Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kas būs modē interjerā 2009?

Negribas rakstu sākt ar ekonomiskās krīzes pieminēšanu, tomēr tas, ka dažādo modes un interjera tendenču "ražotāji" ir atslābuši no saspringtās darbības, kas bija raksturīga pēdējiem desmit gadiem, jāpateicas tieši krīzei. Sacensības gars par skaistāku dzīvi ir atstājis sabiedrības kolektīvo izjūtu.

Iepērcies savā garderobē

Negribu koķetēt ar to sabiedrības daļu, kas tiešām piedzīvo ekonomiskas grūtības, tomēr, runājot ar interjeristu izjūtām, jāsaka - ir iestājies zināms atvieglojums. Darbā parādījies cilvēcīgums. Beidzot darba lielākā daļa ir nevis priecēt kādu visai apšaubāmu miljonāru vai milzīgā kredītā iegrābušos naivu pilsoni, bet gan strādāt ar pasūtījumiem, kas tiešām sabiedrībai ir nepieciešami.

Ikviens modes un interjera žurnāls tendenču pārskatus 2008./2009.gada mijā sāka ar saukli, kas saistās ar izteicienu Shop Your Wardrobe - iepērcies savā garderobē. Faktiski tas ir uzaicinājums izskatīt lietas, kas jums jau pieder, un atrast tām jaunu, modernu pielietojumu. Loģiski, ka pēdējo mēnešu izjūtas izraisījušas jaunu vintage lietu popularitātes uzliesmojumu un interesei par vecām, piemirstām vērtībām. Popularitāti sāk atgūt, piemēram, tāds nedaudz piemirsts dizainers kā Filips Starks, jo tieši viņs ir radījis daudzas cenas ziņā ļoti pieejamas dizaina lietas. Kārtējo reizi izskan aicinājumi pārskatīt veco mēbeļu noliktavas un atstāt zem norautajām tapetēm atrasto ķieģeli, pat ja siena mūrēta tik daudzu nīstajos XX ?gadsimta 70. un 80.gados.

Līdz ar šo tendenci profesionāli interjera veidotāji ar interesei gaida šīgada Milānas mesi - lai konstatētu, cik daudz situācija ir ietekmējusi lielo Itālijas ražotāju kreativitāti. Jo pirmie, kas šobrīd cieš, ir dārgo, ekskluzīvo mēbeļu ražotāji. Pat tik pārtikušā un krīzes salīdzinoši minimāli ietekmētā valstī kā Norvēģija, pasaulē viens no ekskluzīvo virtuvju ražotājiem - itāļu Boffi salons - pirms Ziemasvētkiem atlaida darbiniekus.

Izrādīšanās nav modē

Lai arī liela daļa pārtikušu cilvēku reālas grūtības neizjūt, no modes ir izgājusi izrādīšanās. Kopā ar vintage mīlestību un cenšanos slēpt savu ekonomisko stāvokli, ir tendece, ko varētu kvalificēt kā antiluksus. Interjeros sāk iestāties normāls līdzsvars, kad tiek klasificētas lietas, par kurām ir vērts maksāt, un lietas, par kurām nē. Lietas, kam ir vērtība (persiešu paklājs vai izcila dizainera XX gs. 50.gados radīts krēsls) nu sader kopā nevis tādēļ, ka kādam gribas miksēt stilus, bet tādēļ, ka cilvēki iegādājas to, kas tiks lietots gadiem. Galīgi vienalga, kā tas kopā izskatās. Sevišķi, ja krāsu risinājums ir balts vai melns. Pat krāsu tendeces spēlējas līdzi ekonomiskajai krīzei un paziņo - pasaule ir vai nu balta, vai melna. Un stilistiski atgriež mūs melnbalto interjeru risinājumos, kas tik ļoti bija modē XX gs. 80./90.gadu mijā.

Otrreizēja pārstrāde

Tomēr arī dizaineriem vajag šai dzīvē kaut ko darīt. Spilgtāko tendeci industriālā dizaina jomā iezīmēja Gregs Linns, jau rudenī saņemdams Zelta lauvu 11.starptautiskajā arhitektūras izstādē Venēcijā par mēbelēm, kas tika izgatavotas otrreizējās pārstrādes ceļā no bērnu rotaļlietām (Recycled Toys Furniture). Linns ar datora palīdzību vispirms rada modeli, tad rotaļlietas tiek precīzi piegrieztas. Protams, katram dizaineram savs ceļs ejams tehnoloģiju pielietojumā, tomēr šķiet, ka tieši pārstrādāta dizaina paraugus skatīsim pavasarī Milānas mēbeļu mesē.

Krīze sviestmaizi nemainīs

Šķiet, kā vienmēr, optimistiskākie ir ziemeļnieki. Varbūt tāpēc, ka dzīve te vienmēr bijusi grūta, un cilvēki ir pieraduši taupīt. Pat ekonomiskā uzplaukuma laikā pieticīgais norvēģu dzīvesstils bija krass pretstats tam, kā tērēja naudu cilvēki no tā saucamā bijušā padomju bloka. Tipisks norvēģis uz darbu dodas ar savu sviestmaizi, uz kuras nereti ir tik vien, kā brūnais siers, un ekonomiskā krīze šo sviestmaizi nemainīs.

Norvēģu avīzes Dagbladet pielikumu Søndag pagājušā nedēļā veltīja tam, lai nosauktu lietas, kurām ir vērts ticēt. 50 lietu sarakstā bija minēti gan daudzi skandināvu dizaineri, gan otrreizējā pārstrāde, gan ekoloģiskā pieeja dzīvei, gan antiluksus. Tajā pašā laikā tika pieminēts arī Oslo topošais eksluzīvais iepirkšanās centrs Eger, kura interjera dizaina projektu ir gods vadīt šī raksta autorei, gan pasaulē viens no dārgākajiem modes dizaineriem Metjū Viljamsons, kurš ir nākamais dizaineru sarakstā, kas radīs kolekciju zviedru masu apģērbu ražotājam H&M. Uzskaitīto lietu dažādība izmaksu ziņā rāda, ka dzīve turpinās. Un tā ir krāsaina. Tikai šobrīd tā šķiet nedaudz melna. Vai pārlieku balta - ar sajūtu, ka krāsu nav. Ir cerība, ka kļūsim gudrāki un neizdomāsim mākslīgas tendences.

*Vēsma Kontere patlaban strādā Oslo lielākajā interjera arhitektu birojā Scenario.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko