Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Kažoks rožukrūmam

Piemājas dārzā lolotie augi un koki pirms sala sākuma jānoliek ziemas miegā, lai nākamvasar priecētu ar ziediem un sagaidītu bites. Oktobris un novembris ir īstais laiks sagatavot dārzu salam, Dienai stāsta Vēsma Dzintare, K-rauta dārza eksperte.

Padomi

  • Jauno dzinumu un galotņu aizsargāšanai neizmanto plēvi, jo tā ir gaisa necaurlaidīga
  • Augiem, kas nenomet lapas, vajag gaismu, bet tiem, kas met lapas, patiks pustumsā
  • Rudenī nedrīkst apgriezt augu galotnes
  • Aptinot stumbru, paklāju nostiprināšanai var izmantot krāsainu džutas lenti, tas izskatīsies dekoratīvi
  • Kad nav sala, mūžzaļos augus (skujkokus, rododendrus) ieteicams laistīt, bet ne par daudz

Ziemas aizsardzība dārza augiem sākas jau vasarā - nepareiza mēslošana nelabvēlīgi ietekmē krūmu un koku izturību pret salu. Tāpēc pēc 15.jūlija nedrīkst lietot slāpekļa mēslojumu, bet jāizmanto tā sauktais rudens mēslojums, uzsver eksperte. Augiem podos svarīgs trauka izmērs, jo pārāk mazs pods veicina sakņu sistēmas sasalšanu. Augiem kaitē arī krasa temperatūras maiņa, un arī šis faktors atkarīgs no poda izmēra.

Deķīši augiem


Augus toveros un podos ieziemo, aptinot ap podu Videx kokosriekstu šķiedru vai salmu paklāju, vai arī tekstilu un džutas maisu. Ap pirmo kārtu aptin vītolu vai viršu paklāju, lai nodrošinātu izolāciju. Jāpārliecinās, vai podu caurumi ir brīvi, lai liekais ūdens var iztecēt. Ieziemotos augus var glīti noformēt, tinuma nostiprināšanai izmantojot krāsainas lentes vai stieples, iesaka dārzniece.

Arī jauno augļu koku un augststumbra rožu kātu aizsardzībai pret salu, temperatūras svārstībām un lūzumiem kokosšķiedru vai salmu paklāju aptin ap stumbru, pārklājot to ar viršu vai vītolu paklāju un apsienot.

Jaunie dzinumi un galotnes ir īpaši jutīgas pret aukstu vēju un ziemas sauli, kas tās sausina. V.Dzintare iesaka jauno augu galotnes aptīt ar tekstilu, kam pārvelk džutas maisu, nostiprinot ar saiti. Ja galotne kuplāka, saiti aptin vairākas reizes, uzmanoties, lai nesavilktu par ciešu.

Jāsedz saknes


Ar paklājiņu apklāj arī augsni, lai pasargātu saknes. Paklājiņi jānovieto vairākos slāņos uz zemes apkārt augiem, iespējami plašā joslā, nostiprinot tos ar akmeņiem vai augsni, skaidro V.Dzintare. Lai iegūtu labāku izolāciju, uz paklāja 15-20 cm biezumā var izklāt sausās lapas. "Mitras lapas nevajag izmantot, jo tās var veicināt sakņu pūšanu," brīdina dārzniece. Jāuzmanās, lai lapas nenovāktu par ātru pavasarī, pirms sala beigām. Saknes jāsedz gan jaunajiem kokiem un krūmiem, gan arī augststumbru rozēm.


Izmaksas
  • Rudens mēslojums 1kg Ls 1,75
  • Rudens mēslojums 5kg Ls 4,39
  • Rudens mēslojums 10kg Ls 6,75
  • Ieziemošanas materiāli Ls 5
Dati: K-rauta

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko