Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ko iesākt ar produktiem, kam izmantošanas laiks pagājis?

Daudziem mājās atrodami produkti, kuriem sen jau vajadzēja būt notiesātiem. Pārlūkojot, piemēram, savu virtuvi, atklāju, ka picas cepšanai paredzētie Dobeles dzirnavnieka milti bija jāizlieto līdz martam, bet nu jau klāt novembris. Izmest vai šovakar beidzot uzcept picu? Iepakojums gluži neskarts. Iespējams, arī nesen pagatavoto vafeļu milti bija jau nederīgi. Neienāca prātā rūpīgāk pārbaudīt derīguma termiņu.

Gadās arī, ka ledusskapī ilgāk nostāv produkts, kuram bija jau jābūt apēstam aizvakar, piemēram, biezpiena sieriņš, taču tas vēl izskatās un garšo labi. Patlaban gan nereti atceramies vecmāmiņu metodi, ka taupības nolūkā ieskābušu pienu var saraudzēt un izcept pankūkās.

Kā tiek noteikts produktu derīguma termiņš? Kā izskaidrot, ka, piemēram, daļa jogurtu jāapēd nedēļas laikā, citus var glabāt mēnešiem?

Termiņu nosaka ražotājs

"Derīguma termiņa noteikšanai ražotājs ņem vērā produktā izmantotās izejvielas, to ķīmiskās īpašības; iepakojuma materiālu un atmosfēru, kādā produkts iepakots, - vakuumā, gāzē; paredzēto uzglabāšanas temperatūru," norāda Zane Eniņa, uzņēmuma Rimi mārketinga vadītāja. Viņa skaidro, ka ražotāji veic laboratoriskas pārbaudes, lai pārliecinātos, vai noteiktajā derīguma termiņā paredzamajos uzglabāšanas apstākļos produkts nezaudē kvalitāti un svaigumu.

Z.Eniņa pircējiem iesaka censties nelietot uzturā produktus pēc termiņa, kas norādīts uz iepakojuma, neatkarīgi no tā, vai norāde uz iepakojuma ir "ieteicams līdz" vai "derīgs līdz".

Ir arī produktu grupas, kam derīguma termiņu nenorāda, piemēram, augļi un dārzeņi. Savukārt maizi var izkaltēt un sarīvēt rīvmaizē arī tad, ja nav pagūts to apēst svaigu. Taču veikalā pirktu pienu gan nav ieteicams raudzēt mājās, tas ir pasterizēts vai sterilizēts, tāpēc nemaz nerūgs. Milti, kam beidzies derīguma termiņš, varētu būt kļuvuši rūgti, bet miltu maisījumi - zaudējuši īpašības, kas nodrošina galaprodukta garšu un konsistenci.

Ja sabojājies pirms laika

Reizēm tomēr produktiem, kuriem derīguma termiņš beigsies tikai pēc pāris dienām, gan izskats, gan garša liecina, ka tie vairs nav ēdami, lai gan tikuši pareizi uzglabāti. Piemēram, pirms pāris dienām iegādāts viens maizes klaips sāk pelēt, bet otrs ne. Kā to izskaidrot, un kā rīkoties?

Lāču maizes īpašnieks Normunds Skauģis skaidro, ka maizes cepēju lietotās tehnoloģijas ir ļoti atšķirīgas: "Ja mīkla būs labi uzrūgusi, pelējuma sēnītes tik ātri maizē neiemājos. Taču daudzas ceptuves vēlas saražot pēc iespējas vairāk, tāpēc negaida, kamēr mīkla uzrūgst."

"Ja pircējs vēršas ar sūdzību par kādu produktu, kurš derīguma termiņa laikā sabojājies, tirgotājam nekavējoties jāpārbauda šīs partijas produkti veikalos, kā arī jāvēršas pie ražotāja," skaidro Z.Eniņa. "Ražotāja rīcībā jābūt katras partijas kontrolparaugiem, kas tad arī tiek testēti. No iegūtajiem faktiem var secināt, vai problēma ir visai partijai vai tikai konkrētajai precei. Pircējs veikalā, uzrādot pirkuma čeku, saņems atpakaļ naudu, vai arī prece tiks samainīta."

Jāizpēta preces marķējums

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzsver, ka tirgotājiem aizliegts pārdot jebkuras preces, kurām ir beidzies derīguma termiņš - gan minimālais, gan galīgais.

Taču nav aizlieguma, ka, piemēram, dienu pirms derīguma termiņa beigām preci vairs nevarētu tirgot, tāpēc pircējiem pašiem uzmanīgi jāizpēta produkta marķējums. Pārtikas preču marķēšanas noteikumi nosaka, ka fasēto pārtikas preču marķējumam jāatrodas labi redzamā vietā uz primārā iepakojuma vai attiecīgajai pārtikas precei pievienotas etiķetes. Marķējumā sniegtajai informācijai ir jābūt viegli saprotamai un ieraugāmai, salasāmai un neizdzēšamai.

***

Norādes

Derīguma termiņu norāda divējādi:

Ar "izlietot līdz" nosaka galīgo derīguma termiņu, pēc kura attiecīgo preci uzturā lietot nedrīkst! Šādi jāmarķē tās pārtikas preces, kuras ātri bojājas;

Ar "ieteicams līdz" norāda minimālo derīguma termiņu, līdz kuram pārtikas prece saglabā savas īpašības, ja tiek ievērots uzglabāšanas režīms. Šādi marķētās preces arī pēc derīguma termiņa beigām ne vienmēr rada draudus cilvēka dzīvībai vai veselībai.

***

Derīguma termiņu nosaka pats uzņēmums

Tatjana Marčenkova, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja

Mūsu uzņēmumiem jāievēro gan Eiropas Savienības, gan Latvijas likumi un Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka gan produktu marķēšanu, gan obligātās nekaitīguma prasības atsevišķiem produktu veidiem, piemēram, medum, sulām, olām u.c. Atbilstoši tiem pats pārtikas uzņēmums nosaka konkrētā produkta derīguma termiņu. Visiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem ir jāiziet arī atzīšanas process, ko apstiprina PVD piešķirtais atzīšanas numurs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko