais un 11 km garais pilsētas mūris ir viens no iespaidīgākajiem pasaulē.

Pagājušā gadsimta 60.gados Kartahena iemantoja bohēmiskas uzdzīves pilsētas slavu. Tā dēvēta par tropu Sevilju un Dienvidamerikas Ivisu.

Labākais laiks turp doties ir no decembra līdz aprīlim. 11.novembrī pilsēta svin Neatkarības dienu īstā Karību karnevāla atmosfērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko