Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lai nebūtu «Beigta balle»

Kad pirmo reizi (1885.gadā) tika lietots termins milkshake jeb piena kokteilis, tas bija alkoholisks viskiju saturošs dzēriens. Dzēriena sastāvā bija arī olas dzeltenums. Manā atmiņā piena kokteilis ir tas, ko gatavoja gastronomā Merķeļa un Barona ielas stūrī. Vienmēr tur pēc piena kokteiļiem bija rinda, un, kad bija jāmaksā tās kapeikas par kokteili, monētiņas bija ielipušas sasvīdušajā rokā.

Taču tūlīt roķeles aptvēra auksto glāzi un klunkšķināja lielisko kokteili. Ne vienmēr un ne visiem pietika salmiņu, ar kuriem sūkt piena kokteili. Pat nevajadzēja. Tas bija gana labs arī dzeršanai - biezs, sātīgs. Mājās gan tāds nesanāca. Lai gan recepte vienkāršāka par vienkāršu.

1 porcijai vajadzīgs:

50 g vislētākās plūmju sulas

150 g plombīra saldējuma

100 g piena

Visu ātri sakuļ blenderī.

Tagad Milk shake ir piena kokteiļi (var izmantot arī saldējumu), kuru sastāvā ir arī alkoholiskie dzērieni, sīrupi, sulas, piens, svaigi vai konservēti augļi, ogas. Šos dzērienus ieteicams gatavot blenderī. Izmantojot svaigus augļus savienojumā ar pienu, masa var nedaudz "saskrieties" - tā ir normāla olbaltumvielu reakcija ar augļu skābi. Tas nozīmē, ka kokteiļa sastāvdaļas ir svaigas.

Bet vispār par kokteiļu izcelsmi dzirdēts tāds stāsts, ka senos laikos krodzinieki rumu, brendiju, džinu, viskiju un citus stipros dzērienus glabāja lielās mucās, un, kad līmenis mucā jūtami noplaka, dzēriens sāka zaudēt smaržu un stiprumu. Visus tādus atlikumus salēja kopā citā mucā un pārdeva par zemāku cenu. Mjā, to dzird arī tagad, kad uz kokteiļu rēķina tiek krāpti bāru apmeklētāji. Gandrīz kā anekdote ir gadījums, kad ceļu policists apturējis autovadītāju, kurš uzreiz atzinies, ka bārā izdzēris divus kokteiļus. Bet, kad vajadzējis "pūst trubiņā", tad tur - ne promiles. Ko nu? Autovadītājs tiesājas ar bārmeni, kurš kokteiļu vietā viņam iemaisījis sazin ko.

Ir pārdzīvota visādu kokteiļu mode. Sākot ar džinu ar toniku, degvīnu ar tomātu sulu, balzāmu un sulu (vīnogu, citronu u.c.) līdz Martini un Margaritai. Bet šoreiz par kokteiļiem "bez grādiem", kas atbilst CSDD rīkotajai kampaņai Beigta balle. Bezalkoholisko kokteiļu receptes ir viegli pieejamas pavārgrāmatās, žurnālos, pat satiksmes drošībai veltītās mājaslapās internetā. Bezalkoholisko kokteiļu priekšrocība ir iespēja tos baudīt pēc patikas gan pieaugušiem, gan bērniem, gan autobraucējiem, gan ļaudīm ar stingru morāli vai dzeršanu atmetušiem alkoholiķiem.

Ko gribas vēlēties? Lai tie, kas tomēr nevar bez rituāla glāzes rokā, Jāņos paceļ bezalkoholiskā kokteiļa glāzi. Tas būs uzmanības apliecinājums pasākumam un arī lielisks slāpju veldzētājs bez mielēm nākamajā rītā.

Starp citu, otrā rītā lieliski garšos tomātu sula, kam vienādās daļās pievieno kefīru, pieliek sāli, nedaudz cukura, maltus melnos piparus, tabasko mērci. Sajauc, uzkaisa sīki kapātus zaļumus.

Bāra Caramel Rouge bārmeņi Ivars Kampernovs un Mareks Voiteckis jebkuram ir gatavi karstā vasarā sajaukt lielisku bezalkoholisko kokteili, kas atsvaidzina un uzmundrina. Ko gan citu vēl vajag?

Saldējums + piparmētras + citronu sula. Visu sablenderē.

Banāns + dzērveņu (ananasu sula)-+ grenadīns + saldējums. Visas sastāvdaļas sablenderē.

Ja ir vēlēšanās, pievieno sasmalcinātu ledu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko