Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Labākai domai — košākas krāsas un formas

Nokļūstot Ādažos, nevar nepamanīt koši sarkanā un zaļā krāsā izbūvēto Ādažu Brīvās Valdorfa skolas (ĀBVS) ēku. Tās atklāšana notika 8.septembrī. Skolas valdes priekšsēdētāja Kerola Koziola saka: "Šī beidzot ir mūsu māja". Līdz šim skolēni mācījās Ādažu pirmsskolas izglītības iestādes telpās.

Doma par jaunu skolas ēku radās pirms desmit gadiem, jo pasaulē lielākoties visām Valdorfa skolām atbilstoši šīs pedagoģijas principiem ir sava arhitektūra. "Tā ļauj ēkām skaisti iegult apkārtējā vidē. Ēkas forma ļauj attīstīt elastīgu domāšanu, nevis masveida skatu uz dzīvi," skaidro K.Koziola. Tam, ka arhitektūra ir būtiska šīs pedagoģijas sastāvdaļa, piekrīt arī ēkas galvenais arhitekts Sergejs Ņikiforovs no arhitektu biroja Nams. Sadarbībā ar arhitektu biroju Avene projekts, viņš šādu ideju realizēja pirmo reizi, tāpēc vispirms iepazinās ar citām Valdorfa skolām.

K.Koziola stāsta, ka pēc projekta izstrādāšanas tas "iegūla plauktos" finansiālu iemeslu dēļ. "Vecāki piedāvāja savu palīdzību." Par vecāku saziedoto naudu tika nopirkta zeme un apmaksāta skolas projektēšana. Ar nozīmīgu finansējumu projektā iesaistījusies arī Ādažu novada dome. Skolas pirmās kārtas celtniecība izmaksāja 916 tūkstošus latu. Tagad uzcelta ēka divām pirmsskolas izglītības grupiņām un 6.-12.klasēm.

To, ka ĀBVS neatgādina parastu skolu, norāda arī iekštelpas. Ieejot klasēs, katrā ir citāda telpas forma. Skolotāja Inga Zemīte stāsta, ka saskaņā ar Valdorfa pedagoģijas principiem, katras klases telpas ir citā krāsā. "Piemēram, 7.klasē sienu krāsojums ir zaļš. Tas rada dzīvīgumu, jo pusaudži ir neprognozējami un kustīgi. Pamatskolas beigu posmā ir zilais tonis. Savukārt vidusskolā tonis kļūst violets," vēsta I.Zemīte.

S.Ņikiforovs saka: "Nu ir pārvarēts pirmais solis." Arhitekts gandarīts būs tad, kad skola tiks uzbūvēta pilnībā. "Otrajā kārtā jāuzceļ sporta zāle, sarīkojumu zāle, atlikušās mācību klases un bibliotēka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko