Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Ko nozīmē ēst veselīgi?

Ārsti intervijās nereti saka - ja ikdienā ēdat veselīgi, vitamīnu un uztura bagātinātāju jums papildus nevajag. Kas un cik daudz ir jāēd, lai mēs varētu būt droši, ka ēdam veselīgi? Uz šo jautājumu lūdzām atbildēt trim uztura ekspertiem.

*

Vissliktākās treknās kūciņas

Anatolijs Danilāns, Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents

Pamatlietu varu pateikt ļoti īsi: jāatceras, ka cilvēks ir visēdājs. Atbilstoši tam arī jāplāno savs uzturs. Ēdienkartē jāiekļauj produkti no visām uztura grupām - dažāda veida gaļa, zivis, jālieto dārzeņi, graudaugi, augļi, ogas, piena produkti. Cilvēka organisms ir gudrs un jūt, kas un cik tam ir nepieciešams. Kaut arī ir izstrādātas striktas normas, kurās formulēts, cik gramus konkrēta produkta ik dienas jālieto uzturā, manuprāt, ikdienā nav jāsver un jārēķina katrs apēstais ēdiens. Vienu dienu var lietot vairāk piena produktu, citu - vairāk gaļas. Ja cilvēks ir vesels un pietiekami aktīvs, tas viss izlīdzinās un organisms uzņem pietiekami daudz nepieciešamo vielu. Starp biežāk pieļautajām uztura kļūdām man jāmin nevis kādu vitamīnu trūkums, bet pārlieku daudz treknu ēdienu ēšana. Trekni produkti apmierina apetīti un vairs negribas ēst dārzeņus, augļus, salātus. Vēl sliktākas par trekniem ēdieniem ir kūciņas jeb trekna un salda savienojums. Tādā ēdienā vitamīnu nav, taču ir ļoti daudz kaloriju. Labs inidikators ir cilvēka masa - ja svars ir pareizs un garastāvoklis labs, tad cilvēks var uzskatīt, ka uztura pamatlietas ievēro.

Latvijas iedzīvotājiem ir visas iespējas ar ikdienas uzturu un dzīvesveidu ievērot pareiza uztura principus. Paralēli sabalansētam uzturam, cilvēkam ik dienas jāuzturas arī svaigā gaisā, daudz jākustas, no saules jāuzņem D vitamīns. Neiesaku sevi balināt, sēžot telpās un tādējādi samazinot iespējamo vitamīnu daudzumu. Uzskatu, ka veseliem cilvēkiem, kuru uzturs ir daudzveidīgs un kuri nebadojas, nav pamata satraukties.

*

Nepārspīlē, ieturot diētu

Lolita Neimane, Dietoloģe

Atbilde uz jautājumu par pareizu ikdienas ēdienkarti ir vienkārša - tai jābūt daudzveidīgai. Ja cilvēks nepārspīlē, ieturot diētu un atsakoties no jebkādiem taukiem vai nelietojot piena produktus, visticamāk, ar ikdienas uzturu tiek uzņemts viss nepieciešamais. Protams, tas attiecināms tikai uz veselu cilvēku ar veselu gremošanas traktu. Ja ir kādas problēmas, kad traucēta barības uzsūkšanās, medicīniski tiek noteikti papildu vitamīni. Jāatceras arī, ka atsevišķās situācijās vitamīnu patēriņam jābūt lielākam, piemēram, sportistiem un grūtniecēm. Tad, iespējams, papildus jāuzņem aptiekās nopērkamie vitamīni.

Latvijā (tāpat kā citās valstīs) ir pieņemti veselīga uztura 12 pamatnoteikumi, kurus māca arī bērniem skolā un kuros formulētas pamatlietas, kas būtu ikvienam jāzina. Dažas no šīm pamatlietām ir: 1.ikdienā apēst aptuveni puskilogramu dārzeņu un augļu, iespējami vietējas izcelsmes un konkrētās sezonas; 2.divas reizes nedēļā uzturā lietot zivis un liesu gaļu; 3.pamatēdienkarti veidot no saliktiem un ogļhidrātu produktiem - pēc iespējas rupjākas maizes, rīsiem ar čaumalu, kartupeļiem; 4.ieteicams ierobežot taukus, īpaši lētos taukus, kas bieži nav pamanāmi un ir dažādos gaļas izstrādājumos, treknajos piena produktos; 5.pietiekami daudz uzņemt šķidrumu. Labākais šķidrums ir ūdens, arī augļu tējas; 6.uzturā vajadzētu lietot iespējami maz sāls un cukura; 7.jaundzimušos, ja māmiņām ir tāda iespēja, vismaz līdz pusgada vecumam ieteicams barot ar krūti.

*

Jārēķina kā elektriķim

Viesturs Rozenbergs, LLU Uztura katedras docents

Uz šo jautājumu ir ļoti grūti atbildēt vienkārši. Lai atbildētu precīzi, ir jāaprēķina visas uzņemtās uzturvielas un to sabalansētība. Saviem studentiem mācām rēķināt pamata uzturvielas, vitamīnus, taukskābes, aminoskābes. Latvijā tā vēl ir salīdzinoši reti izmantota metode, taču ārzemēs saimnieces, kurām tas ir vaļasprieks, ikdienā izmanto vienkāršas aprēķinu programmas, kas palīdz veidot sabalansētu ikdienas ēdienkarti.

Lai veiktu šādus aprēķinus, jāzina produktu ķīmiskais sastāvs, ko ražotāji parasti norāda uz produktu iepakojuma. Jāzina, ka ikdienā ar olbaltumvielām jāuzņem 14% uzturdevas enerģētiskās vērtības, ar taukiem - 30%, ar ogļhidrātiem - 56%. Arī katram vitamīnam, katrai minerālvielai ir sava noteikta dienas deva. Mācība par uzturu nav vienkārša, to varu salīdzināt ar elektriķa darbu - jāzina dažādas jaudas, spriegumi utt.

Par būtisku kļūdu, ko atsevišķi cilvēki, īpaši jaunas sievietes, pieļauj, uzskatu masveida atteikšanos no taukiem uzturā. Neuzņemot taukus, tiek traucēta ar taukiem uzņemto vitamīnu bilance organismā, kas traucē normālai zarnu un pat smadzeņu darbībai. Tās ir dažādo diētu sekas. Arī psihiatrijas grāmatās ir aprakstīts, ka, nelietojot pietiekami sabalansētu uzturu, var tikt traucēta smadzeņu darbība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko