Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kopā ar avenēm

Lai arī šonedēļ dominē lietus, laiks ir silts, un ir ienākušās Latvijas dārzu veltes - zemenes (diemžēl jau ieiet finiša taisnē), avenes un ķirši. Būtu īstais laiks celt galdā šīs dārza veltes dažādās izpausmēs - tikko no koka/krūma plūktas, salātos, kūkās, krēmos utt. un to visu apslacīt ar glāzi vēsa Moscato d"Asti! Gaidīta un tomēr pārsteidzoša saderība! Zemene un Moscato veido īpaši veiksmīgu saskaņu, jo kur gan ir tā vieta, kur zemene neiederētos?

Itālijas ziemeļrietumos, Pjemontas reģionā tiek darīts ar Latvijas zemenēm tik saskanīgais vīns Moscato d"Asti no Moscato Bianco vīnogām. Pjemontas reģionā Moscato Bianco vīnoga ir otra izplatītākā aiz Barbera. Moscato d"Asti ir zeltains, aromātisks, ļoti viegls un salds vīns. Atspirdzinošu to dara nedaudz dzirkstošais raksturs, kam ir dabīga izcelsme. Maksimālais spiediens pudelē var būt līdz 1,7 atmosfērām (Spumante ap 3,5, Champagne ap 6). Dabīga izcelsme ir arī šā vīna saldumam.

2007 Coppo Moscato d"Asti Moncalvina. Coppo vīna darītava ir pazīstama ar saviem lieliskajiem Barbera un Gavi vīniem, kā arī ierindojas starp Moscato vīna darīšanas līderiem. Ieliets glāzē, šis Moscato d"Asti pārsteidz ar izteiktiem bumbieru un aprikozes aromātiem un vizošu gaiši zeltainu krāsu. Burbulīši samērā ātri pamet glāzi, iespējams, tādējādi kļūstot saprotamāks putojošo vīnu nemīlētājiem. Vīnā esošais cukura daudzums (ap 150 grami uz litru) liek to ierindot pie desertvīniem, bet saldums vīnā nav nomācošs, to lieliski nolīdzsvaro neliela skābuma deva un atspirdzinošā dzirksts.

2007 Vietti Moscato d"Asti Cascinetta. Savu atpazīstamību un pelnīto uzmanību Vijeti ģimene ir guvusi, pateicoties izciliem vīniem no Barolo vīnogulājiem, bet par to vairāk uz rudens pusi, pašreiz ir īstais laiks Moscato baudīšanai. Saulē vizuļojošs un dzirkstošs vīns dāsni izstaro medus un ļoti gatavu persiku, un pat rožu aromātus. Garšā saldums šķiet nedaudz atturīgāks par iepriekš aprakstīto radinieku. Visas garšas un aromātu burvības varēsiet izbaudīt pilnībā, ja vīns būs atdzesēts (5-7oC) un pildīts pēc iespējas šaurākās glāzēs. Necentieties glāzi pildīt līdz malām, tas zaudēs ievērojamo daļu no dzirkstošās svaiguma burvības.

Gastronomiskās saderības ziņā bez jau minētajām dārza veltēm varam sekot provocējošiem ieteikumiem par Āzijas virtuves un vēžveidīgo saderību ar Moscato d"Asti.

Moscato d"Asti būtiska vērtība ir tā spirdzinošais svaigums, kuram ir tendence zust gadiem ejot. Šī iemesla dēļ ar nākamās vasaras zemenēm ieteiktu baudīt jau 2008. ražības gada Moscato.

Par šiem vīniem ir vērts atcerēties arī Ziemassvētkos un Valentīndienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko