Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kartupeļi jādiedzē

Diedzēti kartupeļi laukā ātrāk sadīgs, tie grib siltu, labi sastrādātu augsni

Lai maija sākumā varētu iestādīt agros kartupeļus, kuru jaunos bumbuļus apēdīs jūnija beigās, tie jau jāliek diedzēties. Kartupeļu diedzēšanai pietiek ar 1–2 nedēļām, tāpēc šogad nekas vēl nav nokavēts! Un jācer, ka maija sākums būs auksts, lai nevajadzētu steigties stādīt...

Diedzēti kartupeļi laukā ātrāk sadīgs. Tupeņi grib siltu, irdenu, labi sastrādātu augsni. Vislabāk stādīt, kad vairs nesalst basas kājas – augsne 8–10°C silta. Stāda seklāk un, tiklīdz asni parādās, vēlreiz apber ar augsni. Tā dzinumi izaug garāki un pie tiem veidojas vairāk kartupeļu – visā augsnē esošā dzinuma posma garumā. Tā kartupeļus var izaudzēt pat spainī!

Vidzemē un Latgalē diedzētus agros kartupeļus stādot maija vidū, ražu iegūsim jau jūlija sākumā. Arī Līgo svētkos saimnieces varēs celt galdā pirmos kartupeļu bumbuļus.

 

Sīkos nestādīs

Bumbuļus mitrā vidē var diedzēt arī bez iepriekšējas diedzēšanas gaismā. Tas jāsāk 15–20 dienu pirms stādīšanas.

Agrai ražai ieteicams diedzēt lielākus bumbuļus. Parastajai diedzēšanai vajag gaismu (vissvarīgākais), siltumu (10–12˚C) un svaigu gaisu (vēdināšana). Bumbuļus plānā kārtā (1–2 bumbuļu biezu) ber uz grīdas, plauktos vai kastēs. Un gaida īsus, druknus gaismas asnus ar sakņu aizmetņiem pie pamatnes. Diedzēšanas procesā kartupelis saņem saules gaismu, kuras iedarbībā miza un mīkstums kļūst zaļgani. Kartupelī aktivizējās solanīns (glikoalkoīds) – indīga viela, kas aizsargā bumbuli no slimību ierosinātājiem. Diedzētu (zaļganu) kartupeli kategoriski aizliegts ēst vai izmantot lopbarībā, brīdina SIA Ruģēni konsultants Ritvars Leitens.

 

Kāpēc diedzēt?

Tas dod lielas priekšrocības: samazinās inficēšanās ar slimībām. Iegūst lielāku ražu. Lielāka iespēja izvairīties no salnu postījumiem. Diedzētam kartupelim dīgšanas laiks ir īsāks. Diedzētie izaugs ātrāk, tāpēc var stādīt vēlāk, kad zeme iesilusi un samazinās salnu postījumu risks.

Diedzēšanai der visas kartupeļu šķirnes.

Lai jaunie kartupeļi būtu vēl ātrāk ēdami, sēklas kartupeļu bumbuļus var diedzēt mitrā vidē, izmantojot kūdru, zāģu skaidas vai smiltis. Gaismā diedzētos bumbuļus 7–10 dienas pirms stādīšanas ierušina siltā kūdrā vai zāģskaidās. Mitro kūdru (skaidas) saber kastē 2–3 cm biezu, diedzētos bumbuļus saliek uz tās ar virsotni uz augšu 1 cm citu no cita. Bumbuļus var salikt vairākās kārtās, katru pārberot ar 3–4 cm kūdras vai ko citu. Virsējo kārtu klāj biezāku. Stādīšanas laikā jābūt uzmanīgiem, lai nebojātu trauslās saknītes un asnus. Mitrā vidē diedzētos var stādīt tikai ar rokām, bumbuli tūlīt apberot ar zemi. Saknītes nedrīkst apkalst.

Gaismā diedzētus bumbuļus trīs nedēļas pirms stādīšanas laukā iedēsta lecektīs – 2–3 cm citu no cita, pārklāj ar 3 cm zemes. Kad stādi izaug 12–15 cm gari, tos mākoņainā laikā vai pievakarē stāda vagās. No maijā iestādītajiem kartupeļu stādiem jau jūnijā var panākt labu ražu.

 

Stādīšanas laiks klāt

Lai tupeņus nepārņem slimības, tos nedrīkst stādīt tur, kur tie auga iepriekšējā gadā, brīdina zaļi saimniekojošā dārzkope Ilze Žola. Pirms kartupeļu stādīšanas jāsastrādā irdena augsne (kūtsmēsli bija jāiestrādā iepriekšējā rudenī), pirms stādīšanas zemē ierušina tikai sadalījušos kūtsmēslus vai kompostu, trihodermīnu. Ieteicams lietot veikalu piedāvāto speciālo mēslojumu kartupeļiem, iestrādājot vagās vienlaikus ar kartupeļu stādīšanu. Stāda 50–70 cm tālās rindās, starp bumbuļiem – 20–30 cm. Virs tiem 6–8 cm augsnes kārtiņa. 

 

Īpaši agras šķirnes

* Mutagēnagrie

* Exelency

* Vineta – vidēji agro klasika. Populārā šķirne nāk no Vācijas. Bumbuļiem acis vidēji seklas

Frieslander – īpaši agri kartupeļi. Raža vācama jau 45 dienas pēc iestādīšanas, ja zeme silta. Vidēji miltaini, ļoti garšīgi, dzelteni kartupeļi. Dānijas šķirne

* Marabell – agri, ražīgi kartupeļi ar dzeltenu mizu, vidēji miltaini

* Solist – ļoti agri kartupeļi. Bumbuļi lieli, ovāli, acis seklas. Pēc vārīšanas neizjūk. Ļoti ražīgi

* Evolution – ļoti ražīgi agrie kartupeļi ar sarkanu mizu, no Nīderlandes. Vidēji miltaini

* Tuvākos sertificētos sēklaudzētājus meklē www.kartupeli.lv – Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības (KAPS) biedru sarakstā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko