Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Katrs ar savu vīnu

Izteiksmīgi vīni pagraba plauktos ilgi nelaiskojas nevienā pasaules valstī, tie ātri atrod savus cienītājus.

2004 Cabernet Sauvignon Nimbus, Maipo Valley. Viens no jaunāko laiku modernākajiem vīna darīšanas uzņēmumiem Čīlē - Vi?a Casablanca, kura pirmos vīna dārzus sāka stādīt nesenajā 1992.gadā, - ieņem nozīmīgu vietu Carolina vīnu zīmolu ražotāju grupā. Izmantojot franču klasiskās vīnogu šķirnes un ieviešot progresīvākās tehnoloģijas, vīndariem izdevies ierindot šo vārdu elitāro uzņēmumu virsotnē, un mūsdienās tas atļaujas plūkt laurus visā plašajā pasaulē. Vīna darītavai piederošie iespaidīgie dārzi dažādās upju ielejās nodrošina tai plašu vīnogu šķirņu spektru. Piemēram, Kasablankas ielejā ir ideāli apstākļi Chardonnay un Sauvignon Blanc šķirnēm, tomēr pēdējos pāris gados analoģiski vīni no Limari ielejas nopietni konkurē ar tiem. Svarīgs ir arī dārzu attālums līdz okeānam. Dārzos vēja brīzes rada diennakts temperatūras svārstības, kas ietekmē ražas nobriešanas laiku.

Cabernet Sauvignon Nimbus veidots no 90% Cabernet Sauvignon un 10% Petit Verdot vīnogu šķirnēm, kuru ogas ienākušās gleznainajā Maipo upes ielejā uzņēmuma Nimbus īpašumā, aptuveni četrdesmit kilometru uz dienvidiem no Čīles galvaspilsētas Santjago. Raksturīgais vīna dārzu izvietojums ielejā, Andu kalnu pakājē, nelielā augstienē, kā arī bagātīgais kalcija noslāņojuma depozīts, ko smilšainai augsnei ilgstoši sniedzis upes tecējums, padara šo vietu par unikālu vīnogu audzēšanas vietu. Vīna dārzi ir tehniski vienkārši apstrādājami un pārsteidz ar plašumu, kas mērāms iespaidīgos hektāru desmitos. Rezultāts ir izteiksmīgs un nosvērts vīns. Tumša, piesātināta, upeņu sulai līdzīga krāsa. Tā aromāts rosina atsaukt atmiņā pērnā rudens nobriedušo ogu - aveņu, ķiršu, tumšo plūmju - ražas aromātu, kuru neuzbāzīgi papildina izteiksmīga kafijas pupiņu, žāvētu tabakas lapu un pikantu garšaugu kombinācija. Sarežģītajā garšas buķetē jaušams ozolkoka iespaids, ko vīns ieguvis, kādu laiku pavadot mucās. Ideāls domubiedrs sarkanās gaļas ēdieniem, nobriedinātiem sieriem un pikantiem dārzeņu sautējumiem.

2006 Chardonnay Auka, Mendoza. Argentīna ir valsts, kura daudziem saistās ar futbolu un tango. Taču tā ir arī zeme, kurā vērts iekvēlināt savas garšas kārpiņas, apjaust smaržas un savu kaisli uz plašo vīnu daudzveidību. Sarkanā vīnogu šķirne Malbec nenoliedzami ir kļuvusi par Argentīnas vīna kultūras simbolu. Veikala plauktā uzgāju interesantu eksemplāru ar latvisku nosaukumu Auka.

Chardonnay Auka izceļas ar dzidru, mirdzoši zeltainu krāsu toni, kuru papildina viegli zaļganas nianses. Pārsteidzoša nobriedušas melones un tropisko augļu smarža. To papildina mums pazīstamākie un tradicionālie - zaļu ābolu, bumbieru un liepziedu medus - toņi. Vīns ir lieliski sabalansēts, garšā ir atturīga minerālu pieskaņa, izteiksmīga un eleganta ir pēcgarša.

***

Chardonnay Auka 2006; Cabernet Sauvignon Nimbus 2004

Kāpēc iesaka/īss raksturojums: Atklājums lielveikalu plauktos. Svaigs un izteiksmīgs; Izcils kvalitātes un cenas līdzsvars. Vīns, kurā glabājas laiks, tas kļuvis par vienu no Maipo ielejas ikonām.

Cena: Ls 5,50; Ls 9

Valsts: Argentīna; Čīle

Apgabals: Mendosa; Maipo ieleja

Vīna darītava: Bodega Vinedos San Polo; Vina Casablanca

Vīnogas: Chardonnay; Cabernet Sauvignon, Petit Verdot

Garšas īpašības: Mirdzoši zeltains krāsu tonis. Aromātā - tropisko augļu, ābolu, bumbieru un medus toņi. Garša svaiga un lieliski sabalansēta; Tumša, piesātināta, upeņu sulas krāsa. Aromātā nogatavojušās ogas, pikantas garšvielas. Garša ar izteiktu augļu niansēm.

Ar ko iet kopā? Dārzeņu salāti, uz grila gatavotas jūras veltes, putnu gaļa; Liellopa un cūkgaļas ēdieni, nobriedināti sieri. Grilēti dārzeņi.

Alkohola īpatsvars 13,5 tilp.% 14,5 tilp.%

Pasniegšanas t 12C; 18C

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko